Criminalitatea Chişinăului combătută cu camerele „anti-infractor”

Cetăţenii s-au obişnuit cu faptul că autorităţile reacţionează post-factum la situaţii de criză, dar nu pentru a soluţiona cu adevărat problema, dar pentru a-şi proteja imaginea pusă în primejdie.  Această inerţie camuflată de o grijă inopinată şi „de vitrină” se observă şi la capitolul combaterea criminalităţii în perimetrul capitalei şi nu numai. Constatăm cu o doză de stupefacţie că atenţia autorităţilor se hiperbolizează cu pregnanţă dacă apar circumstanţe excepţional de şocante. Astfel, cazul violului unei tinere însărcinate chiar în preajma maternităţii l-a marcat puternic pe proaspăt realesul edil al capitalei, care în scurt timp a propus amenajarea şcolilor şi spitalelor cu camere video pentru a stopa asemenea crime pe viitor. Dar acest viol nu este unicul comis în Chişinău, unde la fel ca şi în toată ţara rata criminalităţii creşte (potrivit datelor MAI: in 2010 – 42,2% la 10000 de locuitori, iar in 2011 – 44,8%).

În condiţiile unei criminalităţi în ascensiune, discutată chiar şi în cadrul Consiliului Naţional de Securitatea, este greu de înţeles faptul că autorităţile propun echiparea arterelor principale din capitală tocmai acum, după comiterea violului.

Nu este prima dată când demnitarii şi funcţionarii pot fi dezaprobaţi pentru lipsă de gândire anticipativă. Totuşi, gestul lui Chirtoacă arată cât de disperată este situaţia sau cât de neobişnuită este infracţiune. Impresionează cel mai mult argumentele prin care acesta a justificat posibilitatea comiterii violului pe teritoriul instituţiei medicale. Nici prestaţia proastă a poliţiei de sector, nici cea  a poliţiei în întregime, şi nici lacunele grave ce persistă în domeniul informării şi comunicării cu populaţia în scopuri de prevenire şi combatere a infracţiunilor, nu au fost menţionate de primar. În loc de acestea, el învinuieşte reminiscenţele sistemului sovietic, caracterizat prin ineficienţa corpului  de pază din cadrul instituţiilor publice. Posibil, una din cauze este iresponsabilitatea paznicilor, dar câtă siguranţa are primarul că supraveghetorii camerelor de luat de vederi, instalate eventual, vor da dovadă de mai multă răspundere. De asemenea, Chirtoacă nu a explicat cum se vor salva oamenii de infractori, dacă  echiparea cu camere video este preconizată pentru anul viitor. Posibil, edilul nu realizează, dar infractorii nu semnează niciun „pact de neagresiune” prin care şi-ar sista activitatea până la instalarea camerelor video. De aceea, până la începerea supravegherii video sunt necesare măsuri urgente şi pro-active pentru redresarea situaţiei şi sporirea siguranţei, cel puţin în locurile publice.

În altă ordine de idei, Chirtoacă a evitat să ne împărtăşească informaţia despre costul acestor supravegheri video, de la echipament până la personal, instruirea lui, stocarea şi prelucrarea datelor, funcţionarea sistemului integral, precum şi conectarea lui la cel controlat de organele de menţinere a ordinii publice.  Fondurile europene pot fi o soluţie după modelul românesc, unde administraţiile locale au dotat şcolile şi alte instituţii publice cu camere video, pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii. Dar iniţiativele din statul european din vecinătate sunt centrate pe instituţii cu risc crescând şi dispun de o argumentaţie serioasă, cu forţă de convingere faţă de donatori. În situaţia Chişinăului, unde se simte absenţa datelor statistice veridice privind locurile cu criminalitate ridicată, este deocamdată imposibilă stabilirea destinaţiilor estimative pentru camerele „anti-infractor”. Cu toate acestea, chiar şi după ipotetica montare a sistemelor de supraveghere, acţiunile de prevenire şi contracarare în teren trebuie să aibă loc în paralel. Or, nici aria lor de acoperire nu va fi suficientă, iar infractorii se vor adapta la noile „realităţi video”, continuând să săvârşească infracţiuni, la o distanţă confortabilă de la echipamentele de supraveghere.

Explore posts in the same categories: Chişinău - capitală cu probleme

One Comment pe “Criminalitatea Chişinăului combătută cu camerele „anti-infractor””

  1. 1st Says:

    Ar fi cuminte ca Chirtoacă să ceară ajutor de la profesioniștii comuniști. Ce n-ar spune el, doi ani în urmă era cu mult mai multă liniște.

    Cred că acest moment nu e departe. La Rezina și la Ialoveni consilierii PL deja au făcut alianțe cu PCRM. Dacă nu se va grăbi să facă la fel, mîine ne vom trezi în Chișinău cu a unsprezecea coaliție PCRM+PLDM și atunci PL are numai o cale – calea spre dispariția de pe scena politică activă.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: