Câți oameni trebuie să moară ca ambulanța din RM să ajungă la timp?

Rușine pentru Serviciul de Urgență din țară, a cărui eficiență, adică lipsă de eficiență, conduce la decese noi printre cetățeni. Cazul de astăzi elucidează cât de neajutorați suntem cu toții atunci în discuție se pune acordarea de urgență a asistenței medicale. Dacă uneori specialiștii de la Ministerul Sănătății pot spune că ambulanțele nu ajung din motive tehnice – ambuteiaje, adrese încurcate etc. sau din lipsă de vehicule disponibile, atunci de această dată se cere întrebarea: De ce ambulanța ajunge dintr-un punct A în punctul B situat în regiunea Pieței Centrale în mai mult de 20 minute? Potrivit reportajului PRO TV, martorii au spus că bărbatul de vârstă înaintată a fost în viață în jur de 20 minute, dar nu a rezistat până la sosirea tardivilor de la Serviciul de Urgență. A murit încă un om, cauza este triplă – acțiunile autorităților locale, ale caror amendă a lovit cordul vânzătorului în vârstă de la piața centrală (amendă ucigătoare de 1000 de lei pentru un simplu cetățean de vârstă pensionară și cu 4 copii). Condițiile mizere de viață, inclusiv pensia microscopică, care l-au scos pe pensionar să vândă pentru a supraviețui – constituie un al doilea aspect. Dar cauza principală este Serviciul de Urgență care a picat din nou testul, soldat cu încă un deces.

Vreau explicații de la Ministerul Sănătății, explicații nu pentru mine, ci pentru cetățenii care și-au pierdut încredere în toate instituțiile statului, inclusiv în cele care sunt responsabile de ocrotirea sănătății populației. Corupția în paralel cu ineficiența serviciilor medicale constituie o amenințare ascunsă pentru securitatea fizică în termeni de prevenire și ajutorare a persoanelor nevoiașe. O comisie de investigație și un plan de acțiuni pentru redresarea situației sunt obligatorii și mai urgente decât viteza cu care se mișcă Serviciul de Urgență local. Dar nici Ministrul Andrei Usatîi și nici alți responsabili nu s-au autosesizat, deși, cazul de astăzi nu este unic, și mai degrabă reprezintă o practică regulată, decât o excepție. Din aceasta reiese că nu vorbim doar de lipsă de responsabilitate din partea persoanelor din sistemul medical, în special a celor care nemijlocit activează în Serviciul de Urgență. Dar întâi de toate, este vorba despre ignoranța față de datoria fundamentală a persoanelor de care depind viața fiecărui cetățean în parte, și anume cea de a depune efortul maxim pentru a salva cât mai multe vieți.

Nu cerem multe. Oamenii cu surse de venit modeste au nevoie de o simplă siguranță că nu vor fi lăsați singuri în momente de grea cumpănă. Și anume atunci când viața lor atârnă de un fir de ață, statul își manifestă impotența, generată de indiferența unor instituții vitale pentru supraviețuiera societății și a persoanelor care îi constituie resursele umane.

Vina trebuie atribuită însă întregului sistem, nu doar celor care sunt implicați în operațiunile de salvare ivite ad-hoc. Ministerul Sănătății [1] vine cu informații pompoase despre renovarea parcului de ambulanțe, multe dintre care sunt repartizate de partenerii europeni. Probabil, cineva trebuie să le sugereze consilierilor din partea ambasadelor care oferă ajutoare în domeniu să mai evalueze și impactul, determinând cât de eficient sunt utilizate echipamentele cu care sunt dotați specialiștii moldoveni. Un studiu de impact este mai mult decât necesar, dar nimic în acest sens nu se prevede, cel puțin până la scrierea acestui mesaj.

Ministerul Sănătății participă la integrarea europeană alături de alte instituții de stat, dar nici rubrica „integrare europeană” [2] și nici statisticile naționale privind starea populației nu demonstrează rezultate pozitive.

Oare câte persoane trebuie să moară ca acest stat, acest Minister, să se apuce serios de lucru, să pună bazele unui sistem funcțional, unde ambulanțele ajung la destinație în cel mult 5 minute, dar nicidecum nu 20, 30 de minute sau și mai mult.

O întrebare retorică, dar totuși: Câți oameni trebuie să moară ca ambulanța din RM să ajungă la timp?

 

Referințe:

1.  Transport specializat pentru serviciul de urgenta din RM, http://www.ms.gov.md/ministry/press_service/501

2. Ministerul Sănătății, rubrica integrare europeană, http://www.ms.gov.md/ministry/integra/public/international/coextenra/cooper1/%3C/p%3E

Reclame
Explore posts in the same categories: moldova, Sistemul de Urgenta din RM

3 comentarii pe “Câți oameni trebuie să moară ca ambulanța din RM să ajungă la timp?”


  1. […] LibertateaTV, DEnis CEnușa Urmatorul > var addedComment = function(response) { //console.log('fbComments: Caught added […]

  2. gigi Says:

    Pai atat timp cat conducatorii nostir mult iubiti si dragi nu se trateaza in moldova, iar in caz de urgenta exista doctori cu bani de urgenta, nu vad de ce s-ar obosi sa imbunatateasca sistemul.

    In occident spitalul e asociat cu ceva curat, la noi sunt pete pe tavan de la apascursa din acoperis (vorbesc din vazute, nu din auzite), si daca in chisinau mai e cum mai e treaba, in provincie e jalnic.

    Ca deobicei, bani sunt, insa nu sunt gestionati cum trebuie pentru noi, ci pentru demnitari.

    Cat despre numarul de morti, nu cred ca le pasa, sincer. Unica metoda prin care poti sa sensibilizezi politicienii/guvernanti (la noi e acelasi lucru, desi nu ar trebui sa fie) sunt banii. Adica, daca la fiecare mort din cauza ineficientei sistemului (nu a ajuns la timp ambulanta, nu exista echipament minim necesar), ei ar pierde niste bani frumosi, atunci, le-ar pasa si am avea sistem de sanatate ca in Canada, pana atunci insa avem de ales presedintele.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: