Filat a mințit dublu?!

Toți își amintesc despre promisiunile făcute de liderul PLDM, Vlad Filat, pentru luna septembrie. Primul angajament sonor și semnificativ se referă la identificarea unei soluții viabile pentru alegerea președintelui țării, a doua promisiune vizează promovarea și/sau adoptarea legii „anti-discriminare”. Ambele inițiative au fost cu succes abandonate de PLDM, în condițiile în care Parlamentul European le-a menționat în recenta rezoluție prin care solicită o mai mare deschidere  față de R. Moldova din partea Uniunii Europene. Omiterea acestor obiective se pare că nu deranjează guvernanții moldoveni, care sunt de acord să apară la summitul Parteneriatului Estic de la Varșovia având asemenea restanțe.

Pe fața lui Filat nu apare niciun semn de disperare, deoarece are la îndemână reluarea recent decisă a negocierilor oficiale în cadrul formatului de negocieri „5+2”, precum și susținerea din partea liderilor politici din cadrul Partidului Popular European, care numără inclusiv factorii de decizie de la București.

Protestele asociațiilor obștești religioase împotriva legii contra discriminării vor readuce însă pe agenda publică subiectul pe care Filat l-a ignorat cu desăvârșire în prima jumătate a lunii septembrie. Intensitatea și agresivitatea ofensivei protestatarilor religioși va sensibiliza indirect atenția europenilor, obligându-i să ceară socoteală de la premierul moldovean la reuniunea de la Varșovia, unde Filat vrea să obțină includerea unei perspective europene clare pentru R. Moldova în viitorul Acord de asociere. 

Totuși incapacitatea de a ieși din blocajul privind avansarea unei candidaturi acceptabile pentru funcția șefului de stat nu îl împiedică pe Filat și pe echipa lui să își îndeplinească promisiunea față de promotorii legislației anti-discriminare, în absența căreia nu este posibilă nici înfăptuirea unei liberalizări complete a vizelor (promise de Leancă pentru finele lui 2011) și nici stabilirea unui dialog integru și credibil cu UE în domeniul respectării și promovării drepturilor omului (fără de care aprofundarea relațiilor UE-RM riscă să ajungă în impas).

Explore posts in the same categories: UE şi RM, Vlad FILAT

One Comment pe “Filat a mințit dublu?!”

  1. Petru Clej Says:

    Hai să ne jucăm de-a alegerea președintelui
    http://www.acum.tv/articol/38897/


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: