Este Ghimpu compatibil cu funcția de Procuror General?

Una din instituțiile abilitate să se ocupe de ocrotirea normelor de drept este vizată de liderul liberalilor, care este mai degrabă un cunoscător al lacunelor legislației, decât un paznic al legii în sine. Povestea cu „așii” ascunși în mânecă și numeroasele ocoliri de la prevederile legale, nemaivorbind de sfidarea deciziilor Curții Constituționale, dovedesc fără echivoc distanța dintre Mihai Ghimpu și principiile obligatorii pentru acest post.

Cu certitudine, actualul șef al Procuraturii nu poate fi lăudat, mai ales că Valeriu Zubco s-a eschivat de la prezentarea unui raport consistent în fața publicului, în pofida cererii insistente a premierului Filat. Dar cu ce este mai bun Ghimpu decât Zubco. Liderul PL nu l-a criticat dur nicicând pe „omul lui Plahotniuc” și nu o face nici acum când vociferează că vrea să-i ocupe locul. Există o serie de întrebări vizavi de deosebirile majore cei doi, exceptând faptul că primul este pretins liberal, iar al doilea – „un pion” din garda lui Plahotniuc. 

Să trecem peste aspectele de afiliere politică și să turnăm lumină peste subiectul performanțelor, despre care actualul procuror refuză cu înverșunare să vorbească în fața deputaților. Însă nici liberalul nu poate proba rezultate deosebite în calitatea sa de deputat. Cele mai importante proiecte de lege, cu care s-au remarcat liberalii, nu vin din partea lui Ghimpu, care preferă mai degrabă să arunce perle și cuvântări încurcate în conversațiile vie sau televizate cu jurnaliștii. Cu acest bagaj invizibil de succese, liderul PL tinde să-și croiască drumul spre fotoliul de Procuror General, unde cel mai probabil se va apuca în mpd prioritar de răfuiala cu dușmanii politici și apoi de alte treburi, care îl depășesc pentru moment.

Funcția de spicher, prin cumul și cea de președinte interimar, în perioada scurtă 2009-2010, l-au făcut pe Ghimpu să înțeleagă rostul puterii. Și, după ce a pierdut oportunitatea de a reveni pe una din aceste poziții, cedând în favoarea lui Timofti, liberalul se gândește cum să se instaleze într-o poziție centrală, de unde să-și poată făuri imaginea „liderului justițiar”.

Necătând la faptul că viziunile lui se ciocnesc cap în cap cu principiile supremației legii în stat, ce trebuie garantate de un procuror general, Ghimpu este convins că el este condidatura potrivită. Deseori liberalul a a avut opinii preconcepute față de anumite segmente ale societății, fiind vorba despre vorbitorii de rusă sau de minoritățile sexuale. Totodată acesta manifestă atitudine subiectivă și agresivă în privința foștilor și actualilor rivali politici. Aceste aspecte dezvăluie niște neajunsuri cronice pe care le are Mihai Ghimpu și care nu-l apropie de funcția de Procuror, ci din contra îl îndepărtează.

Un pas înainte pentru Mihai Ghimpu poate fi conștientizarea deplină că drepturile omului sunt valabile pentru toți cetățenii, indiferent de caracteristicile distinctive.

Cu toate acestea, funcția dată trebuie să îi revină unui profesionist, tehnocrat, și nicidecum nu unor politicieni ale căror frustrări răbufnesc zilnic în fața publicului.

Explore posts in the same categories: Uncategorized

7 comentarii pe “Este Ghimpu compatibil cu funcția de Procuror General?”

 1. Cititor Says:

  Felicitari autorului. Si i/i urez sa aprecieze la fel de obiectiv orice persoana publica sau faptele acestora. Avem sanse ca lucrurile sa inceapa sa se schimbe doar in aceste conditii. Atita timp cit se va aplica paradigma comunist/anticomnist nu avem nici o sansa. AIE a avut sanse sa schimbe lucrurile dar faptul ca s/au acceptat atitea derapaje anticonstitutionale sau contrare bunului simt sub falsul pretext al neadmiterii comunistilor la guvernare ne/au adus in situatia in care dupa ce PCRM s/a compromis iremediabil si celelalte forte politice reprezentative sa fie compromise aproape la fel. Ori daca fiecare o sa/si raspunda onest la intrebarea daca chiar merita sustinuti cei pe care i/a votat sau intentioneaza sa/i voteze sint convins ca marea majoritate o sa trebuiasca sa recunoasca ca a votat sau va votat dupa principiul – nu merita dar altii sint si mai rai. Sint ferm convins ca aceasta situatie se datoreaza anume faptului ca politicienii din ambele tabere au ajuns sa considere ca lupta cu cealalta tabara este principalul atu in lupta pentru voturi.

 2. gigi Says:

  pana nu scrii un articol la fel de „obiectiv” despre Filat si Dodon, pentru mine ramai un comentator pro-verde/roz (parca asta era culoare lui Dodon). Un analist terbuie sa analizeze nu sa aiba simpatii si antipatii pe care sa si le verse in spatiul public.

 3. Soliman nema(gnificul) Says:

  Denis,
  Noi, cei din Romania putem face comentarii pe blogul tau? Indiferent de opinii pe care sa le impartasesti sau nu ,si indiferent de cetatenia noastra romana si nu „moldoveana”?
  Am sa te rog sa ne dai raspuns urgent .

  • deniscenusa Says:

   Soliman, oricine poate lasa comentarii, dar nu atacuri la persoana, imi cer scuze, dar comentariile deplasate, cu insulte sau alte mesaje agresive, nu isi pot gasi locul pe nicio platforma, inclusiv pe bloguri.

 4. Soliman nema(gnificul) Says:

  In virtutea a ceea ce sustii si din care citez :…”.functia data trebuie sa ii revina unui profesionist,tehnocrat,si nicidecum nu unor politicieni ale caror frustrari rabufnesc zilnic” etc
  pun urmatoarele intrebari:
  1) dl . Al Tanase, presedintele CC a Republicii Moldova din ce partid a provenit, este sau nu un profesionist, este sau nu un tehnocrat,este sau nu un frustrat?
  2)pe ce criterii stabilesti si deosebesti comentatorii ca fiind extremisti sau unionisti?
  3) daca ai sustinut bacalaureatul in limba romana si daca la bacalaureatr ai avut examen la Istoria romanilor?
  Te rugam sa raspunzi tot in regim de urgenta la aceste intrebari.Nici nu e greu de raspuns la ele si se poate raspunde pe loc.
  Cu multumiri


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: