Afacerea lui Godea: show politic sau semnal pentru alegeri anticipate?

Rămas în urma celorlalți, Mihai Godea vrea să iasă puțin din umbră, într-un moment crucial pentru depășirea crizei politice. Și cu cât tensiunea crește, iar alegerile din 16 martie sunt pline de variabile necunoscute, cu atât fostul liberal-democrat este tentat să exploateze momentul pentru a scoate la maxim foloase. Subestimat de nenumărate ori și apreciat drept „deputatul de buzunar” al Alianței pentru Integrare Europeană, Godea găsește un context propice pentru a se face vizibil.

Godea și showul politic

În condițiile existente și cu o lipsă acută de ieșire la public, deputatul solitar, dar cu formațiune extraparlamentară, vrea să se afirme pe valul unei necesități acute de voturi pentru soluționarea problemei președintelui. Godea este conștient că votul lui nu încurcă calculelor, dar face oricum presiune asupra celorlalți participanți la jocul politic.

Acționând neconvențional pentru un deputat care trebuie să gândească și să urmărească obiective comune cu cele ale AIE, unde s-a lansat în politica mare, Mihai Godea vrea să se distingă de ceilalți de pe dreapta eșichierului politic. Înscenând acest show, el ar putea cîștiga simpatie electorală, dar nu în situația curentă, când o parte din populație vrea anticipate, iar altă este obosită de criza în jurul alegerii președintelui. Rezonanța produsă de hotărârea lui de abandona rândurile celor care îl vor pe Nicolae Timofti ca președinte este egală cu ponderea fostului ong-ist în prezentul algoritm de forțe, care este derizorie. De aceea, votul de care îi lipsește Godea pe cei din AIE nu schimbă soarta alegerii din 16 martie, deoarece socialiștii își pot oferi cele trei voturi.

Godea și anticipatele

Dar mișcarea liderului PAD implică și un gen de presiune asupra socialiștilor, care toți trei vor trebui să participe pentru a însuma numărul necesar de voturi. Este o simplă coincidență sau poate Godea joacă o partidă străină, prin care vrea trage semnalul referitor la posibile anticipate. Dacă va fi derulat acest scenariu, atunci cu sau fără socialiști va fi orchestrată eșuarea alegerii președintelui. Pentru un rezultat negativ trei deputați cu excepția comuniștilor și a lui Godea trebuie să nu voteze pentru Timofti.

Există supoziții că PCRM-ul pregătește o capcană pentru socialiști, iar întâlnirea lui Voronin cu Dodon este parte a acestui plan. Alegerile anticipate ar fi dorite nu doar de comuniști, acestea le-ar aduce la fel liberalilor rezultate cel puțin similare cu cele din 2010, dar nici într-un caz nu pentru PLDM sau PDM. Mutualitatea dintre PL și PCRM a fost ultima dată reiterată de Mihai Ghimpu, care i-a îndemnat pe comuniști să revină în sala de ședințe a legislativului, pentru a nu crea premise ca alte formațiuni de pe stângă să le conifiște părți din electorat. La fel și Voronin l-a evidențiat pe inamicul său doctrinar, Mihai Ghimpu, care pe timp de criză este deseori apreciat ca și aliat de conjunctură al PCRM-ului.

Semne de întrebare???

Dacă trei deputați din cadrul AIE sunt gata să voteze contra Timofti și Godea știe despre aceasta, atunci se subînțelege motivația acestuia de a renunța la această afacere. Dar nici Godea și nici altcineva din cadrul Alianței nu va spune acest lucru, iar toate săgețile se pare că vor fi aruncate în direcția socialiștilor. Lucru pe care și îl doresc comuniștii, ce vor să îngroape cât mai repede actuala guvernare cu noile anticipate.

Dilema socialiștilor

Pregătirea minuțioasă a alegerilor și testarea rândurilor AIE este la fel de importantă ca și convingerea grupului lui Dodon să opteze vineri pentru juristul Timofti. Altfel, țara va deveni prizoniera unor stratageme ale PCRM-ului cu anumiți membri ai AIE, socialiștii devenind victima unor înțelegeri din culise dintre acestea.

Negocierile dintre partide are loc într-un mediu opac, care deja a devenit sol fertil pentru speculații privind revenirea lui Dodon în familia PCRM sau crearea unei alianțe PSRM-PCRM. Unicul lucru ca îi poate salva pe socialiști este un joc onest și consecvent cu electoratul, care le-a adus până acum dividende politice colosale.

Trișarea din partea unor reprezentanți ai AIE s-ar putea să-i impună pe socialiști să refuze participarea la votare pentru a nu fi învinuiți că ei au cauzat eșuarea primului tur, Totodată, aceștia pot afișa buletinele de vot demonstrând că s-au pronunțat, în pofida cazului că există o interpretare a Curții Constituționale care îi defavorizează.

Oricum va fi turul doi, dar dacă transparența relaționării dintre entitățile politice și încrederea vor absenta, atunci anticipatele sunt inevitabile. Există însă speranțe firave că Timofti va conveni majorității deputaților și că membrii AIE nu vor deveni obiectul coruperii. Cu toate acestea, multe lucruri depind și de acțiunile comuniștilor, care s-ar putea să primească comanda să împiedice cu orice preț procedura de votare a președintelui.

Reclame
Explore posts in the same categories: Alegeri prezidentiale, Igor Dodon, Mihai Ghimpu, Mihai Godea, moldova, PCRM, V. Voronin

3 comentarii pe “Afacerea lui Godea: show politic sau semnal pentru alegeri anticipate?”

 1. gigi Says:

  De acord cu cele expuse, insa la fel de bine 12 pldm-isti pot sa nu voteze si sa dea vina pe PL, si pe baza atacurilor mediatice (din care faceti si dvs parte) sa preia o parte din electoratul pl, astfel pldm si-ar pastra pozitiile, pdm-ul ar scade dar ar accede in parlament (au pozitii locale bune, si la sat e important cine e primarul). Pdm-ul ar scade la nivel la care nu ar putea sa faca alianta cu comunistii ceea ce i-ar reduce puterea de santaj. O parte din electoratul pdm-ului va fi preluat de psrm, astfel o posibila configuratie ar fi:
  pl – 8-12 mandate
  pldm – 25-30 mandate
  pcrm – 30-35 mandate
  pdm – 5-8 mandate
  psrm – 10-15 mandate

  Astfel in configuratia post electorala s-ar putea forma tot felul de coalitii. PL-ul va fi marginalizat din cauza romanismului care nu e la moda si va fi exclus din joc (inca o data cu ajutorul discreditarii pe toate planurile), si astfel ar putea vi coalitii pcrm-iste (pcrm + orice alt partid) sau „statilstii” moldoveni pldm+psrm+pdm, si sa o denumeasca ceva de genul „stefan cel mare, europa+rusia-romania=moldova”.

  Cert e ca alegerile anticipate o sa schimbe configuratie si AIE3 nu are cum sa mai exista din cauza imcapabilitatii de a lucra in echipa, de care au dat dovada.
  Dodon cu demagogia lui pro-moldovenista, stupida (in conditiile in care avem tancuri rusesti pe teritoriu, limba rusa este la ea acasa, si „prietenii” ne dau gaz la pret maxim) va continua sa creasca pentru ca dezvoltarea intelectului in randurile tineretului este foarte bine controlata, majoritatea dintre cei mai buni pleaca, ramane masa „cenusie” (fara nici o aluzie la numele familiei dvs) care poate fi usor manipulata cu pseudo-momente istorice, atat extrem pro-ruse, cat si extrem pro-romane.

  Ca si analist politic sper ca intrati pe la omega si ava sa vedeti ce debiteaza pe acolo „prietenii” rusi, sa vedeti ce pozitii au comentatorii de acolo, cat de agresivi si de hotarati sunt.

  Vineri nu cred ca se va vota presedintele, pentru ca nu pot moldovenii sa lucreze in echipa, la noi fiecare vrea sa aiba controlul deplin.

  Si in timp ce populatia este zombata cu ura impotriva romanialor si/sau a rusilor, tara se destrama, si nu ma refer la „statalitate” cum va place sa o numiti si „unirea” (care stiti mai bine decat mine ca este absolut nerealizabile), ci la faptul ca populatia efectiv nu se mai simte ca e intr-o tara care are insitutii caracteristice statului:
  1. guvernul e haotic, amestecul de culori si interese impiedica dezvoltarea reala a economiei
  2. sistemul judecatoresc nu este (si nu va fi in viitoarul apropiat)independent
  3. avem ARMATA straina pe teritoriu, deci nu se poate vorbi de integritate
  4. Istoria o interpreteaza fiecare cum vrea
  5. rusii sunt la ei acasa, moldovenii sunt persecutati in domeniul de interese al rusilor inmodova
  6. etc

  toate astea duc la faptul ca cetatenii de rand pur si simplu nu se simt cetateni a unei tari, ci niste prizonieri a unor sfere de interese, alimentate mai mult sau mai putin de „societatea civila” care mai nou este reprezentata de o duzina de bloggeri care isi schimba preferintele de la o saptamana la alta (nu putem vorbi in nici un caz de „independenta” politica, oricat ati sustine-o, aveti simpatii si asta se vede, si nu ma refer doar la dvs.

  Daca ati citit pana aici, imi este suficient. Vreau sa atrag atentia ca mai exista si alti oameni care gandesc in tara, pe langa cei de la tv si bloggeri (noua „forta” care isi da foarte multa importanta), oameni care vad si care nu pot fi prostiti asa usor cum credeti.,,

  • deniscenusa Says:

   Din pacate, comunistii ii lauda pe liberali si invers, si o fac deschis. De aceea, nu cred ca aveti dreptul sa spuneti ca eu incerc sa manipulez, fiti atenti la ceea ce spun liberalii, si comunistii. SI eu nu sunt bloggeri, cititi CV-ul, foloses blogul ca forma de comunicare. Multumesc.

 2. Ion Says:

  E o analiza buna. Situatia insa e de asa natura ca anticpatele le convin Doar comunistiilor extremisti! Asa ca cei din AIe, inclusiv Godea, si grupul Dodon trebuie sa-l voteze pe Timofti, care e un candidat ptrivit la presedentie: echilibrat, fara ambitii si principalul onest!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: