După un an de la începutul violenţelor şi 8000 de sirieni morţi, diplomaţia de la Chişinău îşi aminteşte de securitatea moldovenilor din Siria

Siria este în toiul unui război civil, după ce timp de un an a fost scena unor demonstraţii violente, în care au avut de suferit în special protestatarii paşnici. Conform datelor preliminare oferite de agenţiile specializate ale ONU, peste 8000 de sirieni civili au decedat în urma intervenţiilor militare ale autorităţilor de la Damasc. Evenimentele sîngeroase din această ţară parcă au fost omise de autorităţile de la Chişinău, care cu întârziere de aproape 1 an s-a decis să formuleze mesaje de avertisment pentru potenţialii moldoveni aflaţi în vizită în Siria. Un gest iresponsabil pentru o diplomaţie care reuşeşte să întreţină un dialog activ cu oficialităţile europene, dar care îşi amintesc despre siguranţa cetăţenilor săi tocmai peste 1 an. Asemenea reacţie tardivă descalifică Ministerul de Externe de la Chişinău şi probează în mod repetat caracterul reactiv al diplomaţiei, incapabile să anticipeze, fie să acţioneze într-un cadru temporal oportun.

Cu certitudine, vocile diplomaţilor vor susţine că situaţia din Siria este tensionată sau incertă acum, după cum se menţionează în comunicatul de azi [1]. Dar ce fel de de argumente vor propune ei, căci violenţele împotriva civililor au devenit un obicei în această ţară, ale cărei conduceri este acuzată  de săvârşirea unor crime împotriva umanitaţii. Anunţul dat cetăţenilor în privinţa Siriei descrie cât de lacunară şi întârziată este capacitatea de avertizare şi informare a ministerului, care trebuia să anunţe mult mai devreme despre riscurile şi ameninţările din statul sirian. Resursele financiare ale instituţiei sunt reduse, de aici apar şi carenţele menţionate. Anterior, din fonduri europene a fost posibilă întărirea capacităţilor de comunicare ale diplomaţiei moldoveneşti. După acelaşi exemplu trebuie efectuate solicitări pentru dezvoltarea unui centru puternic şi operativ de „early warning”(avertizare timpurie), pentru a-i proteja pe cetăţenii moldoveni în afara frontierelor naţionale.

Pe lângă reacţia întârziată a Ministerului s-au observat neajunsuri la capitolul informare şi documentare, astfel, autorităţile deabia acum au demarat procedura de colectare a datelor despre potenţialii moldoveni stabiliţi în Siria. Scuza diplomaţiei este că nu are misiune în statul oriental, dar conflictele şi violenţele durează, când putea fi indentificat mecanismul oportun pentru intrarea în contact cu cetăţenii aflaţi acolo din întâmplare acolo.

Ministerul trebuie să-şi inspecteze în mod urgent structura internă şi să-şi înlăture deficienţele care îl menţin într-o stare opacă, ezitantă şi tardivă. Altfel, politica externă a ţării va fi mereu în urma evenimentelor, rămânând cu precădere în postură de actor-victimă a efectelor evenimentelor internaţionale.

Referinţe:

1. MAEIE colectează informaţii despre cetăţenii Republicii Moldova din Siria: ” În legătură cu  situaţia incertă de securitate în Republica Arabă Siriană, MAEIE recomandă cetăţenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în Siria, iar celor care se află deja pe teritoriul sirian să îl părăsească, cât mai curând posibil, prin mijloacele comerciale de transport încă operaţionale. Ministerul solicită cetăţenilor moldoveni prezenţi pe teritoriul Siriei să contacteze Ambasada Republicii Moldova la Ankara, Consulatul General de la Istanbul sau Departamentul Afaceri Consulare al MAEIE, pentru a-şi înregistra prezenţa şi transmite propriile coordonate, precum şi pe cele ale rudelor lor. Ministerul a întocmit o listă de repatriere care conţine datele cetăţenilor moldoveni aflaţi în Siria şi care va fi utilizată pentru contactarea acestora în caz de escaladare a evenimentelor şi necesitate de asistenţă la repatriere.”

Reclame
Explore posts in the same categories: Ministerul Afacerilor Externe si IE al R. Moldova, moldova, Moldovenii din Siria, Poltică internaţională

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 comentarii pe “După un an de la începutul violenţelor şi 8000 de sirieni morţi, diplomaţia de la Chişinău îşi aminteşte de securitatea moldovenilor din Siria”

 1. gigi Says:

  hmmm, daca ministerul era al PL si ministru era un ixulica, ii pomeneati de 10 ori in artricol, pe cand numele Leanca si Filat nu exista, exista doar „ministerul de externe”. Interesanta, obiectiva, si deloc partinitoarea parerea dvs, ca de fiecare data.

 2. deniscenusa Says:

  Cred ca vorbim de minister ca si institutie, dar personalizarea acesteia tot isi are rostul. Dar cred ca e o problema institutionale in primul rand, dupa care si una politica si una generala, cum ar fi- indiferenta fata de cetatenii acestei tari. Dar Leanca trebuie sa fie luat la intrebari, ar fi bine daca liberalii ar face asta, dar in primul rand presa… unde e presa????

 3. Ionut Says:

  Denis, iti dau dreptate ca MAEIE a reactionat cu intarziere. Observasem si eu asta. Si e pacat! Primele reactii si actiuni de protejare a cetatenilor moldoveni din Siria trebuiau facute chiar din prima zi de violente.
  Altceva insa am vrut sa-ti semnalez. Sper sa nu te superi. Dimpotriva, mi-ar placea sa o iei in sensul unei critici constructive. Vezi tu, ai inceput prin a scrie analize. Nu e rau si multa bafta in continuare. Ideea e ca ar trebui, totusi, sa fii un pic mai atent la unele aspecte lingvistice. Chit ca poate uneori scrii numai pentru blog.
  De exemplu, (1) sa incepem cu titlul. „Peste un an…” nu e corect, anunta ceva ce se va intampla in viitor. Mai corect era „Dupa un an…”. Violentele dureaza de un an si reactia oficialilor a venit abia acum, cu intarziere. Deci, actiunea a avut loc deja. (2) „Damask”… in ce limba e? In limba romana este Damasc. Daca scriai in engleza, Damask era corect. (3) Propozitii de genul „Dar cum aceştia vor argumente faptul că violenţele şi crimele împotriva civililor au devenit un obicei în această ţară, ale cărei conduceri este acuzată de săvârşirea unor crime împotriva umanitaţii.” mai necesita un pic de munca, de lustruire. Sper sa nu te superi. Continutul este ok. Insa nu numai continutul si ideile/argumentele fac un text. Gramatica, semantica, ortografia, stilistica au rolul lor si sunt importante, extrem de importante. Oricum, poate te-ai grabit sau ai fost un pic neatent. Am observat ca esti destept si capabil. La alti detinatori de blog-uri din Moldova e dezastru. Iti vine sa-ti mananci unghiile cand citesti ce scriu si cum scriu. Zici ca au facut limba romana cu profesorul de rusa.

  • deniscenusa Says:

   Multumesc Ionut, iti dau dreptate. Intr-adevar textul contine erori si chiar l-am scris dintr-o rasuflare, se intampla cand o fac pentru ca subiectul e
   fierbinte. Stii ma gandeam azi, de ce alti analisti politici si experti care merg la TV sau radio nu scriu analize? Cred ca multi nu vor sa isi asume
   riscul sa se expuna unor critici de acest gen, dar iti sunt recunoscator si pe viitor voi incerca sa fiu mai atent. Iti multumesc pentru critica constructiva
   care le lipseste altora. Referitor la blogurile de limba romana vreau, fara indoiala, ai dreptate, dar sa vezi ca aceste bloguri au popularitate si sunt citite.

   • gigi Says:

    Mai scriu cei depe ava.md 🙂 te doare capul cand citesti ce da din ei pe acolo, bineinteles in rusa.
    Mai scrie analize Tirdea, dar sunt tendentioase (in general pro PSD, Dodon,si ultima vreme Filat).
    Analizele comprehensive si obiective sunt aproape inexistente in mare parte din cauza polarizarii societatii lacare contribuie absolut TOATE formatiunile politice, dar maicu seama pcrm. daca urmariti omg.md/NIT este pur si simplu inacceptabil ce se intampla acolo, efectiv ala numai jurnalism nu este, nu exista dreptul la replica, pluritate de opinie, nu reflecta decat subiectele ce le convin, prezinta „parerea” despre subiect,desi ar trebuidoar sa expuna fapte si omul singur sa traga analiza.
    din cauza gunoiului mediatic,analistii nu au un mediu curat in care sa creasca, in care sa poata fi egal distantati, sa primeasca onorarii de la publicatii si nude la politicieni.

 4. Ionut Says:

  Si pe mine ma mira ca sunt citite. Cred ca sunt niste relatii create in timp. Altfel, chiar nu-i inteleg pe unii de ce pierd timpul pe blog-uri unde nu gasesti o analiza pertinenta sau o parere foarte bine argumentata.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: