De ce politicienii moldoveni nu înţeleg democraţia

Politicienii moldoveni, adică majoritatea dintre ei, nu pot însuşi materialul la capitolul funcţionarea democraţiei. Regulile anilor 90  – trişează şi manipulează cu lacunele statului – în continuare prevalează în topul principiilor după care se conduce specia politică moldovenească. Lor le pare dificilă şi neonestă respectarea unor legi şi norme, în timp ce alţii le calcă în picioare, folosind relaţiile preferenţiale cu autorităţile. Acest model de comportament este copiat de cetăţenii simpli, care fără repere de excelenţă solide aleg să-şi urmeze liderii în retorică şi fapte, în lipsa totală de careva remuşcări.

Democraţia şi particularităţile acesteia contează pentru exponenţii politici până la momentul unde se începe spaţiul intereselor lor vitale. Odată ce legea, norma sau orice altă constrângere legală le creează impedimente, aceştia tind să le înconjoare, ignore sau să facă abuz de imperfecţiunile lor. Antrenaţi într-o competiţie de trişare a statului, ei determină o mobilizare a întregii populaţii, care la fel se eschivează de la legi, corup şi devin victime ale corupţiei. De aceea, europenii nu înţeleg de ce Moldova, la fel ca şi alte state din Europa de Est, se declară democratice, dar acţionează contrar spiritului democratic. Aceste defecte de sistem, de colectivitate, influenţează orice proces în special cel electoral, conservând pentru ani înainte o minţire a democraţiei şi a celor care încearcă să o aplice.

Statul de drept sau drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, fără de care un stat democratic nu poate fi conceput, sunt străine pentru majoritatea politicienilor de acasă. Apăruţi şi educaţi după principiile severe ale anilor 90, aceştia nu pot accepta valorile noi care îi disciplinează şi le limitează acţiunile voluntare de până acum.

Politicienii vin dintr-un mediu unde tradiţiile societăţii civile de tip occidental nu au fost şi nu pot fi admise ca atare, decât numai în schimbul unor avantaje personale sau de grup. Ei nu pot acţiona având grijă de interesul public, deoarece sunt mânaţi de gândul propriului câştig. Crescuţi în corespundere cu regulile străzilor, ei nu au însuşit principiile participării civice, activităţilor de voluntariat şi a apartenenţei la sectorul asociativ în general.

Corupţia şi servirea interesului personal au infectat şi societatea civilă, unde mişcările sunt ghidate inclusiv din birourile partidelor politice. Dar există deja o generaţie de cetăţeni care cel puţin înţelege esenţa şi rolul unei asemenea societăţi, deşi oricum poartă în sine neajunsurile apăsătoare ale părinţilor.

Politicienii actuali, inclusiv cei produşi de o societate civilă viciată, sunt improprii pentru o democraţie de tip occidental, de aceea, sun gata să facă actorie, dar nu să se preocupe de propria democratizare.

Ajungem la o concluzie tristă, dar în Moldova este mai mult posibilă o democraţie de tip rusesc (proiect eşuat al PCRM), fie un regim semidemocratic (AIE- 1,2), atât timp cât clasa politică acţionează în parametrii unor valori post-sovietice care subminează filosofia democraţiei.

Explore posts in the same categories: moldova

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: