Avem preşedinte, dar nu mai avem AIE-2 ?!

Mai este o treaptă pentru validarea alegerilor prezidenţiale, de care vom trece după confirmarea rezultatului de către Curtea Constituţională. Nicolae Timofte va fi cel mai probabil preşedinte, chiar dacă comuniştii vor să impună Curtea să creadă altfel. Dar cum rămânem cu AIE-2 şi mai putem vorbi oare despre aceasta după ce algoritmul forţelor a fost schimbat. Marian Lupu nu a fost ales preşedintele ţării, deşi era elementul cheie al acordului de înfiinţare a Alianţei, care i-ar fi permis lui Mihai Ghimpu să devină spicher al legislativului.

Dar după votul de astăzi, ecuaţia de putere se va schimba, iar guvernarea se va reformata. Viaţa politică va fi mai activă decât a fost până acum, deoarece AIE-2 va trebui să supravieţuiască ciocnirilor de interese dintre PLDM-PDM-PL, unde liberalii sunt pe cele mai vulnerabile poziţii. Contradicţiile nu se vor lăsa aşteptate, deoarece Timofti nu va accepta dictatul cuiva. Deşi este din familie de foşti deportaţi şi are simpatii faţă de mişcarea unionistă, noul deocamdată neconfirmat preşedinte al RM va fi atent la dialogul cu Ghimpu, deoarece va lucra pentru rezultat, dar nicidecum nu pentru comoditatea şi favorurile partidelor din actuala AIE. Posibil că Timofti este convenabil celor din AIE-2 din multe considerente, dar în noua configuraţie factorul extern va fi mai impunător, condiţionând autorităţile moldoveneşti să lucreze asupra reformelor.

Reformatarea puterii este şi un deziderat al socialiştilor, care astăzi au ales un preşedinte apartinic, reuşind să-l înlăture pe Lupu şi să-l staţioneze pe Ghimpu în funcţia de simplu deputat. Liderul liberalilor a promis că nu va pretinde la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului, luată de la comunistul Artur Reşetnicov. De aceea, posibil până la finalizarea mandatului acestui Parlament, Ghimpu va fi în afara unor funcţii serioase în stat.

Acum, liderii AIE-2 sunt puşi în situaţia să recunoască că Alianţa nu mai există sau să semneze un document nou, dar nici Timofti şi nici Filat nu sunt deloc interesaţi în aceasta. Epicentrul conflictelor se mută în Parlament, unde socialiştii se vor consolida în rolul de opoziţie constructivă, dar şi critică după cum a promis Dodon. Comuniştii au devenit marginali, iar strategia PCRM-ului nu a dat roade, în schimb Voronin a confirmat că socialiştii sunt pe picior de paritate cu opoziţia comunistă, după ce s-a convocat egal la egal cu liderul socialiştilor.

Avem preşedinte, dar AIE-2 s-a invalidat odată ce a votat pentru Timofti – un preşedinte apartinic. Ei au fost constrânşi să o facă, pentru a se îndepărta de alegeri anticipate riscante, costisitoare şi nedorite în primul rând de electoratul său. La fel şi socialiştii au acceptat riscul să devină duşmanii unei părţi din electoratul de stângă, pentru a depăşi criza politică şi a se impune în faţa comuniştilor. Cât de mult nu ar convinge liderii AIE opinia publică că Timofti întăreşte actuala guvernare, ultima oricum se va reformata, pentru că puterea va fi împărţită disproporţionat.

 

Explore posts in the same categories: AIE-2, Alegeri prezidentiale, moldova, Nicolae Timofti

14 comentarii pe “Avem preşedinte, dar nu mai avem AIE-2 ?!”

 1. cumnatu_lu_cumatru Says:

  In sf. am trecut de perioada cand ne lipsea un presedinte. Sper sa nu devina rosu la culoare, si nici alte culor nas accepta sa-i prevaleze. Acum vreau o miscare in tara cu reforme pro-vestice.
  Gustul vine mancand, sper sa nu fie ceapa, ca oricum nu-mi place 😀

 2. Ionut Says:

  De ce insisti cu miscarea unionista? De ce te legi atat de mult de aceasta chestiune? Se vorbeste mult si fara noima despre ceva ce nu exista. Vorbeste Pavlicenco, vorbeste Dodon, vorbesc toti acolitii Moscovei.

  • deniscenusa Says:

   Ionut cum sa nu vorbesc daca au aparut tot mai multi promotori ai acestui lucru, portaluri, persoane publice. E o constatare, si azi Ghimpu a iesti cu acest mesaj.

   • gigi Says:

    hai dom’le m-ai indrumat de doua ori sa iti citesc CV-ul, ai o gramada de analize, si si tii foarte bine ca unirea este irealizabila. Acesta este doar un lait-motiv pentru electorat (pavlicenco si ghimpu pentru a atrage romani, rusofonii pentru a atrage mAldAvAni).
    Daca ai facut atatea analize si de ceva timp esti in priza cu ce se intampla, si ai si cunostinta de nitica istorie (macar din ultimi 100 de ani), precum si politica (atat intera cat si externa) a Romaniei care nu are nici o viziune si nici un interes in R.Moldova (chestia cu cetateniile este o ambitie personala a lu Basescu, cand acesta o sa plece, crede-ma ca pe Geoana si pe Ponta, care o sa vina l aguvernare, ii doare undeva de moldova, unire si fantasmagorii de astea).

    Dumneata folosesti acest motiv pentru a starni controverse, uite comenteaza unul, comenteaza altul, blogul este citit, culegi opinii, toata lumea este fericita.

    Acum serios, cand 80% din posturile TV, ziare, reviste si carti in moldova sunt in limba rusa, sunt o gramada de functionari de stat care nu stiu romana, pcrm care are 40% din electorat se adreseaza in rusa, si au cel ptuin 20 de nemoldoveni (chiar dupa acceptiunea lui dodon) pe lista, mai aveti rusine sa prezentati pe romania ca tara invaziva? Cand stau baietii cu automate pe nistru si apara un regim separatist? Acolo nu va aparati statlitate? Alde dodon si Harbuz (din patriotii moldovei) nu vor sa revendice daca nu transnistria, niste teritorii de la ucraina din „Moldova lui Stefan cel Mare”?

    Sunteti penibili in a prezenta unirea (absolut irealizabila) cu Romania ca MARELE PERICOL, in timp ce rusii sunt la ei acasa si scuipa „moldovenii” intre ochi cu ochi cu orice ocazie.

    Intre timp, Rusia are 700 de mi de cetateteni o buna parte din teritoriu si industrie la noi, romania, nu are nimic, dar ei sunt rai.

    Putin obiectivism nu ar strica

 3. Ion Says:

  Nu impartasesc acest punct de vedere! Alianta se mentine si poate chiar sa se intareasca! E adevarat insa ca avem un nou jucator, care e presedintele Timofti!

 4. Ion Says:

  Vad ce spune si Filat: Reformatarea guvernării pînă la următoarele alegeri nu va fi, că nu are cum să fie
  http://www.europalibera.org/content/article/24517856.html

 5. mde... Says:

  Chiar nu e clar ca din pacate Dionis bate ca intotdeauna in Ghimpu, sunt intr-adevar un simpatizant al acestui partid, dar de departe orb si cit nu ai incerca tu sa shlefuieshti un fund oricum in fata nu o sa-l transformi, tot fund o sa ramina.

  • mde... Says:

   Cit nu ar parea de neverosimil, dar nici filat si nici lupu nu vor putea guverna fara ghimpu, chiar sa se uneasca ei intre ei si impreuna cu dodon. Deci fara alianta nu exista nici un fel de guvernare la moment. cine stie ce o sa fie dupa urmatoarele alegeri parlamentare, dar aproape precis ca deja nu vor mia fi „anticipate”.

   • gigi Says:

    Asta daca nu mai migreaza niste PCRM-isti la Dodon. cert e ca acum „dusmanul” „statalitatii” este PL-ul. Halal logica

   • deniscenusa Says:

    Corect, nu vor putea, dar asteptati putin si veti vedea noi conflicte. Acum rolul major l-a jucat factorul extern, intrebati-i pe cei care reprezinta interesele UE in RM 😉

 6. Ionut Says:

  Denis, da-mi, te rog, sau indruma-ma spre mesajul lui Ghimpu. M-ai facut curios. Desi, iti zic, ca si Gigi, nu cred in toate mesajele astea unioniste. Zici ca li s-au infierbantat creierul unora. Si de la dreapta, si de la stanga.

 7. Anatol Petrencu Says:

  „Reformatarea puterii ” asta în ce limbă e scris?

 8. deniscenusa Says:

  Anatol Petrenco, daca va place mai mult atunci cititi „reconfigurare politica”.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: