Primele „gafe” ale președintelui Timofti

Caracterul blând și tolerant al președintelui nou ales a dispărut îndată după ce Nicolae Timofti a preluat președinția. Lui îi aparţin numeroase angajamente asumate față de populație, partidele politice care l-au instalat la putere și partenerii externi, care au urgentat legitimizarea lui, în pofida reclamațiilor comuniste despre uzurparea puterii de stat de către AIE-2.

Presiunea este atât de mare că Timofti a preferat să revină repede la retorica și comportamentul tipice unui judecător, care până acum l-au ajutat să stea la distanță de mass-media și opinia publică, pe de altă parte. De fire retras, ca urmare a profesiei îndelungate de judecător, Timofti a fost răpus de emoții în clipa când deputații AIE, Godea și grupul lui Dodon, l-au votat unanim. La fel, și-a demascat grăuntele de timiditate când a citit jurământul, pe un ton incoerent și cu o voce timidă, dar oricum cu o privire încrezătoare că intră benevol în politica mare.

Presa care a încercat să-l susțină din start pe judecător, înțelegând că acesta este salvarea într-o situație de criză, când societatea este radicalizată și totodată isterizată de comuniștii, transformați în opoziție de stradă. Instituțiile media au fost tolerante cu el, deși puteau să-i îngreuneze traseul spre președinție. Totodată, presa care se află în afara ogrăzii politice, a fost ezitantă, iar cea de partid, din contra, i-a lustruit asiduu imaginea. Dar, toate iluziile despre blândul și receptivul Timofti, pretins în faza dinainte de învestire, s-au evaporat chiar în timpul învestirii, când presa a fost pusă „în țarc”. Cică din motive de securitate, organzatorii au decis să-l țină pe Timofti departe de ochiul presei, deși anume grație mass-media s-a reușit legitimizarea noului președinte în rândul cetățenilor dezămăgiți grav de clasa politică, instituțiile de stat și actuala guvernare.

A două fază dură pentru mass-media de la Chișinău a fost când șeful statului a refuzat într-un ton neprietenos să răspundă la întrebările jurnaliștilor, care în mod justificat tind să elucideze aspecte despre activitatea și viața persoanei, care are un rol politic mesianic în actuala conjunctură. Însă aceștia s-au lovit de un perete de neînțelegere a acestei necesități de a satisface curiozitatea publicului, care timp de trei ani a vizionat două interimate și nenumărate eșuări de alegere a președintelui.

Chiar dacă Timofti pare a fi slab de înger, acomodat cu rolul de judecător tăcut și inaccesibil pentru microfoane și camere de luat de vederi, după 23 martie el pășește ca un președinte. Noua funcție nu îi permite să fie solitar și nepăsător, deoarece este una publică care prevede contactul direct cu mesagerii. Deschiderea față de media îi poate consolida sprijinul populației, pe care el aparent a încercat să o cucerească prin mesaje conciliante transmise tot prin intermediul ziarelor și știrilor.

Totodată, gafele de comunicare cu mass-media pot fi calificate ca și elemente ale unei tactici personale de adaptare la un mediu plin de populism și vedetism politic. Probabil, Timofti intenționează să se detașeze de imaginea negativă concrescută cu numele liderilor AIE, care trei ani  la rând au preferat mai mult să apară pe ecranele televizoarelor decât să dea explicații oamenilor în teritoriu sau să rezolve în mod practic numeroasele probleme. Oricât ar dori Timofti să-și contureze o conduită proprie, distinctă de cea caracteristică guvernanților și opoziției populiste, el trebuie să realizeze că anume presa îl poate ajuta să desființeze tradițiile vedetismului politic instaurate din 2009 încoace de către Ghimpu, Filat și Lupu.

Reclame
Explore posts in the same categories: Alegeri prezidentiale, Mass-media în Moldova, Nicolae Timofti

20 comentarii pe “Primele „gafe” ale președintelui Timofti”

 1. Siberiacul Says:

  Tinere, lumea înţelege de cine eşti plătit şi de ce pînă acum l-ai atăcat pe Dl Ghimpu şi acum pe Dl Preşedinre a R.Moldova N.Timofti
  Unde ai lucrat pînă la actuala angajare de servelism? Ce succese ai avut pînă acuma? Acuma pentru cine lucrezi? Din ce te hrăneşti? Cu cît eşti plătit pentru atacurile antiGhimpu, antiTimofti?
  Dr. habilitat, Vice-Preşedinte PL, Dl A. Petrencu nu are bani ca blogul lui să fie reclamat pe Unimedia.
  Dar un tînăr, fără careva succese în viaţă, are blog la Unimedia. Pentru că a-l atăcai pe Dl Ghimpu şi acuma să a-l ataci pe Dl Preşedinre a R.Moldova N.Timofti !?

  • deniscenusa Says:

   Il atac? Cred ca incurcati ceva, cititi mai bine textul. Nimeni nu e vaca sacra, criticat poate fi fiecare, depinde daca e una constructiva. In rest, puteti vedea CV-ul. Multumesc pentru atentie.

   • Siberiacul Says:

    Nu te bucura de atenţie, trebuie să te bucuri dacă faci păreri bune despre tine!
    De ce n-ai răspuns la întrebări?
    1. De cine eşti plătit ?
    2. Din ce te hrăneşti?
    3.Unde ai lucrat pînă la actuala angajare?(E corect că fiind angajat cu salariu la sediul PL, ai fost alungat?)
    4. Ce succese ai avut pînă acuma?
    5. De ce Unimedia Prof. Dlui A Petrencu blogul nu i-al publică fără plata de 600 Euro, dar tînărului D.Cenuşă blogul este publicat fără plată? Sau dacă plăteşti publicarea blogului – de unde ai 600 Euro?
    6. Acuma pentru cine lucrezi?
    7. De ce pînă acum l-ai atăcat pe Dl Ghimpu şi acum pe Dl Preşedinre a R.Moldova N.Timofti?
    8.Cu cît eşti plătit pentru atacurile antiGhimpu, antiTimofti?

 2. gigi Says:

  Vedetismul politic la moldoveni nu o sa dispara niciodata, fiecare se da in spectacol, si desi nu ii sunt simpatizant, cred ca din toata „pitiorca” liderilor formal filat, lupu, ghimpu, dodon si vornin, susprinzator lupu mi se cel mai putin populist la momentul de fata. Faptul ca vorbeste 10 minute si nu zice nimic concret in acele 10 minute e altceva, insa nu este disperat dupa microfon cum sutn ceilalti.

  Domnu presedinte, hmmm, e greu de zis ceva despre el acum, dar in el mult 2-3 luni o sa fie clar ce fel de paine este. Deocamdata mi se pare ok, cel putin pare ca are mai multa demnitate decat toti ceilalti lideri politici la un loc. Sa vedem daca sunt doar aparente, sau chiar s-a gasit un presedinte demn

 3. verjiliu Says:

  Dec ce nu poti sa „ai” o femee in piata?Pentru ca sant multi din cei care prefera sa de-a sfaturi.UN TANCUSOR, NUMAI CE ADUS PE LUME,-da sfaturi. Mai baetele, mai traeste oleaca ,mai uitate prin jurul tau si pe urma da sfaturi.Nu de alta dar te faci de rusine si iti torni cenusa in cap.

 4. Anu Says:

  … atit de mult e scris in articol… dar nu am putut sa desprind nici macar o gafa din cele pretinse 🙂
  Si in general – ce vrea sa spuna acest articol?

 5. Unombun Says:

  Vai si amar de curu vostru. Mari analisti politici…. Ce stii tu, fartate, despre politica. Ai facut politica, ai gustat politica, ca sa fii „mare analist”. Mai stergrti-va mucusorii, laptele de la gura, invatati, mai munciti vreo 30-40 de ani si pe urma puteti sa mai dati si sfaturi! Ia, mai democratie! Daca ti s-ar face 2-3 intrebari in direct, cred ca ai ramane cu gura cascata, nestiind ce sa zici! Dar te dai mare observator!

  • deniscenusa Says:

   Domnule, am participat la emisiuni si raspund la intrebari oricand ma intreaba cineva din presa. Este o obserbatie si din cate stiu nu gresesc deloc in ceea ce spun. Jurnalistii din RM pot sa confirme, citeste Declaratia publicata ieri de CJI si alte organizatii din domeniu.


 6. Nicolae Timofti a avut o întrevedere cu Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă
  Perspectivele intensificării colaborării pe domeniile economic, cultural și de integrare europeană a Republicii Moldova au fost discutate în cadrul întrevederii Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă. În cadrul întrevederii, Ambasadorul României a reconfirmat invitația Președintelui României, Traian Băsescu, de a vizita România.

  Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a spus în cadrul întrevederii că „rămân pe poziția fermă că Republica Moldova și România sunt două state care trebuie să discute planuri care pot fi realizate, în special, în calitate de parteneri în procesul de integrare a Republicii Moldova în comunitatea europeană”.

 7. OdeCOLON Says:

  Presa „din tark” n-a avut conditii, caci nu are conditii in acea sala nici parlamentul.
  De ce sa strigati asa, numai pentru ca aveti acces la cuvant?
  Cu cat mai mare este accesul la cuvant, cu atat mai mult trebuie sa fie responsabilitatea!
  Presa insa, extrem de slaba la acest moment – poate cea mai slaba in istoria R.M. uite ca se plange ca „n-a avut conditii”

  As aduce aminte de bunul proverb rusesc (in traducere): dansatorul prost se plange ca-l strang ciubotele…

 8. Lucia Says:

  Bla-bla-bla…..Inca un articol , care nu merita atentie!!!!!!

 9. kardanash Says:

  Părerea mea personală este că-i cam prematur de-i dat o anumită notă noului preşedinte. Cred că după o perioadă de aproximativ 30 de zile se pot contura primele opinii despre el.

 10. CititOr Says:

  Ca de obicei, scrii intr-o limba ingrijita si bogata. Doar cateva mici ajustari la limba literara
  „legitimizarea” -> legitimarea
  „se pare a fi” –> pare a fi (exista doar „se pare ca …”)
  „slab de ingeri” –> slab de inger
  „Cât de mult nu ar dori” –> e o savuroasa locutiune locala; formula echivalenta standard este „oricat ar dori”

 11. agricultor Says:

  TAVARICI ROGOZIN,

  Care este un baiat destept in ce priveste tzara lui RUSIA, ii place sa-si bata joc de prostii din guberniile RUSIEI.

  Chestia cu cotetzul politrucilor din KISINEV va face inconjurul lumii.
  Sa revenim la cotetzul in care se afla Tavarici DODONOFFF zis Dandanofff si care vrea schimbarea Drapelului acual al Maldafaniei cu steagul lui Stefan cel Mare. Asta inseamna ca Danadanofff vrea sa intareasca sentimentul romanesc in Basarabia. Foarte Bine. EU propun ca si Romania sa inlocuiasca drapelul actual cu cel al lui Stefan cel Matre si astfel vom realiza primul pas important spre Unirea cu Romania.

  Eu propun ca Tavarici Dandanoff, KOKO – i de meserie, sa-si schimbe camasa sa ukraineana cu o camasa STATALISTA, adica romaneasca – maldafineasca. Daca nu vrea, va fi chemat sa sustzina testul statalitazii.

  Eu sunt de acord cu teoria KOKO – ilor ca sa vorbim „” limba maldafineasca „” cu o conditzie simpla si logica :::::::: Sa scimbam toate manualele din scoli si sa le transcriem in jargonul lui STATI amestecat cu cat mai multe cuvinte rusesti Astfel vom avea castig de cauza in fatza BRuxelului si in fatza protectorilor lui Dandanoff dela MOSKVA. Nu mai vorbesc de avantajele ekonomice pe care le va obtzine Maldafania dela KREMLIN. Si nu va regreta Tavarici Kuzmin denumirea data de Domnia Sa data politrucilor dela Kisinev :::: de „” KOTETZ. „”.

  Sunt sigur ca aceste trasnai ale lui Dandanoff vor amuza mult pe Tavarici Rogozin.


 12. […] preşedintelui Nicolae Timofti, care ulterior a şi bruscat verbal jurnaliştii (vezi articolul: Primele “gafe” ale președintelui Timofti), sunt tentaţi să contrazică punctajul acordat de Freedom […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: