Ipocrizia “românismului” la moldoveni

Pentru „ACCENT BASARABEAN”

Proximitatea europeană şi „descântatul” relaţiilor moldo-române după aprilie 2009 îşi au efectul, lăsând amprente tot mai priofunde pe conştiinţa cetăţenilor Republicii Moldova. Trecuţi prin culoarele politicii comuniştilor “moldovenişti” şi deşteptaţi sub o guvernare mozaică “moldovenist-filoromână”, moldovenii se încurcă tot mai mult în propriile atitudini faţă de statul român şi sistemul lui de valori cultural-istorice. Divizaţi pe criteriul identitar, majoritatea moldovenilor se zbat între “profilul sovietic moldovenist”, apartenenţa la spaţiul cultural românesc şi realităţile socio-economice complicate.

Confuzia identitară a populaţiei dintre Prut şi Nistru se reflectă în primul rând în comportamentul elitelor politice, mediocre şi pruternic corupte, ale căror interese oligarhice transformă “limba” sau “istoria” în obiecte ale unor tranzacţii politice. Conexiunea strânsă cu grupările politice îi lipseşte pe votanţii moldoveni de raţionamente individuale în privinţa dezbaterilor lingvistice sau istorice. Armonizându-şi vocea la necesităţile formaţiunilor politice, constituite din scheme de supravieţuire,  acomodare sau expansiune economică, locuitorii fostei republici sovietice se transformă în ostaticii unor viziuni contradictorii despre originile lor istorice. Majoritatea acestor moldoveni sunt capabili să-şi convertească preferinţele identitare în funcţie de voinţa partidului simpatizat. Retorica volatilă a guvernării actuale de la Chişinău privind “fraternitatea” moldo-română denotă gradul înalt de predispunere spre tranzacţionarea valorilor naţionale, proclamate în actele fondatoare ale independeţei Republicii Moldova. Orientându-se conform cursului trasat de elitele politice, dezrădăcinate de valorile non-economice, o parte din populaţie devine subiectul şi chiar obiectul unor afaceri politice de înstrăinăre, marginalizare, fie conservarea, a politicilor în domeniile lingvistic şi cultural, caracteristice acestei zone.

Pe lângă moldovenii motivaţi politic există contingentul “oportuniştilor” ale căror afiliere lingvistică sau naţională depinde de fluctuaţia cererii  şi ofertei în economia reală. Acest “oportunism” reiese din relaţiile complexe, pe alocuri ipocrite, dar şi foarte mecanice, dintre statul român şi locuitorii spaţiului pruto-nistrean. Cunoscut sub denumirea de “paşaportizarea” cetăţenilor moldoveni de către autorităţile române, fenomenul a produs reţele enorme de escroci, intermediari şi facilitatori, înrolaţi în procesul îndelungat, dar simplificat în anii recenţi, de “redobândire” a cetăţeniei române. Corupţia pasivă şi traficul de influenţă, ca forme de relaţionare dintre aplicanţii pentru paşapoarte româneşti şi instituţiile responsabile din România, determină contaminarea moldovenilor cu doze suplimentare de “oportunism” şi nepăsare faţă de motivaţia initială a autorităţilor române. Pe baza unor impulsionări artificiale şi profund materialiste, “românismul” a devenit un detaliu al “relaţiilor de piaţă”, fiind abandonată misiunea lui de curent ideologic, activat ca remediu pentru cetăţenii moldoveni, formaţi identitar într-un context istoric vitreg faţă de valorile naţionale româneşti autentice.

Alături de “oportunişti” şi “adepţii partidelor politice” pot fi identificat şi contingentul moldovenilor cu acte româneşti, fie care pretind că sunt exponenţii naţiunii române, antrenaţi în procese dificile de adaptare la realităţile economice europene, unde „a fi român” înseamnă a fi  catalogat ca şi potenţial „infractor, cerşetor etc.”. Un asemenea mediu discriminator, nesigur şi instabil, propriu multor state europene alese ca destinaţie de către muncitorii moldoveni, au dezvoltat reflexe de autoapărare puternice şi mobilizatoare, ce resping orice similitudine sau afilierea la comunitatea românilor. Imunizându-se de prejudecăţile anti-româneşti care bântuie în Europa ostilă faţă de imigranţi, moldovenii renunţă cu uşurinţă la legăturile  aparent fireşti cu „statul român, deşi beneficiază de multitudinea facilităţilor, derivate de la apartenenţa statului român la comunitatea statelor europene. În acest fel, moldovenii cu acte româneşti, apelând la limba română în relaţia cu oficialii români, se distanţează deliberat de diaspora românească, creându-şi şi dezvoltându-şi propriile comunităţi distincte de statul român, proiectate pentru o convergenţă cu factorii de decizie şi opinia publică moldovenească.

„Românismul” este supus unor provocări majore, iar destinul lui este în strânsă legătură cu responsabilitatea şi integritatea factorilor care conduc la diseminarea lui. Modul cum acesta se răsfrânge asupra cetăţenilor Republicii Moldova demonstrează cât de fragile şi ineficiente sunt politicile determinate să asigure durabilitatea lui, dar şi cât de rezistenţi sunt moldovenii din toate generaţiile faţă de acesta. De asemenea, se dovedeşte că identitatea moldovenească este mai puternică decât cea românească atât în zona pruto-nistreană, cât şi în Europa care dispune de mai multe instrumente capabile să apropie moldovenii de spaţiul românesc. De aceea, se impune o revizuire a politicilor referitoare la protejarea şi extinderea arealului „românismului”, cu examinarea posibilităţii de a recunoaşte valabilitatea  alternativei „moldoveneşti” ca formă identitară condiţionată de legitimităţile şi consecinţele globalizării, cauzată la fel de politicile falimentare aplicate ani la rând de România în raport cu populaţia dintre Prut şi Nistru.

Explore posts in the same categories: Românii de pretutindeni

10 comentarii pe “Ipocrizia “românismului” la moldoveni”


 1. guvernarea e mozaica in sensul ca apartine religiei cu acelasi nume?

 2. Soliman Says:

  Denis,
  Asa cum ti-am promis, am citit tot ce ai scris de la ultima mea postare. De data asta pot sa afirm fara ambiguitati ca … mai vii de acasa. Da, asa se trateaza precum in ulimele tale interventii problemle politice „moldovenesti” in corelatie cu cele „romanesti”. Atunci cand mi-am spus parerea la modul dur (si nu regret) o facusem pentru ca nu te stiam un „moldovenist”… impatimit din articolele si analizele post aprilie 2009. Dimpotriva, un om lucid si capabil sa discearna ceea ce e necesar sa discearna in numeroasele ecuatii politice manifestate in Basarabia.Ai mintea buna, condeiul la fel si sper ca nu ti-ai vandut sufletul diavolului.Poti tu sa crezi vreo clipa si cu adevarat ca destinul „RM” nu e legat de cel al RO cum sunt cele doua fete ale colii de hartie pe care scrii? Nu putem renunta la noi insine , Denis! Ar insemana moartea noastra a tuturor, indiferent de ce parte a Prutului stam.NU cerem spatii de expansiune de la nimeni, nu dorim eliminarea niciunui popor , a unei culturi , a unei istorii, chiar daca ne-a fost potrivnica sute de ani. Dorim demnitate pentru noi ca si CEILALTI. Atat!! Soarele parjoleste , dar si lumineaza viata fie ca sta cocotat deasupra bucurestiului , fie a Petersburgului. Spun Petersburg pentru ca am fost in acel oras atat de reprezentativ european. Cand am vazut Palatul Cantemir, crede-ma ca m-am emotionat, desi pe atunci era o ruina.
  . .

 3. Alex Says:

  Identitatea moldoveneasca a fost creata de Stalin ! Cititi clasicii nostri, ascultati oamenii de stiinta, si nu babele de la piata!

 4. Romanul Says:

  Pe postul Radio Romania Actualitati, senatorul Eugen Tomac, seful Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, a declarat ca SIE ( Serviciul de Informatii Externe ) a depistat formatiune politica neparlamentara din Republica Moldova care a lansat conceptul manipulator „Romania tara de tigani” si ca aceasta formatiune, atat timp cat isi pastreaza statutul de partid extraparlamentar cu slaba audienta, va fi doar tinuta sub observatie. Dar daca situatia acestei miscari politice se va modifica, statul roman isi va permite sa intervina in numele apararii imaginii si a drepturilor culturale a celor peste 10 000 000 de romani aflati in jurul frontierelor Romaniei. El a mai declarat, de asemenea, ca, pe viitor, statul roman nu va mai permite ca patronimul „roman” sa fie modificat de catre diverse cercuri politice din jurul Romaniei in „vlah” sau „moldovean”, in scopul denaturarii situatiei etnice reale si a falsificarii identitatii culturale a romanilor de pretutindeni.

 5. Damian Hincu Says:

  Denis,

  Corect ar fi fost sa denumesti articolul : Ipocrizia romanismului la moldo-mankurtii de fosta RSSM acuala RM!

  In articol vorbesti de populatia dintre Prut si Nistru , dar iti amintesc ca din punct de vedere geografico-istoric in aceasta „populatie” face parte si locuitorii din Bucovina -Bugeac actualmente in Ucraina.
  De ce nu analizezi si romanismul in acele localitati:Cernauti,Hotin,Cetatea Alba,Chilia,Ismail sau Reni care trebuiau sa faca parte din proiectul RSSM al lui Stalin, dar a fost respins de Hrusciov si comunistii ucrainieni in 1940? De ce acolo satele care se declara moldovenesti dispar , iar cele romanesti supravietuiesc? De ce nu abordezi acordarea masiva a cetateniei rusesti cetatenilor RM in raport cu minoritatea ruseasca de 5 % din totalul populatiei dupa recensamintul din 2004 si activitatea consulatului rus de la Tiraspol?Oare nu e aici amestec in treburile interne a unui stat independent?
  Iti amintesc ca din punct de vedere a dreptului international „populatia dintre Prut si Nistru” are prin nastere nationalitatea romaneasca , dar cetatenia RM si a Ucrainei in urma Tratatului de la Paris din 1920 si a Conventiei de la Geneva din 1929. Teritoriul Basarabiei si Bucovinei reocupat si reanexat de URSS in 1944 a condus la semnarea Tratatului de la Paris din 1947 intre guvernul comunist de la Bucuresti si cel comunist de la Moscova,ceea ce contravine Cartei Atlanticului semnat de USA si UK in 1941 asupra neschimbarii frontierelor Europei prin forta!
  In cazul unei debarcari anglo-americane la Constanta in 1943 sau 1944 ,in locul celei din Normandia dupa planul lui Churchill, frontierele Romaniei,Poloniei si celorlalte state din regiune trebuiau sa revina la cele dinaintea razboiului. Problema e ca Basarabenii nu sint Estonieni , iar Romanii de la vest de Prut-Finlandezi! Trecerea Nistrului de catre armata romana in iulie 1941 au condus aliatii anglo-franco-americani de a declara razboi romanilor si de a abandona Planul de debarcare al lui Churchill in Balcani in 1944 , asa cum fusese cel de la Salonic in 1915!
  Am fi avut o alta viata.Iar nivelul de viata al „populatiei dintr Prut si Nistru” ar fi fost similar cu cel al danezilor. Ca doar inainte de razboi aveam acelasi nivel de viata, pe cind in URSS era Holodomor si executii in masa.

  Astfel nu mai erau ipocrizii ale romanismului si nici moldo-mankurti la Chisinau.
  Dar chiar si cu Ocupatia sovietica din 1940-1991 a Moldovei de Est daca nu intram in puscaria CSI in 1991 si ramineam alaturi de Estonia,Letonia sau Lituania , urmind exemplul lor de reformare economico-sociala din 2004 RM ar fi fost membra a UE alaturi de Cipru si aceste tari.Dar reiterez basarabenii nu sint estonieni!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: