Filat promite preşedinte, ceilalţi tac, iar UE aşteaptă

Preluat de UNIMEDIA

Promisiunile deputaţilor din cadrul AIE-2 despre o „toamnă fierbinte” aşteptată în politica moldovenească par să se adeverească. Complicaţiile urzite nu vor ţine însă de căutarea unor soluţii compatibile pentru corelarea reformelor impuse de imperativul integrării europene cu interesele corporative ale oligarhilor „încrucişaţi” şi/sau infiltraţi în actuala guvernare. Problema cu care se va confrunta Moldova după împlinirea celor 20 de independenţă este una cronică rezultată din imposibilitatea alegerii preşedintelui. Ciocnirea orgoliilor principalilor actori politici, intrarea comuniştilor în opoziţie dură faţă de AIE-2 şi capacitatea redusă de coerciţie a factorului extern asupra partidelor pro-europene pentru depăşirea impasului sunt factorii care determină starea de criză deja permanentă.

Circumstanţele date incomodează Alianţa de guvernare sau cel puţin partidele acesteia înrudite cu familiile de partide europene (în special PLDM). Având angajamente apăsătoare în faţa instituţiilor europene, inclusiv în privinţa urgentării soluţionării crizei instituţional-constituţionale, guvernarea de la Chişinău se apropie de momentul când arsenalul argumentativ se epuizează sau nu mai este îndeajuns credibil în exterior. De aceea, în ajunul summitului Parteneriatului Estic, prevăzut de preşedinţia polonă a Uniunii Europene pentru 29-30 septembrie curent, premierul liberal-democrat, Vlad Filat, reintroduce în discursul public dezbaterea expirată şi obositoare, dar vitală pentru funcţionarea normală a statului, referitoare la ocuparea postului vacant la funcţia de preşedinte al republicii.

Dacă PL şi PDM sunt în aşteptarea unui accept de la Curtea Constituţională pentru alegerea preşedintelui fără voturile comuniştilor, atunci PLDM este deschis să antreneze şi opoziţia în acest proces. Judecătorii Curţii se află sub presiunea constantă a opiniei publice, iar influenţa politicului asupra deciziei acesteia este foarte probabilă. Instabilitatea politică face Curtea să fie destul de precaută în asumarea responsabilităţii pentru aprobarea unei devieri de la prevederile constituţionale în favoarea actualei guvernări. De asemenea, nici liberal-democraţii nu par a fi întru totul de acord cu demersul PL-PDM de a modela Constituţia conform necesităţilor politice de moment, anticipând o eventuală „cutie a pandorei” apărută în baza acestui precedent.

Nimeni nu garantează succesul politicilor economice desfăşurate de AIE-2 în prezent, iar în cazul schimbării raportului de putere va fi imposibilă împiedicarea comuniştilor de a acţiona în stilul guvernanţilor din AIE şi AIE-2. Pentru a evita aceste lucruri, echipa lui Filat este determinat să vizeze PCRM-ul ca participant la negocierile privind „înscăunarea preşedintelui”. Premierul admite un compromis cu opoziţia parlamentară având în vedere certitudinea unui accept din partea partenerilor europeni, fără de care nu s-ar fi aventurat în dialogarea cu comuniştii. În orice caz, tabăra comuniştilor ar vrea mai mult decât „o tranzacţie singulară”, propunând un gen de „congres civil” ca alternativă la derularea alegerilor anticipate, ceea ce nu convine coaliţiei liberal-democrate egocentriste.

Neglijând poziţia confuză a comuniştilor, Filat este pornit să caute oricum un numitor comun cu aceştia, acţionând concomitent în contradicţie cu viziunea tandemului PL-PDM, dezinteresat dealtfel în orice fel de cedări sau compromisuri cu PCRM. Deocamdată iniţiativa premierului nu este însoţită de reacţii din partea colegilor sau a PCRM-ului, dar lucrurile se vor schimba începând cu luna septembrie, în special înainte de pronunţarea hotărârii de cătrea Curtea Constituţională (la 20 septembrie).

De modul cum va fi gestionată situaţia va depinde relaţionarea ulterioară cu Uniunea Europeană, slăbită de numeroasele crize economice, umanitare, sociale etc., apărute în abundenţă în ultimul timp. Încăpăţânarea democraţilor şi liberalilor de a veni în întâmpinarea unei soluţii comune cu PCRM poate fi apreciată critic de oficialii de la Bruxelles, ale căror exigenţă faţă de partenerii externi se amplifică, pe fundalul iresponsabilităţii şi jocurilor politice locale în care sunt atrase elitele politice din ţările terţe, precum şi a greutăţilor tot mai istovitoare la care este supusă întreaga comunitate europeană.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: AIE-2, moldova, Vlad FILAT

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: