De ce moldovenii nu sunt solidari cu protestatarii români?

Realitatea de la București și alte zeci de orașe românești este ascunsă de ochii moldovenilor sau ultimii refuză să o observe pentru că nu le pasă. Ambele versiuni sunt plauzibile.

În primul rând, autoritățile de la Chișinău sunt prea fricoase pentru a permite trusturilor media de buzunar să reflecteze libere evenimentele din țara vecină. Teama vine ca urmare a avertismentelor primite din partea comuniștilor lui Tkaciuk, mișcării anti-mafia a lui Mocanu și a veșnicului protestatar, Iurie Roșca. Toți aceștia împreună vor să valorifice valul de proteste intensificat și extins în România, combinându-l și corelându-l cu dispoziția de insatisfacție proprie unui procent mare din populație – celor apropiați de opoziția comunistă, fie celor dezamăgiți de perfermanțele coaliției de guvernare. Dar, nici media online și nice cea televizată cu acoperire națională nu tinde să informeze publicul moldovenesc cu privire la evoluția situației  de pe malul drept al Prutului. Fiind extrem de expuși la impactul televiziunii, moldovenii ar putea fi ușor influențați de provocatorii lui Tkaciuk sau de mesajele mobilizatoare a lui Mocanu, chiar și Roșca își poate găsi un loc în această coloană de spirite revoltate. Încercarea de a schimba alegerile cu un nou referendum poate fi folosită ca motiv, dar cauzele pot fi mult mai terestre și multiple – pauperizarea populației, inflația, facturile exagerate pentru utilități, corupția generalizată, oligarhia instaurată la putere etc. Scânteia însă poate fi cu totul de altă natură, dar depinde de bilanțul violențelor din România și de invențiile comuniștilor. Pentru cele trei grupări de manifestanți contează să asigure un număr constant de protestari, la care pe parcurs se vor alătura alte pături nemulțumite. Totuși, odată ce media moldovenească deabia șoptește despre protestele anti-Băsescu și antiguvernamentale, organizatorii posibilelor manifestații de la Chișinău vor întâmpina dificultăți pentru declanșarea evenimentelor destabilizatoare.

În al doilea rând, protestele din capitala României pot fi ignorate conștient de către mulți moldoveni pentru că lipsește sentimentul de solidaritate, după ce mulți români, inclusiv președintele României, au susținut direct sau fățiș protestele de la Chișinău din 2009, în urma cărora s-au produs violențe cu incendierea clădirilor guvernamentale de la Chișinău.

Altă parte a moldovenilor poate fi deținătoare de pașapoarte românești sau cea care este în așteptarea lor, motiv pentru care nu îi pot reproșa nimic  lui Traian Băsescu. Ei simt o datorie aparte față de președintele pentru care au votat disciplinat și i-au dat „gura de oxigen” grație căreia a câștigat prezidențialele din decembrie 2009, chiar dacă realizează că cetățenii români suferă din cauza măsurilor de austeritate întreprinse de actorii guvernamentali, care populează PD-L-ul lui Băsescu. De aceea, avem o situație când cetățenii români din diasporă sunt solidari cu președintele țării, dar nicidecum nu cu concentățenii lor defavorizați.

Ceea ce se întâmplă la București este ignorat deliberat și de către reprezentanții societății civile de la Chișinău. Cauzele sunt explicabile, din moment ce analizăm lista beneficiarilor Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, iar aceasta numără atât organizații neguvernamentale, cât și presa scrisă și online. Acestea au luat apă în gură pentru că nu se pot exprima critic vizavi de președintele român, cel mai deschis și generos în relație cu segmentele pro-românești ale societății civile de peste Prut. Din aceste considerente, proteste de solidaritate sonore în fața ambasadei și consulatelor românești nu vor avea loc, deși, în urma acțiunilor autorităților române suferă protestatarii pașnici, la fel ca în Rusia sau alte țări.

În fine, aceste evenimente scot în evidență cât de pragmatică este solidaritatea moldovenilor față de statul român, chiar dacă unii dintre aceștia sunt de sorginte unionistă, iar ceilalți văd în România antecamera pentru piața muncii din Europa.

Explore posts in the same categories: RM şi România, România europeană, Românii de pretutindeni

12 comentarii pe “De ce moldovenii nu sunt solidari cu protestatarii români?”

 1. Ion Says:

  E foarte bine ca in aceasta conjunctura moldovenii nu sunt solidari cu protestatarii romani! Tkaciuk sa fie solidar cu protestatarii rusi!

 2. Dorin Dusciac Says:

  Ce-i cu bullshit-ul asta? „Protestatari pasnici care sufera” – ??? Denis, uita-te mai atent la imagini. 95% din „protestatari” sunt huliganii din galeriile Steaua si Dinamo, care „sufera” fiindca suntem in intersezon de fotbal si ei nu au de unde-si lua mardeala saptaminala…

  • deniscenusa Says:

   Nimic aiurea nu vad aici, am prieteni la Bucuresti, care mi-au spus ca pot suferi leziuni daca intamplatori sunt prinsi la mijloc, fie ca nu pot protesta pasnic din cauza violentelor. La asta ma refer.

   • Dorin Dusciac Says:

    Daca respectivii prieteni sunt fanati Steaua sau Dinamo – da, atunci te cred. Si eu am prieteni la Bucuresti, care si duminica si luni seara au mincat in restaurante la doi pasi de Piata Universitatii. Lumea pe strazi, la 50 de metri de „protestatari” era pasnica si linistita, la terase si in baruri erau mai multi oameni decit toti „protestatarii” luati laolalta.
    Hai sa fim seriosi!

 3. deniscenusa Says:

  Pai, nimeni nu spune ca ei stau laolalta, reciteste ce am scris mai sus, Cei pasnici nu pot protesta pentru ca risca sa pateasca ceva. Si nu toti cei sunt violenti sun stelisti, iti amintesc ca sunt cei de la organizatiile revolutionarilor.

  • Dorin Dusciac Says:

   Iarasi ma tin de burta, esti amuzant. Da, intr-adevar, sarmanii revolutionari. In Romania exista revolutionari in fiecare sat, comuna, orasel si oras. Intr-adevar, Revolutia de la ’89 nu a cuprins doar citeva orase, ci citeva zeci de mii de comune. Iata de unde avem si multi revolutionari. Mai ales din acei profitori si nesimtiti, autoproclamati si autointitulati. Nu inteleg cum un adevarat revolutionar l-ar sustine astazi pe comunistul de Iliescu, sau copilul sau prost – Ponta…
   Apropo, se pare ca numai in Romania s-au dat certificate de revolutionar… Revolutiile sunt facute de cei sinceri si curajosi, nu cei care umbla dupa certificate si reduceri la troleibus.

 4. Dorin Dusciac Says:

  A, scuze, uitasem de mogulii de presa de la Chisinau, care tin poporul RM in intuneric: au inchis deja si internetul? Sau au sistat transmiterea prin satelit al posturilor de tip RealitateaTV, Antena 3 si OTV? Sarmanii moldoveni care de-abia asteapta sa se solidarizeze cu toti cei 800 de sustinatori ai lui Ponta ai ai USL-ului…


 5. […] la fel si mai sunt unii care nu stiu precis ce vor. Ma uitam in seara asta la TV si am vazut ca in Piata Universitatii sunt multi tineri studenti la SNSPA. Venisera sa protesteze pasnic contra CLASEI POLITICE ACTUALE! […]

 6. Romanul Says:

  De ce moldovenii nu sunt solidari cu protestatarii români? Pentru simplul motiv ca interesele moldovenilor nu coincid niciodata cu ale romanilor. Asa a fost mereu in istoria moderna si contemporana. 22 milioane de romani pot pieri linistiti. Important este ca moldovenilor sa le fie bine. De asta si exista Republica Moldova. 11 milioane de transilvaneni, dupa ce au petrecut 1 000 de ani in interiorul Imperiului Habsburgic, au ramas aceiasi romani verzi autentici si sunt cei mai loaiali cetateni ai statului roman, in timp ce majoritatea celor 3,5 milioane de basarabeni, dupa ce au petrecut 108 ani in interiorul Imperiului Tarist, au devenit mai fanatici pravoslavnici si mai velicorusi decat rusii insisi. Este adevarat ca nu toti… Dar cand 56% dintre vorbitorii de limba romana din Republica Moldova se considera altceva decat romani iar limba pe care o vorbesc ei o considera ca fiind alta decat romana, cand aceiasi 56% ii considera pe romani cei mai mari dusmani ai moldovenilor, se poate afirma, fara agresi, ca MAJORITATEA moldovenilor au cu totul alte interese decat romanii. Cum comentati faptul ca atunci cand secuii au cerut AUTONOMIA Tinutului Secuiesc, Republica Moldova s-a umplut de afise cat casa in care se afirma ritos: „Sprijinim INDEPENDENTA ( va rog sa sesizati diferenta ) Tinutului Secuiesc. Nicaieri in lume, nici macar la Moscova sau Budapesta, nu s-a mai intamplat asta. Asa ca…

 7. vadim b. Says:

  Pentru Denis: Pornind de la realitatea ca locuind in doua state romanesti diferite si masurile de austeritate nu afecteaza nici intr-un fel romanii din RM asta ar fi una din cauzele principale de ce nu sunt proteste in orasele din RM, si nu din cauza ca romanii-moldoveni sunt pragmatici si percep cetatenia romana ca pe o cale de a ajunge in UE. Deasemnea dupa cum singur ai argumentat mai sus Traian Basescu a fost unicul si cel mai mare sustinator a romanilor de peste Prut, atit din interes pur national-spiritual cit si din interes politic. Din aceaste motive nu cred ca ar trebui sa se ridice astfel problema privind pragmatismul moldovenesc chiar si pentru romanii-moldoveni unionisti. Nu neg faptul ca multi moldoveni obtin cetatenia romana nu din afectiune pentru identitatea romaneasca, ci pentru alte scopuri (circulatie libera in UE), dar nici cei unionisti nu prea au motive pentru a protesta. Iar atunci cind in RM cresc preturile si se reduc salariile in Romania nimeni nu protesteaza, din simplul motiv ca oamenii de acolo nu percep problema, nu o simt, nu sunt afectati de ea, de aceea cred ca si oamenii de la noi nu sunt solidari cu cei din Romania. Iar daca ar fi sa iesim la protest avem suficiente motive sa protestam si impotriva actualei noastre guvernari ca de saraci ce suntem nici masuri de austeritate nu se pot introduce, caci nu prea ai de unde taia.

  Personal sunt solidar cu protestatarii care opteaza pentru cauze nobile, care isi doresc o schimbare spre bine indiferent cine ar fi la guvernare, dar sincer nu in masura sa protestez aici in Chisinua, mi se pare ca as fi fost prea fatarnic in asa caz, mai ales ca e vorba de politici sociale, nu de o problema legat de identitate, istorie sau de pericolul instaurarii unei dictaturi sau regim autoritar (daca s-ar fi pus in pericol careva din aceste probleme cred ca se protesta si la Chisinau). Iar pentru a protesta contra lui Basescu ar trebui sa vad o alternativa mai buna atit pentru romanii din tara cit si pentru cei din afara hotarelor. La moment nu vad o alternativa mai buna, cred ca parerea aceasta e imparatasita de mai multi romani din RM, de aici deduci si raspunsul de ce romanii-moldoveni nu sunt solidari cu cei din Tara.

  Bun pentru unii si rau pentru altii Presedintele Basescu ramine unicul care a facut pentru RM mai mult ca oricare alt presedinte a Romaniei de pina acum. Este o absurditate sa protestam contra lui.

  Pentru Romanul: In RM interesele sunt foarte diverse asta nu e un secret pentru nimeni, dar de aici si se trag multe din nenorocirile noastre, caci nu avem un interes unic national. Fiecare e cu interesul sau romani-moldoveni unionisti, moldoveni statalisti, moldoveni aburiti in nostalgia sovietica si minoritati nationale cu interese in predilectie pro-rusesti. Dar gresesti atunci cind te referi la faptul ca nu iesim in strada la protest fiindca suntem toti pro-rusi sau ne bucuram pe nenorocirea romanilor din Tara.

  In zilele noastre cind sentimentul national are o importanta mai redusa si traim intr-o lume mai globalizata si europenizata, fiecare se gindeste mai mult la interesele sale personale si mai putin la cele nationale, fiecare se gindeste cum sa-si ingrijeasca mai bine propria familie si casa.

  Nu cred ca cineva in Moldova se bucura atunci cind in Romania oamenii sufera din cauza guvernarii si sa afirmi ca moldovenilor le este bine chiar daca romanii pier…este o aberatie totala.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: