„Clarvăzătorii” versus poliţia moldovenească

Editorial pentru CAPITALA.md

Indicatorii criminalităţii nu scad din intensitate, iar autorităţile naţionale anunţă înfruntarea unui val de infracţiuni aflat în ascensiune. Funcţionarii de stat se abţin să dea explicaţii privind originea ratei înalte a delicvenţei, venind în schimb în faţa opiniei publice cu date statistice „revelatoare” privind prestaţia lor în combaterea criminalităţii din ţară.

În situaţia creată, Ministerul Afacerilor Interne prezintă date abundente despre cifra crimelor descoperite şi a infracţiunilor curmate, încercând să-şi probeze funcţionalitatea şi să calmeze publicul autohton, zilnic bulversat de crimele mediatizate activ în sursele media. Chiar dacă Ministerul etalează o statistică aparent  pozitivă, realitatea cotidiană o contrazice prin infracţiunile proaspăt săvârşite în diferite colţuri ale ţării.

Problema infracţionalităţii se impune pe agenda publică nu doar din cauza intensităţii sale, dar şi prin faptul că reprezintă riscuri substanţiale pentru respectarea termenilor  necesari pentru liberalizarea vizelor cu Uniunea Europeană. Or, asigurarea ordinii publice este un element vital al dialogului cu partenerii europeni privind înlăturarea regimului de vize, de aceea, progresia criminalităţii deranjează cu certitudine actuala guvernare, care promite cetăţenilor acces fără vize în UE începând cu 2012.

O dovadă în plus a stării disperate a autorităţilor este şi iniţiativă de a trimite trupe de carabinieri în raioane, unde varietatea şi abundenţa infracţiunilor depăşeşte limitele cunoscute anterior. Cu toate acestea, Ministerul se pare că trece cu vederea faptul că pregătirea curentă a carabinierilor este discutabilă. Delegarea acestor forţe „semi-civile”, în calitatea lor actuală, nu poate fi nicidecum o soluţie pentru prevenirea crimelor, ci din contra poate constitui un eşec şi o amânare inevitabilă a unei soluţii realiste. Reieşind din randamentul activităţii carabinierilor în capitală, deseori invizibili şi ridiculizaţi, este improbabil ca antrenarea lor să conducă la o restabilire durabilă a ordinii publice. Cu atât mai mult că, Ministerul vrea să contracareze infracţiunile care se comit în gospodăriile rurale particulare, unde carabinierii ar avea un acces foarte limitat. De asemenea, ei ar putea să fie inutili dacă vor fi dislocaţi în raioane fără o instruire corespunzătoare şi fără o coordonare strânsă cu unităţile poliţiei. Însă nici aceasta nu pare un remediu potrivit odată ce însăşi poliţia se arată a fi impotentă în diminuarea proporţiei delicvenţei.

Incapabili de a identifica măsuri viabile pentru a încetini tempoul criminalităţii, autorităţile tind să invoce integrarea în spaţiul european şi părăsirea Moldovei de infractori în favoarea statelor din Europa drept nişte circumstanţe salvatoare. În realitate, sursele de infracţionalitate se diversifică, amplifică şi se extind pe plan naţional, în paralel cu instabilitate politică perpetuată, dar şi relaxarea regulilor de joc în ţară ca urmare a dezinstalării guvernării comuniste rigide, de tip „autoritar”, existentă până în aprilie 2009.

În fine, apelul la clarvăzătorii din Rusia la care au recurs cetăţenii victimizaţi cu regularitate de exponenţii criminalităţii autohtone şi, totodată, dezamăgiţi de rezultatele poliţiei locale denotă gravitatea situaţiei, dar şi o încredere scăzută faţă de autorităţile responsabile de garantarea securităţii şi siguranţei publice. La fel ca şi manifestarea interesului pentru „medicina tradiţională” în condiţiile unei sistem de sănătate corupt şi ruinat, atragerea „vrăjitorilor” indică o degradare a relaţiilor dintre cetăţeni şi instituţiile de stat, tratate de opinia publică cu suspiciune, neîncredere şi chiar indolenţă.

Explore posts in the same categories: moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: