Florăriile, patentele şi poliţiştii agresivi

Pentru CAPITALA.md

Întreprinderi individuale sau patente? Proprietarii florăriilor pledează pentru patente pentru că sunt mai ieftine, nu necesită proceduri complicate de contabilitate, ferindu-i de comunicarea frecventă şi obositoare cu autorităţile fiscale. Povara care reiese din activitatea economică pe bază de întreprindere individuală, impusă de legislaţia recent amendată de guvernare, este calificată anihilantă, cu potenţial distrugător pentru activitatea florăriilor. De aceea, vânzătorii de flori au decis să ceară dreptate de la Guvern, cu aprobarea căruia comercializarea florilor cu patentă a devenit imposibilă. Pentru a se face văzuţi protestatarii nemulţumiţi, intenţionaţi să ceară socoteală de la executivul indiferent, au recurs la blocarea circulaţiei chiar sub fereastra premierului. Ce a urmat după aceasta poate fi comparat cu perioada guvernării comuniste, când la comanda de sus, protestele puteau fi dispersate „necivilizat” de echipele de poliţişti. Tactica aleasă de protestatari a eşuat după ce poliţia a început să-i „evacueze” cu forţă de pe porţiunea carosabilă a pieţei Marii Adunări Naţionale. Astfel, persoane în vârstă, femei şi bărbaţi, florari, au avut posibilitatea să testeze pe propria piele calitatea reformelor desfăşurate în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Or, prestaţia poliţiştilor se deosebea cu puţin de felul cum aceştia acţionau până în aprilie 2009.

Tratamentul dur faţă de florari, scos în vileag de presă, arată cât de prost se pot organiza micii antreprenori, precum şi modul cum reacţionează poliţia, antrenată pe hârtie în procese de reformare. Doar 100 de protestatari, dezorganizaţi şi disperaţi, i-au pus pe poliţişti în situaţia să-şi dea frâu liber emoţiilor, fapt soldat cu îmbrâncirea şi brutalizarea „florarilor neascultători”. A fost vizibilă lipsa de acţiuni coerente şi operative din partea reprezentanţilor MAI, impuşi să se comporte instinctiv şi în stilul preluat de la colegii din generaţiile guvernării comuniste.

Este de neconceput ce se va întâmpla în cazul unor evenimente de tipul „maidanului antreprenorilor”, derulat un an în urmă la Kiev . Atunci, în 2010, mii de „mici agenţi economici” ucraineni, solidarizaţi şi bine organizaţi, au reuşit să răstoarne planurilor autorităţilor de a introduce un „cod al taxelor”, care le ameninţa siguranţa afacerilor. Asemenea scenariu este posibil, dar improbabil, în cazul Chişinăului, cu un mediu antreprenorial fragmentat, segmentat, divizat, prost informat privind drepturile sale, dar cel mai grav – ineficient în promovarea intereselor în relaţiile cu autorităţile, inclusiv prin intermediul manifestaţiilor publice. Un „maidan” al antreprenorilor moldoveni nu putem avea, deoarece problema florarilor nu interesează pe cei de la „piaţa centrală”, care au acoperire politică la nivel înalt prin Partidul Liberal. La fel, „florarii” nu vor fi înţeleşi de businessul mic şi mijlociu, care îi privesc cu invidie pentru faptul că au activat până acum cu patente. Nepăsarea care domină în relaţiile reciproce dintre diversele „caste” de întreprinzători scade din capacitatea mediului de afaceri de a se proteja de acţiunile guvernului, cu excepţia întreprinzătorilor  puşi bine pe lângă „clanurile oligarhice” din cadrul partidelor aflate la putere.

Evitând eclipsarea iniţiativei privind „comunicarea cu societatea”, Filat le-a promis florarilor să le întoarcă patentele. Dar acesta nu rezolvă problema în sine, legată de comunicarea defectuoasă dintre guvernanţi şi mediul de afaceri, mai ales cel îndepărtat de politica mare şi lipsit de grupuri de lobbişti în formaţiunile politice.

În continuare, businessul este profund reactiv, fără a prelua metode anticipative de conlucrare, relaţionare, supraveghere şi contracarare a acţiunilor autorităţilor centrale. În fine, şi conduita poliţiei denotă o atitudine neconformă cu principiile de eficienţă şi operativitate în asigurarea ordinii publice, fără a pune în pericol dreptul  la libera exprimare şi întrunire, în strictă conformitate cu spiritul integrării europene.

Reclame
Explore posts in the same categories: Chişinău - capitală cu probleme

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: