România vrea să pună capăt comercializării cetăţeniilor române. De ce acum?

De ani de zile diverse reţele moldo-româneşti au reuşit să ofere zeci, sute şi posibil mii de cetăţenii, adeverinţe de naştere şi paşapoarte româneşti solicitanţilor din Republica Moldova, dar deabia acum a fost declanşată vînătoarea după  „intermediarii” infractori. Autorităţile române au închis ochii la aceste fărădelegi până acum nu demult. Dar problema paşaportizării necontrolate a cetăţenilor moldoveni este mult prea complicată şi principială atunci când vine vorba despre aderarea României la Schengen. Se pare că Bucureştiul doreşte să demonstreze Bruxellului că acest proces poate fi stăpânit, făcând ordine în propria curte şi pedepsindu-şi funcţionarii corupţi seduşi de „intermediarii” moldoveni.

Carul s-a mişcat din loc pentru că establishmentul de la Bucureşti vrea să-şi restabilească imaginea şifonată de numeroasele proteste anti-guvernamentale şi anti-Băsescu, ale căror motivaţie rezulta din deteriorarea situaţiei socio-economice. Dacă anul trecut a avut loc inspectarea şi disciplinarea funcţionarilor responsabili de supravegherea frontierelor româneşti, atunci din necesitatea de a linişti electoratul răzvrătit autorităţile române au decis să persevereze în direcţia aderării la Schengen. Acţiunile întreprinse pentru anihilarea reţelelor infracţionale reprezintă o nouă mostră pentru a convinge oficialităţile europene despre responsabilitatea, consecvenţa şi perseverenţa României în combaterea corupţiei. Aceasta o poate apropia de zona Schengen, anulând şi argumentele care circulă activ în Europa în privinţa acordării în masă a paşapoartelor româneşti pentru populaţia din Republica Moldova.

Dacă se reuşeşte stabilirea unui termen concret privind aderarea integrală sau cel puţin etapizată la Schengen, atunci Băsescu şi partidul său va primi un mic bonus din partea populaţiei, chiar dacă această se plânge pe cu totul alte probleme. Oricum, dezrădăcinarea corupţiei în cadrul instituţiilor abilitate pentru redobândirea cetăţeniei poate fi recepţionată pozitiv de publicul nemulţumit de clasa politică coruptă. Pe lângă distragerea atenţiei de la preşedinte şi dificultăţile economice, noul executiv de la Bucureşti are posibilitatea să demonstreze performanţe Bruxellului exercitând presiuni asupra Olandei şi altor state membre potrivnice faţă de candidatura României pentru Schengen.

Mai mult decât atât, apare oportunitatea de a resuscita responsabilitatea faţă de cetăţenia română în rândul moldovenilor, care caută să intre în posesia paşaportului românesc în scopuri migraţioniste meschine. Procesul se află la etapa iniţială şi dacă va conduce la eliminarea tuturor unităţilor infracţionale, atunci România îşi va reduce din handicapul de imagine de care suferă în Europa, iar moldovenii vor fi impuşi să-şi regândească atitudinea faţă da statul vecin şi cetăţenia acestuia. De asemenea, afilierea cu România va decădea din relaţiile comerciale infracţionale bazate pe „cerere şi ofertă”, devenind obiectul unui discernământ responsabil în relaţia dintre etnicii români şi statul român.

În continuarea, atât ambasada României de la Chişinău cât şi alte instituţii româneşti trebuie să monitorizeze situaţia şi să sesizeze cazurile de promovarea a serviciilor de intermerdiere. Astfel, toate instituţiile media din ţară şi din România care sunt antrenate în asemenea activităţi infracţionale trebuie să se autosesizeze şi să le pună capăt cât mai repede posibil. Iar mesajele, articolele, studiile şi alte materiale care scot în evindeţă deficienţelor în acordarea sau redobândirea cetăţeniei române trebuie  încurajate de ambasadorii, consulii şi alţi funcţionari români, în loc să fie ignorate fie disconsiderate în cel mai grosolan mod.

Deconspirarea şi neutralizarea reţelelor sunt în beneficiul statului român, aderării României la Schengen, contribuind la responsabilizarea şi disciplinarea solicitanţilor de cetăţeni română.

Alte articole relevante: 

Ipocrizia “românismului” la moldoveni 

Moldova, cetăţenia română şi temerea europeană

Explore posts in the same categories: Aderarea României la Schengen, Cetăţenia română, RM şi România, România europeană

3 comentarii pe “România vrea să pună capăt comercializării cetăţeniilor române. De ce acum?”

  1. Ionut Says:

    Data viitoare ar fi bine sa operezi cu de-abia si cu Bruxelles- ului. Si mai da-o colo! Doar nu am ajuns sa teoretizam, europeneste, anchetarea unor traficanti de cetatenie. Nu-si spala Romania nicio imagine. La capitolul imagine, Romania sta mai bine decat Olanda sau Ungaria. La promovare sta prost. In plus, mai sunt si alti voinici gata- gata sa-i poarte sambetele. Dar asta e alta discutie.

  2. dragos Says:

    Trebuie sa se inceteze acordarea cetateniei romane unor oameni care nu simt romaneste si nu se simt romani ci doar au nevoie de cetatenia romneasca ptr urmarea propriilor interese, acelea de a munci in UE. Moldovenii nu sunt romani. Acesta e adevarul. Intrebati-i pe ei!

  3. Ionut Says:

    Te-ai suparat, Dragos? Eu ti-as zice sa mai cercetezi, nu sa intrebi.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: