Basescu „cearta” Chisinaul, lezand suveranitatea RM

Retorica picanta a presedintelui roman reuseste mereu sa atraga atentia opiniei publice de pe ambele maluri ale Prutului, alcatuind titlurile presei moldovenesti pentru o perioada indelungata de timp. Intr-o maniera relaxata, Traian Basescu a scanat situatia politica de la Chisinau, si a dat verdicte parcursului european al RM, cu atentie criticand actuala guvernare, in fata numerosilor tineri romani din diaspora, reuniti la scoala de vara de la Sulina.

Suveranitatea subminata  a RM

Ca si alta data, presedintele roman a facut remarci taioase dezaproband latent hotararea Chisinaului de a dispune studierea „istoriei” in loc de „istoria romanilor”. In conditiile in care R. Moldova se pregateste sa-si sarbatoreasca 20 de ani de independenta, liderul  de la Bucuresti trateaza autoritatile moldovenesti fara a tine cont ca acestea sunt imputernicite de populatia unui stat suveran. Asemenea atitudine nu este o noutate, dar spre deosebire „ingerintele” Moscovei contracarate imediat de guvernantii moldoveni, opiniile oficialilor romani au devenit o normalitate acceptata. Tolerand comportamentul deviant de la normele dreptului international, cercurile politice de la Chisinau alimenteaza divergentele dintre diversele comunitati moldovenesti separate pe criteriul lingvistic, identitar, national sau geopolitic. Or, anume acum cand comunistii sunt departe de putere, formatiunile din AIE-2 trebuie sa clarifice lucrurile cu factorii de decizie de peste Prut, pentru a permite construirea unor relatii durabile, bazate pe credibilitate, egalitate si respect reciproc, cultivate pe un „romanism sanatos” si ne-expansiv. Realitatea este insa diferita, populatia asistand la impotenta autoritatilor moldovenesti, ghidate de principiile „romantismului politic” nascut la finele anilor ’80 si lipsite de intelegerea realista a contextului regional actual. De asemenea, tot oficialitatile moldovenesti introduc in uzul relatiilor bilaterale dublele standarde, admitand selectiv „amestecul in afacerile interne” din partea unor state. Ca urmare, Moscova si alte centre politice regionale se vor simti libere sa actioneze exact ca Bucurestiul, punand Chisinaul in dilema de a-si justifica preferintele externe, avandu-se in vedere dependenta multiaspectuala fata de Rusia si parteneriatul strategic cu aceasta tara.

Basescu avertizeaza Chisinaul

In alta ordine de idei, Basescu se impune ca un oracol al destinului european al R. Moldova. De aceasta data, el face remarci foarte concrete privind locul pe care  „povestea de succes” al Parteneriatului Estic, adica R. Moldova, il ocupa pe agenda curenta a Bruxellului. In sfarsit, un oficial al unui stat european reaminteste „elitelor” moldovenesti ca rabdarea europenilor are limite si termen, ce pot expira firesc sau fortat daca vor exista retineri in privinta alegerii presedintelui, iar criza politica va fi prelungita.

Totodata, discursul transant demonstrat de Basescu atesta o saturatie din partea Romaniei, inrolata intr-o campanie de promovare a perspectivei europene a R. Moldova, dar obosita de „afacerismul politic” declansat de politicienii moldoveni. Este un semnal mai mult decat clar ca increderea fata guvernarea de la Chisinau se epuizeaza, europenii fiind concentrati pe propriile probleme majore, care ascund urmari drastice pentru functionarea si chiar existenta UE. Pentru a-si modera critica voalata, Basescu reaminteste in treacat despre „pachetul Balcanic”, care insa si-a pierdut demult actualitatea ca formula de integrare a RM in spatiul european.

Artistismul limbajului folosit de presedintele roman trebuie separat de subtextul mesajelor transmise Chisinaului. Daca politicienii vor trece cu vederea aceste avertizari continuand sa-si construiasca jocurile politice, atunci R.Moldova poate deveni in scurt timp tinta unor critici frontale si „dureroase” din partea Bruxellului, insotite de scaderea confidentei in proiectul european moldovenesc si reticenta fata de demersurile pro-europene ale clasei politice moldovenesti. De asemenea, Chisinaul trebuie sa invete sa ajusteze vocea politica a liderilor politici romani la realitatile geopolitice, reiterand normele dreptului international.

Reclame
Explore posts in the same categories: RM şi România, România europeană, Românii de pretutindeni

8 comentarii pe “Basescu „cearta” Chisinaul, lezand suveranitatea RM”

 1. stefanRO Says:

  Denis…te credeam un tip destupat la minte…dar vad ca suferi de „ranza moldoveneasca”! Asta te intereseaza pe tine..”atentatul la suveranitate”..sau fondul problemei pe care de altfel l-ai scris in ultima parte a articolului! Sunteti incorigibili nene…!

 2. Dan Says:

  Tu glumești sau vorbești ironic, nu?! Oricât de hidos e Băsescu, ce ingerință visezi? RM vrea în UE, România e membru cu drepturi depline (inclusiv are dreptul de veto asupra aderării Moldovei). Mai bine ai privi la ruși care și-au permis să conducă discuțiile de formare ale coalițiilor, imediat după alegerile trecute (când consilierul președintelui rus, Narișkin dacă nu greșesc, a venit la Chișinău). Altfel, oficialii români îi pot taxa oricând pe cei moldoveni, atât timp cât și aceștia din urmă vor în UE. La fel a făcut și un oficial ceh săptămâna trecută când a avertizat Moldova că nu se mai află printre prioritățile de extindere ale UE. Totul se datorează atitudinii moldovenilor care duc cu zăhărelul Uniunea. Nu uita că dincolo de bârfe, Comunitatea Europeană e o comunitate unită și atunci când doi membri (România și Cehia) își permit astfel de afirmații, fii sigur că sunt și susținuți de ceilalți membri. Ăsta e principiul, toți pentru unu.

 3. Bob Bobo Says:

  Cenzura se aplica pentru cei care folosesc un limbaj invectiv.

  Domnul CEnuşă malai visează. Cum poate Preşedintele României leza ceia ce nu există şi nu a existat niciodată? ……………………………. Mai ales când merge vorba de „suveranitatea” unui stat virtual.

 4. Brander Says:

  Cenzura se aplica in cazul atacurilor la persoana!!!

  Cenusa: dar spre deosebire “ingerintele” Moscovei contracarate imediat de guvernantii moldoveni,
  –––––

  Ori nu intelegi pe ce lume traiesti ori esti dus cu pluta. Bre, Kremlinul scuipa pe toata suveranitatea Moldovei. Moscova isi tzine armata de ocupatie in raioanele de Est ale Moldovei si isi intoarce spatele cand oficialii moldoveni le cer sa-si retraga armatele nelegal stationate. Iar Cenusa spune de ingerinte Ha, ha ,ha …
  Cred ca autorul este un lingau al comunistilor .

 5. Denis Cenusa Says:

  Spatiul virtual e pline de persoane prost informate, neavizate si puternic zombate. Imi pare rau de voi! Doar atacuri la persoana si argumente rupte din context si de la realitate.

 6. Petru Clej Says:

  Nu poți face din rahat bici și să mai facă și trosc – Republica Moldova, două decenii de independență

  http://www.acum.tv/articol/37161/

 7. Petru Clej Says:

  Denis, indivizilor ca cel de mai sus li se potrivește de minune proverbul românesc: „Prostul dacă nu e și fudul, parcă nu e prost destul”.

  • Denis Cenusa Says:

   Imi pare inoportuna si inutila conversatia cu ei. Nu citesc integral ce am scris, dar se leaga de faptul ca mi-am permis sa-l critic pe Basescu. Domnilor el este o persoana publica, de aceea, oricine il poate supune criticilor …


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: