Acordul pentru integrare europeană nu înlocuieşte documentul de formare al AIE-2

Pentru ALLMOLDOVA

Documentul propus de premier vizează acţiunile pe care componentele AIE-2 le-ar accepta cu privire la integrarea europeană. Angajamentele faţă de structurile europene au termene concrete, care nu pot fi însă respectate din cauza lipsei unei voinţe politice comune, din partea formaţiunilor de la guvernare. Sunt domenii specifice faţă de care PL şi PDM au poziţii antagoniste, dar care sunt vitale pentru procesul de liberalizare a vizelor.

Însăşi Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, s-a referit la rolul imperativ al unei legislaţii anti-discriminare comprehensive pentru R.Moldova. Reforma în acest domeniu este abandonată din cauza ezitărilor liberalilor şi democraţilor, care se opun cu înverşunare, de rând cu Biserica majoritară. Posibil, din asemenea raţionamente, Filat propune stabilirea unei agende a reformelor euroconforme, pentru care să opteze Alianţa în întregime, dispersând astfel şi posibilele riscuri politico-electorale legate de implementarea unor reforme dureroase şi străine cetăţenilor.

Totodată, nu cred că demersul lui Filat are ceva în comun cu posibila revizuire a acordului cadru de funcţionare a Alianţei. În orice caz, documentul iniţial nu se respectă întru totul, iar numeroasele condiţionalităţi imobilizează guvernarea, încetinind procesul de guvernare.

Am dezaprobat din start interdependenţele inutile şi artificiale introduse în acordul primar de funcţionare a AIE-2, fapt recunoscut acum şi de către înalţii oficialităţi, într-un punct foarte critic pentru stabilitatea politică şi eficienţă guvernării. Cu toate acestea, nimeni nu va accepta modificarea acordului, decât doar în schimbul unor concesii, având temerea că aceasta va eroda sinergia reformelor şi va discredita guvernarea în ochii partenerilor externi.

Reclame
Explore posts in the same categories: AIE-2

One Comment pe “Acordul pentru integrare europeană nu înlocuieşte documentul de formare al AIE-2”

  1. wow Says:

    De ce PL boicocteaza sedintele CMC Chisinau? Cu ce is mai buni decat comunistii? Pentru asta i-am ales, sa traga chiulul?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: