Ce ascunde rocada – alegerea preşedintelui în schimbul demiterii procurorului general?

S-a făcut târgul politic. Democraţii îşi păstrează deocamdată procurorul general şi controlul asupra unei instituţii vitale pentru producerea practică a reformelor pe multe dimensiuni semnificative în dialogul cu UE. Liberal-democraţii reuşesc să introducă pe agendă alegerea preşedintelui, prin care vor să apropie deznodomântul crizei politice, conştientizând pe deplin spectrul riscurilor aferente lui. Liberalii sunt şi mai mult marginalizaţi, iar comuniştii se apropie cu pas galopant de alegerile anticipate, deoarece candidatul lor (Zinaida Greceanîi) contrastează  în continuare cu cerinţele impuse anterior de componentele AIE-2.

Fără îndoială, stabilirea zilei alegerii preşedintelui survine după intervenţia actorilor europeni, în persoana preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek şi cea a negociatorului-şef, Miroslav Lajcak, care coordonează negocierile privind Acordul de Asociere între R.Moldova şi Uniunea Europeană. Disfuncţiile Alianţei de guvernare provin din perpetuarea crizei politice, cel puţin în viziunea europenilor, de aceea, salvarea AIE-2 şi menţinerea cursului de apropiere de UE este văzută de aceştia prin nominalizarea şefului de stat.

Moldova şi pericolul unor „înclinaţii georgiano-ucrainene

Spre deosebire, de politicienii moldoveni, cancelariile europene anticipează că alegerile anticipate în contextul naţional şi regional prezent le sunt la îndemână comuniştilor, care pot repeta scenariul ucrainean. Totodată, Bruxellul şi statele membre pro-Estice sunt îngrijorate ca R.Moldova să nu păşească pe „calea georgiană”, unde coaliţia pro-occidentală s-a destrămat din cauza monopolizării forţată a puterii de mâina lui Saakaşvili, care a beneficiat de indulgenţa europenilor clădind o democraţie cu înclinaţii autoritare vădite. De fapt, susţinătorii extinderii UE spre Est vor să împiedice transpunerea în R.Moldova a unor realităţi similare cu cele din Ucraina sau Georgia, unde democraţia cunoaşte regrese semnificative.

Principiile europene şi metehnele moldoveneşti

Dialogul politic şi standardele democratice prezintă substratul esenţial pentru finalizarea negocierilor care să materializeze Acordul de Asociere UE-RM. Amânarea alegerii preşedintelui şi ciocnirile endogene din Alianţă generează devieri de la aceste puncte de reper euroconforme, Chişinăul dezvoltând retorici distincte în dialogul cu UE în funcţie de fiecare formaţiune politică aflată la putere. Au putut fi observate încercări ale liderilor politici moldoveni de  a manipula şi a folosi interacţiunile cu oficialităţile europene pentru a se poziţiona mai comod în raport cu partenerii din AIE-2, trataţi prin prisma relaţiilor de rivalitate.

Faţă de anii precedenţi, nu comuniştii şi pericolul revenirii lor stau la baza „betonului” coaliţiei de guvernarea, ci încercare de a obţine cât mai multe pârghii de manipulare pentru a supravieţui până la următorul ciclu electoral, ruinând şi acaparând părţi  ale electoratului partidului partener.

Soluţia –  „varianta comunistă”

Problema procurorului general va expira îndată după 18 noiembrie când este preconizată alegerea preşedintelui.  Chiar dacă Lupu nu mai pretinde la această funcţie, rezultatul alegerilor este incert. Totodată, dacă iniţiativa falimentează sub incidenţa anticipatelor cade întregul cabinet de miniştri, inclusiv şi mandatul procurorului general. Astfel, toate eforturile vor fi concentrate pe identificarea unei candidaturi valide pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al ţării.

Dacă coaliţia liberal-democrată vrea să evite cu adevărat aniticipatele, şi au acordul tacit al europenilor în acest sens, atunci va trebui să opteze pentru candidatul comunist. Tactica dată se poate încununa cu succes, cu condiţia convingerii democraţilor să agreeze „varianta comunistă” şi să-i converteasă  în paralel pe liberali. În acest fel, se va reuşi păstrarea aparenţei că  AIE-2 rămâne un proiect politic viabil şi acceptabil pentru electorat, fiind protejată dinamica integrării europene a R.Moldova atât de importantă pentru justificarea implicaţiilor europene pentru implementarea „cazului  de succces” din Parteneriatul Estic, atribuit cu exces de zel R. Moldova după plecarea temporară a comuniştilor.

Explore posts in the same categories: moldova, UE şi RM

9 comentarii pe “Ce ascunde rocada – alegerea preşedintelui în schimbul demiterii procurorului general?”

 1. andrei Says:

  Cenusa…cat mai ai sa critici PL-ul ?

 2. andrei Says:

  Cenusa….Chiar crezi ca toti sunt prosti si PLDM-istii cei mai destepti. Adica voi vreti sa demiteti procurorul general dar Ionita sa ramina sef de comisie chiar daca ar trebui sa faca puscarie pentru ABUZ de Putere. Roibu nu trebuie demis dar Zubco da. Toti politistii implicati in 7 aprilie au fost protejati de Filat dar Procurorul trebuie demis cu orice pret prin orice mijloace(schimbari de legi etc.) doar pentru ca este al PD-ului????? Nu spunea GHimpu ca e normal ca intr-o alianta sa detina si ei un minister de forta sau macar procurorul si tu spuneai ca Pl-ul conditioneaza alianta? Sau crezi ca s-a uitat cand la orice actiune egoista mentionai „asa au vrut partenerii externi”…? Denis nu pacalesti pe nimeni…Filat e egoist si va pierde totul si mandatele si capitalul politic doar pentru ca este egoist…..sa imi explisi si mie de unde ai inteles tu azi ca PL-ul este izolat…in ziua in care insusi Voronin a spus despre Ghimpu ca a fost unul din cere care a initiat MISCAREA DE ELIBERARE NATIONALA si a fost pentru DEMITEREA lui Ionita….Argumenteazati ideile daca vrei sa fii credibl!

 3. deniscenusa Says:

  Domnule, in primul, iti cer sa fii mai respectuos in adresare. In rest, nimeni nu spune ca PLDM este mai destept sau nu decat alte partide, dar daca urmaresti actiunile lor observi ca sunt mai inteligenti in tacticile pe care le aplica. Din acest motiv europenii prefera sa comunice cu Filat si il ignora pe Ghimpu (si l-au ignorat mereu). Apropo, am criticat din start documentul de constituire a Aliantei, care mi se pare ineficient. Iar privind scandalurile politice cu demiterile nu ma apuc sa le comentez, sa o faca „vocile” partinitoare din partea partidelor. Spre fericirea mea, vin cu argumente, dar acestea nu sunt capabile sa convinga pe acele persoane care au viziuni prconcepute si sustin cu orice pret un partid sau altul. Iti amintesc ca toate partidele pot fi si sunt criticate. Nu exista favoriti si nici protejati!

 4. andrei Says:

  Denis cat de naiv trebuie sa fii ca sa nu vezi ca Europenii comunica cu Filat nu pentru ca el este mai tacticos dar pentru ca este un partid de centru (pe hartie fiind de centru dreapta)…adica pragmatic sa suga si de la UE si de la CSI. Cu PL nu poate discuta deoarece la moment UE este dependenta de gaz rusesc discutind cu Ghimpu UE il va enerva pe Putin respectiv se va scumpi Gazul…asta e toata treaba…UE nu are cu cine discuta nu pentru ca Filat este genial pentru ca este singur stind pe centru in politica Moldoveneasca (PD sa fie clar ca este partid clasic de stinga). Filat stiid foarte bine asta merge pe la Bruxell si devine din ce in ce mai Egoist findca oricum il vor suporta….Dar totate au o limita.

  Acum referitor la articol demonstreaza cu argumente ceea ce ai scris in articol…vad ca nu ai argumentat nimic. Iti pun intrebari strict din articol…daca vrei sa demonstrezi ca scrii articole de JURNALIST dar nu de Prozator argumenteazati ideile:
  intrebarile:
  1. de unde ai luat ca „liberalii sunt şi mai mult marginalizaţi” ???
  2. de unde ai scos si timpenia asta: „menţinerea cursului de apropiere de UE este văzută de aceştia prin nominalizarea şefului de stat”? (e clar pentru toata lumea ca vor fi alegeri anticipate…nu au votat de 2 ori presedintele dc ar face-o acum?)

 5. andrei Says:

  Si inca o intreabare:
  Tu numesti tactica inteligenta pentru un partid….sa ceri cu atita inversunare demisa procurorului General (parca el ar fi toata problema in Rep. MOLdova) si sa te faci ca ploua cand o comisie parlamentara de ancheta stabileste ca un parlamentar din fractiunea ta a incalcat grav legea….? asta numesti tu tactica inteligenta…asta e magarie pura si sfidare….sau tactica inteleligenta este sa spui tuturor ca fara Ministerul de Interne nu te apuci de guvernat….si dupa 2 ani nu faci nici o reforma in cadrul ministerului? asta e tactica inteligenta?

  • Denis Cenusa Says:

   Andrei, ca sa intelegi mai bine comportamentul europenilor urmareste declaratiile oficialilo, documentele emise de institutiile europene, acestea demonstreaza exact ceea despre ce scriu si eu. Cat priveste marginalizarea liberalilor – constatarea reiese din cele intamplate si nu sunt plasmuiri de-ale mele. Or, democratii au pledat pentru alegerea presedintelui, iar liberalii s-au opus. In acest, o simpla intrebare: cine este izolat sau se autoizoleaza in Alianta in situatia cand si PLDM si PDM-ul prietenos cu liberalii actiuneaza intr-o directie opusa de cea a PL-ului.

 6. Ilie Says:

  Nu cred nici eu in cele scrise de autor si, pardon, dar cele scrise nu par nicicum impartiale! Filat merge ca un buldozer, dar nu in directia realizarii reformelor propuse si imperial cerute de UE, ci in directia sugrumarii opozitii si preluarii afacerilor si banilor de la Plahotniuc! E stiut demult ca atunci cind doi se cearta, cistiga al treilea. Nu exclud ca vor avea de cistigat bolsevicii si PL, din simplul considerenta ca se tin mai departe de toate zoile pe care si le toarna in cap PD si PLDM. Filat va pierde din cauza egosimului si autoritarismului! Eu categoric nu cred in cele scrise despre Filat si UE!!! Filat foarte repede isi va pierde imaginea pe care ia lustruito migalos Leanca si Gherman, doi profesionisti adevarati, gratie carora Filat e primit azi in UE anume asa si nu altfel! iar ticaloasa tentativa de a crea „harbuzul” cred ca va ramine in istorie ca una din cele mai mari tradari, poate dupa cea cu I.Sturza. Atunci am fost aruncati in bratele tilharilor rosii pentru 10 ani, acu nu mai stiu pentru cit timp vom mai ramine in bratele lui Putin…


 7. […] Un articol de: Dionis Cenușa […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: