„Produse alterate” în meniul zilnic al Chişinăului

Pentru CAPITALA.MD

Calitatea produselor sau securitatea alimentară absentează de pe agenda discuţiilor publice, deşi carenţele lor afectează serios sănătatea populaţiei capitalei. Puterea de cumpărare a cetăţenilor variază, unii alegând să frecventeze piaţa centrală, iar alţii sunt dependenţi de produsele încărcate pe rafturile supermarketurilor. Necesităţile de saturaţie alimentară a publicului depinde de politica preţurilor, dar şi de accesibilitatea produselor, fapt ce produce segmentarea consumatorilor în „adepţi ai pieţelor ieftine” şi „clienţi ai supermarketurilor abundente”.

Cultura alimentară moderată, lipsa de exigenţă şi de precauţie faţă de calitatea produselor,  caracterizează însă ambele categorii.  Este cunoscut faptul că starea produselor alimentare găsite la pieţele orăşeneşti nu se conformează, nici plenar, nici parţial, standardelor sanitare, dar cererea crescândă a populaţiei cu venit modest reduce la tăcere demersul privind „salubrizarea” şi reorganizarea radicală a pieţelor. Administraţia publică nu riscă să meargă la acest pas, deoarece ar avea o încărcătură politică majoră, fiind comparabil cu un „act de sinucidere politică”. Or, pieţele sunt vizate ca „zonă de interes vital” pentru potenţialii alegători, numeroşi, reactivi şi predispuşi spre manipulare. De aceea, chiar dacă la nivel central se discută despre importanţa securităţii alimentare pentru implementarea standardelor europene, autorităţile evită în continuare să înceapă „reamenajarea” pieţelor din anumite raţionamente electorale.

În comparaţie cu aceasta, situaţia în supermarketuri trebuie să fie mai clară, pentru că permite o intervenţie mai robustă a autorităţilor de profil, indiferent de confortul contextului politic. Din păcate, uneori anume în magazinele gigantice pot fi achiziţionate produse periculoase pentru sănătatea consumatorului. Sursa ameninţărilor se trage tocmai de la compartimentele „culinare”, unde produsele alterate sau cele aflate la limita termenului de expirare, se transformă în salate şi alte bucate, propuse zi de zi spre consumul larg. Cunoscătorii evită să delecteze produsele afişate în unul din cele mai periculoase compartimente ale supermarketurilor din capitală.

Modalitatea şi ingredientele „bucatelor” din produse perimate le sunt cunoscute angajaţilor, care evită să le consume, dar nu şi cumpărătorilor neatenţi şi neinformaţi. „Intoxicările” şi dereglările de sănătate acuzate de consumatori ca urmare a contactului cu „unitatea culinară” rămân însă în afara atenţiei publice. Din motive necunoscute, dar aceste supermarketuri continuă să pună în vitrină asemenea produse, angajatorii păstrează tăcerea pentru propria siguranţă, iar autorităţile nu depistează nicidecum  devieri de la normele sanitare.

Pentru a reduce riscul legat de calitatea produselor trebuie să existe o transparenţă a procesului de control din partea inspecţiilor sanitare asupra supermarketurilor. Dar fără informarea şi educarea persoanelor cu privire la drepturile consumatorilor este improbabilă schimbarea situaţiei. Lipseşte însă o voinţă şi un interes real din partea autorităţilor, care spre deosebire de consumatorii ordinari ocolesc în cunoştinţă de cauză „unităţile culinare”.

Axate pe realizarea dezideratului european, autorităţile depun eforturi pentru a livra produse de calitate consumatorilor europeni, dar trec cu vederea sursele de insecuritate alimentară pentru propria populaţie, inclusiv cea care populează principala „fortăreaţă” din ţară.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Chişinău - capitală cu probleme

One Comment pe “„Produse alterate” în meniul zilnic al Chişinăului”

  1. nativozian Says:

    o tema actuala, dar pe care dupa cum si tu ai mentionat se pare ca autoritatile o ignora complet.
    acum citeva luni, unei retelele de supermaketuri in care s-au depistat alimente culinare expirate i s-a aplicat o amenda intre 8 mii si 10 mii lei. dupa mine, aceast gen de masuri sunt ineficiente, pt ca legislatia europeana este mult mai dura in asemenea cazuri. cit despre masurile sanitare si fitosanitare, desi avem cota de export in UE, n-o putem folosi – calitatea proasta a unor produse ne joaca fiesta. dupa mine, se impune o strategie clara in privinta securitatii alimentare si un cadru legal dur in acest sens, dar si un control riguros si impartial din partea organelor abilitate.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: