Studii în România: Pragmatismul tinerilor moldoveni sau „calculele” statului român?

Şomajul galopant în rândul moldovenilor, care s-a triplat din 2008 încoace, alături de condiţiile economice limitate din ţară, motivează tinerii să aleagă „fereastra de oportunitate” deschisă de statul român pe calea unor facilităţi educaţionale atrăgătoare, în special prin gratuitatea lor. Tinerii norocoşi vor accesa gratis burse la studii în principalele centre universitare din România, cu preponderenţă la instituţiile din Iaşi şi alte localităţi mai apropiate de R. Moldova.

Geografia burselor oferite absolvenţilor moldoveni arată o concentrare clară pe zonele aflate în proximitatea frontierelor moldo-române. Stabilirea acestora depinde în mare parte de capacităţile universităţilor, precum şi de disponibilitatea lor de a primi contingente noi de moldoveni. Odată intraţi în circuit educaţional, aceştia vor obţine calificativul de bursier al statului român graţie apartenenţei la casta „românilor de pretutindeni”.

Atenţia acordată subiectului cu privire la asocierea identitară este determinată de nepăsarea vizavi de numeroasele aspecte referitoare la naţionalitatea română ce poate fi observată cu ochiul liber printre solicitanţii de burse. Junimea din Moldova este mult mai pragmatică decât pot crede adepţii curentului ideologic unionist sau pro-românesc.

O parte din tinerii moldoveni se vor ralia cel mai probabil mişcărilor studenţeşti care susţin contopirea celor state române, dar un număr mai mare vor folosi în continuare beneficiile care decurg din statutul de „român din afara statului originar”. Îndată după burse, moldovenii înregistraţi la studii peste Prut vor demara procesele de redobândire a cetăţeniei, urmând alţi paşi care vor culmina cu folosirea actelor româneşti pentru a pătrunde pe piaţa muncii din Europa. Ca şi alte categorii de vârstă din R. Moldova, tinerii intenţionează să ia parte în cel mai apropiat timp la circuitul umanitar economico-migraţional european, care are la bază facilităţile garantate de România via dreptul privind redobândirea cetăţeniei.

Cu toate deficienţele abordării exhaustive şi non-meritocratice ale autorităţilor române, peste 1000 de noi tineri moldoveni au şansa să fie încadraţi în procesul educaţional românesc mai modern şi eficient decât cel existent în R. Moldova. Ulterior aceştia vor deveni cetăţeni români cu actele în regulă şi vor participa la ciclurile electorale de peste Prut, în semn de recunoştinţă pentru regimul preferenţial care le-a permis să se stabilească într-un stat european.

Loialitatea artificială şi respectiv responsabilitatea superficială rezultată din statutul de cetăţean român scoate în evidenţă o strategie vicioasă a forţelor politice de la Bucureşti, care făcând abstracţie de principiile meritocraţiei, cheltuieşte banii contribuabililor români pentru a îngloba cât mai mulţi tineri moldoveni, indiferent de gradul lor de „înfrăţire spiritual-culturală” cu spaţiul de valori românesc.

Dacă statul român pune accentul pe dezvoltarea generaţiilor de români din exterior, atunci de ce nu aplică metode mai selective, care ar asista tinerii cu adevărat interesaţi şi „însetaţi”de valorile româneşti autentice. Sau, totuşi, cercurile politice de la Bucureşti sunt la fel de calculate ca şi junimea de la Chişinău, doar că urmăresc obiective mai mari legate de „reîntregirea” tacită, dar graduală, a spaţiului românesc istoric, inclusiv prin asimilarea educaţională a populaţiei tinere.

În cele ce urmează, în concurenţa dintre pragmatismul tinerilor moldoveni şi strategia statului român, se poate contura situaţia când România va produce pe bandă rulantă cetăţeni dezinteresaţi, dar cu cerinţe mari faţă de stat. Totodată, aceasta poate contribui la lărgirea armatei de potenţiali emigranţi dornici să folosească „culoarul” sigur oferit statului român de calitatea sa de membru al UE.

Explore posts in the same categories: RM şi România, România europeană, Românii de pretutindeni

5 comentarii pe “Studii în România: Pragmatismul tinerilor moldoveni sau „calculele” statului român?”

 1. Klaus Says:

  Scrie mai simplu. Oamenii vor vedea că eşti deştept şi fără fraze lungi.


 2. ce este interesant de stiut este ca acordarea de burse etnicilor români este o traditie istorica care a început inca de la constituirea Romaniei la 1859. România a facilitat intotdeauna aromanilor si romanilor din Transilvania sa vina sa studieze si sa se intaleze in tara. De asemenea Romania a sprijinit financiar scolile românesti din Balcani si din Transilvania ! Cand eram student la drept la Bucuresti am avut o multime de colegi din Albania. Majoritatea erau albanezi care invatasera limba romana un an inainte de venirea in Romania si care pretinsesera ca sunt de origine aromâna !

  Deci politica de sprijinire a etnicilor romani a existat de multa vreme, nu este special conceputa pentru Rep. Moldova. RM este in prezent prinicipalul beneficiar alburselor deoarece aici se afla concentrat numarul cel mai mare de etnici romani din afara granitelor.


 3. „tinerii basarabeni” deja nu sunt doriţi de contribuabilul român. Tendinţa e în creştere, pe măsură ce maldavanul refuză integrarea şi adaptarea la valorile româneşti. http://www.omperfid.blogspot.com/2011/07/trai-neneaca-pe-banii-contribuabilului.html

 4. valeria Says:

  „tinerii basarabeni” care isi fac drum cu coatele pt studiile” LA Romania”,sunt rusinea noastra.Sunt adepta poiticii de selectare a abiturientilor,sa se procedeze ca in anii 90:sa fie organizat un concurs si doar cei m buni sa beneficieze de dreptul de a studia in Romania si a fi bursieri ai statului vecin.Acum,insa,pot pleca si „ciulica,si bulica”,tot felul de persoane dubioase,inculte,ca majoritatea tinerior de la tara.Nu zic,avem si tineri cu care ne putem mandri,dar in majoritatea cazurilor nu prea avem de ce ne bucura-nici nu se comporta civilizat,nici nu mai invata barem sa vorbeasca coerent romaneste,tot cu rusismele pe varful limbii si critici la adresa romanior.Situatia este realmente proasta,ce mai.!…

 5. Theia Says:

  nu, dragii mei, situatia e mult mai simpla decat pare! eu nu pot decat sa sustin ceea ce face statul roman si voi incarca sa aduc si cateva argumente:
  a) multi studenti isi vor descoperi adevarata identitate doar aici, peste Prut, pe durata efectuarii studiilor in Romania. practicarea unei selectii poate garanteaza ca studentii beneficiari vor fi cei mai buni dintre cei mai buni, dar niciodata o asemenea metoda, cat de buna n-ar fi ea, nu va garanta ca acestia se vor considera cu adevarat romani, dupa cum se asteapta de la ei, si viceversa;
  b) tinerii, studenti sau nu in Romania, au sanse egale de a-si recapata cetatenia, deci nu putem vorbi de „”fabrica de emigranti” ca despre ceva rezutat in urma studiilor efectuate. cetatenii vor pleca peste hotare, vor emigra in cautarea conditiilor mai bune de viata si munca, cu si fara cetatenie romana, uneori legal, alteori ilegal, o mare parte dintre ei nu se mai intorc niciodata acasa… acesta e cu totul alt subiect, statul nu face nimic… catatenii fac ce pot;
  c) voi repeta neincetat, pana cand poate ma voi face auzita: nu conteaza unde ai intrat la studii, important e sa inveti!!! si in R.Moldova se face carte! cunosc suficiente exemple ce confirma acest fapt, atat studenti absolventi ai facultatilor din Romania, cat si Basarabia;
  etc.
  fiecare este sie-si providenta!
  sa aveti o zi frumoasa


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: