AIE și nihilismul față de Constituție

Preluat de Jurnal.md, publicat pe VOXREPORT

Nimeni nu poate supraviețui atunci când trișează și bagă scheme comode pentru salvarea interesului particular în detrimentul interesului comun. Se știe că monștrii creați scurtează viața creatorilor săi, deoarece apar în afara legitimităților și scapă de sub orice control odată ce sistemul se clatină. În special atunci când acest control este divizat între trei partide, cu orgolii de o intensitate identică, dar cu capacități diferite de percepție și administrare a realităților politice.

Lipsește cu desăvârșire înțelegerea faptului că substituirea legalității cu aventurismul politic poate produce efecte negative pentru întreaga societate. Nici un fel de reformă pentru combaterea anumitor metehne nu poate fi cerută de la populație, când clasa politică acționează contrar regulilor impuse într-un pretins stat de drept. Sfidarea și neglijarea cadrului legal în cea mai deschisă formă se replică imediat asupra atitudinii cetățenilor față de stat și cei care îl reprezintă. Fără a înțelege acest detaliu esențial, Alianța pentru Integrare Europeană o ia într-o direcție greșită, dar nu pentru prima dată. Aceasta nu conștientizează că sub lozinca „integrarea europeană” acționează de o manieră comună cu cea a vecinilor din Est, Rusia și Ucraina, unde actualii guvernanți recurg la șiretlicuri politice pentru a se menține la putere.

Ca și în episodul cu primul referendum constituțional, din septembrie 2010, Alianța de la guvernare încearcă să-și camufleze impotența folosind puterea de decizie a populației. Dar ca și în primul caz, guvernarea refuză să simtă dispoziția ce predomină în societate. Oboseala și dezamăgirea, ca stări cronice ale societății, sunt în mod disprețuitor lăsate la o parte. Or, pentru acestea contează perpetuarea triumviratului și  întărirea lui cu orice scop, chiar dacă aceasta înseamnă conviețuirea unor clanuri oligarhice destul de eterogene.

Se crede greșit că speriind cu alegeri anticipate populația poate fi împinsă să participe la un referendum cu miză confuză, care ar permite însă AIE să dispună de un mijloc legal de a opera constituția, amenajând-o după propriile necesități. Guvernarea însă au omis din ecuația comuniștii, al cărui scop primar va deveni nu „boicotarea”, ci participarea numeroasă a cetățenilor și acordarea unui vot negativ. Vom avea situația când partidele de la guvernare și opoziția se vor întrece să atragă de partea lor cât mai mulți cetățeni. Dar spre deosebire de vremurile când AIE era pe val primind oricum un scor prost la referendum, acum aceasta trebuie să depună eforturi duble pentru a combate comuniștii, înlăturând totodată depresia și apatia populației.

Explicațiile celor din AIE nu sunt deloc credibile, deoarece în loc să aleagă cu orice preț un președinte, ei caută să traducă în viață schema de repartizare a funcțiilor în stat, fără de care nu-și văd sensul să mai fie cuplați împreună. Totodată, unii dintre aceștia vor să folosească momentul pentru a reduce numărul de voturi necesare pentru alegerea președintelui și a nu părăsi pereții puterii, nimicind comuniștii care nu nu vor rezista mult timp în opoziție.

Dar intenția de a se impune în fața celorlalte partide nu coincide cu modul de derulare a actului politic într-un câmp democratic recunoscut și imuabil, fie  în unul reînnoit dar cu participarea majorității elementelor sistemului de partide și cu consultarea prealabilă a cetățenilor. Or, intenția Alianței este de a se impune fără a ține cont de ceilalți, folosind grupurile înguste de electorat la care mai au acces.

Totuși pe lângă riscul că referendumul va pica sub impactul propagandei comuniste, Alianța se poate discredita definitiv pe plan național și extern. Periculozitatea unor asemenea precedente constă în faptul că actuala guvernare introduce practica modificării necondiționate a constituției, fără a avea în vedere întregul aspect normativ al problemei. Dacă referendumul va reuși, atunci președintele va putea fi ales, dar la crearea unei alte alianțe de guvernare nimeni nu garantează că vor înceta revizuirile legii supreme.

Nihilismul față de legea supremă, popularizat activ de actuala guvernare, este mai nociv decât probabilitatea că PCRM va reveni, deoarece după AIE va exista riscul multiplicării unor anomalii normativ-legale și mai periculoase, care vor tinde să evolueze pe o spirală continuă și repetativă. Noul viitor context va pune populația și actorii politici în fața unui existențialism conjuncturist, aflat în afara oricărei supravegheri.

Explore posts in the same categories: AIE-2, moldova

2 comentarii pe “AIE și nihilismul față de Constituție”


  1. […] LibertateaTV, DEnis CEnușa Urmatorul > var addedComment = function(response) { //console.log('fbComments: Caught added […]

  2. Vulpe Says:

    Buna analiza. Ar fi curios sa elaborezi pe si pe perspectiva iminenta a transnistrizarii RM in contextul celor 51 de voturi si a unei eventuale solutionari a conflictului care ar aduce deputati din stinga Nistrului in parlament. Toti vorbesc despre reglementare dar nimeni nu include planurile intr-o viziune cu bataie mai lunga.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: