Repoziționarea lui Plahotniuc și „cadoul” pentru Godea

În luna mai 2011, am lansat trei scenarii despre „renașterea politică” a ex-ong-istului și unuia dintre liderii PLDM, Mihai Godea  (Trei scenarii despre motivul “răzvrătirii” lui Godea), cea mai plauzibilă fiind ipoteza despre manevrele politice ale omului de afaceri Vladimir Plahotniuc. Iar recenta migrație masivă din Partidul Democraților către partidul lui Godea vine să întărească supoziția lansată acum un an.

Scopul lui Plahotniuc

Faptul că peste 30 de consilieri raionali, pe neașteptate, părăsesc rândurile democraților, trezește nedumeriri cel puțin din două motive. Primo, președintele țării a fost ales, iar stabilitatea instituțională asigură campanii electorale noi într-un viitor mai îndepărtat, chiar dacă PCRM promite căderea guvernării până la finele lui 2012. Secundo, conducerea PDM pretinde că formațiunea este în ascensiune, ceea ce reduce probabilitatea că într-un timp atât de scurt s-au cristalizat frustrări în interiorul structurilor raionale, în măsură să provoace abandonul. Având la bază aceste raționamente, constatăm că forma și cadrul temporal în care are loc „răzvrătirea democraților din teritoriu” sunt mai degrabă coordonatele unui scenariu mai vechi și de lungă durată, al cărui arhitector este prim-vicepreședintele legislativului, Vladimir Plahotniuc. Scopul fiind cât se poate de clar și anume consolidarea lui Godea pe centru-dreapta, unde PLDM-ul s-ar putea să piardă teren din cauza nemulțumirilor față de indicatorii social-economici, ce nu permit nicedecum îmbunătățirea tangibilă a situației grupurilor vulnerabile din societate, ba chiar conduc la extinderea lor.

Lovitură pentru democrați sau acțiune coordonată

Reieșind din poziția oficială a PDM-ului, membrii care au părăsit formațiunea sunt profitori care au luat această decizie pentru că nu au fost promovați. La mijloc este însă un semn mare de întrebare. Cum cei plecați  pot fi numiți conjuncturiști, profitori și mediocrități, ce nu au rezistat concurența, dacă ei sunt deținătorii funcțiilor de consilieri raionali? Ce fel de funcții și-au dorit aceștia? Ce nu au putut împărți ei cu vârful formațiunii? Cât timp nu se vor oferi răspunsuri la aceste întrebări, apreciem argumentarea PDM-ului drept găunoasă și atacabilă.

Prin urmare, este vorba de o lipsă de argumentare convingătoare sau, totuși, PDM încearcă stângaci să acopere o tranzacție de marca „Plahotniuc”? Or, calificativele atribuite „fugarilor” sunt practic inofensive și par să fie folosite doar pentru a întări iluzia că această migrație este un proces obișnuit pentru politica moldovenească [1], și că în niciun caz nu este un pas orchestrat de Plahotniuc și Godea. Dealtfel, trebuia să urmeze critici tăioase și nemiloase, inclusiv împotriva Partidului Acțiunea Democratică, care i-a adoptat pe ex-democrații „traseiști”. Dar nicio reacție de acest gen nu a avut loc, fapt ce demonstrează o schemă nouă de transfer pașnic, civilizat și deghizat, de resurse umane și de imagine către Mihai Godea, al cărui partid are nevoie de o trambulină mediatică pentru a intra în vizorul opiniei publice. De asemenea, se dorește crearea unei sinergii care să-i permită PAD-ului să capteze alegătorii de dreapta dezamăgiți în Alianță.

Nealegerea lui Lupu în calitate de președinte este motivul crucial, care l-a împins pe finanțatorul principal al PDM-ului să parieze pe Godea. La sfârșit de mandat, democrații vor fi în urma liberalilor, iar pentru resuscitarea lor vor fi necesare investiții care nu se vor justifica, odată ce Marian Lupu a devenit unul din profilurile politice cel mai puternic alterate, cu calificativul de – veșnic candidat la funcția de președinte al țării. Totuși, democrații vor fi păstrați ca jucător pe banca de rezervă pentru segmentul de stânga a eșichierului. Cu eforturi mai mici, dar PDM-ul nu va fi lăsat să dispară definitiv pentru că în caz contrar se vor consolida socialiștii, lucru nedorit de Plahotniuc, care tinde să-și diversifice pârghiile de influență și control asupra vieții politice din țară.

Referințe:

1. Comunicat de presă difuzat de PDM, 28.03.2012, ” […]În ce priveşte cazul de la Sîngerei, el ţine de fenomenul regretabil al traseismului politic. Protagoniştii lui, cum au venit în PDM în 2008, aşa au şi plecat, acum mai mult de o lună, nemulţumiţi că nu au primit de la partid funcţiile cerute. Este o dovadă că sunt incapabili să facă faţă concurenţei interne din cadrul formaţiunii, care este un fenomen sănătos şi necesar. Ei înşişi au recunoscut că au perindat pe la mai multe partide, până când cineva le-a oferit un refugiu politic.[…]”

Reclame
Explore posts in the same categories: Marian Lupu, Mihai Godea, PDM, Vlad Plahotniuc

9 comentarii pe “Repoziționarea lui Plahotniuc și „cadoul” pentru Godea”

 1. gigi Says:

  E o greseala in alineatul doi „predinte ” in loc de pretinde.
  In rest sunt de acord, Plahotniuc stie ca nu se tin toate ouale in acelasi cos, iar puterea de manevra cand ai doua partide mici (dar presupus parlamentare) este mai mare edcat a unui partid mai mare, dar dintr-o bucata.

  Ca si parere personala, nu cred ca godea are sanse sa acceada in urmatorul parlament, pentru ca pur si simplu nu are stofa de lider. El este un foarte bun nr.2, dar nu cred ca poate fi un bun nr.1, pur si simplu nu mi se pare convingator.
  Lupu nu are popularitate pentru ca nu are o pozitie clara, el e ca motanul Leopold, vrea sa fie prieten cu toata lumea, sa vorbeasca moldoveneasca si romana in acelasi timp, sa fie si socialist si democrat, in fine, in goana sa dupa a-i multumi (prin vorbe, ca fapte nu am vazut) pe toti, a ajuns sa nu multumeasca pe nimeni.

 2. deniscenusa Says:

  Daca citesti atunci lucrurile stau altfel. Si daca ai ceva de spus, atunci la subiect, alte idei le tii pentru tine. Multumesc pentru atentie.

  • Leonid Garcea Says:

   Denis eu vorbesc la tema, oare nu tu vb despre Lupu-profil expirat si despre ideea ca Plahortniuc doreste sa formeze un partid de dreapta…Eu am spus ca nu vad nici o logica in acest lucru.

   • deniscenusa Says:

    Leonid, incercam sa descoasem shemele politice care se folosesc in politica moldoveneasca.Si apropo, dle Bogatu, pe care multi il citeaza, se pare ca s-a inspirat din articolul meu, si a scris pe acelasi subiect si cu argumetele imprumutate din articolul semnat de mine.

 3. Leonid Garcea Says:

  Anume neutralitate de care dispune Marian Lupu si il face popular printre rindurile cetatenilor. Degeaba vorbiti de dinsul ca un profil expirat, faptul ca nu a ajuns presedinte nu spune nimic. Populatia il sustine si chiar ar fi vrut un Presedinte de talia lui, dar la mijloc au fost jocurile politice de culise prin care niste indivizi in frunte cu insasi cu Filat nu au dorit ca Lupu sa ajunga presedinte. Nu prea vad cu ce ii va fi de folos lui Plahotniuc aceasta mutare de membri de la PDM la PAD, daca singuri zilele acestea vorbea despre PDM ca in urmatorii trei ani poate sa ajunga unul dintre cele mai influente partide din tara, si mai ales ca partidul lui Godea este unul slab si cit nu ar incerca dinsul nu o sa ajunga la nivelul lui Filat ca sa rupa electorat din Pldm.

 4. Leonid Garcea Says:

  PDM in caz de alegeri parlamentare nu va lua mai putin procentaj ca cel a liberalilor. PL are un electorat fix, unionist care va vota pentru Ghimpu intotdeauna dora incaz ca acesta nu va lua calea lui Rosca. Democratii poate sa obtina cu mult mai mult decit acum daca in urmatorii anii va avea un program clar si concret. Dar despre Plahotniuc, nu vad logica pentru ce dinsului iar trebui ca sa mute anumiti membri de la PD la PAD daca tot democratii se afla in ascensiune.

 5. Leonid Garcea Says:

  Mi-am dat seama ca am citi si articolul lui mai de dimineata…Personal nu cred in aceste scheme deoareca nu vad pentru ce lui Plahotniuc iar trebui Godea in general, nu cred ca ultimul este in stare sa rupa electorat de la PLDM, este slab dinsul ca lider politc. Plus la toate cresterea democratilor zilele recente oare nu spune nimic, ce este 30 de oameni pe linga aproape 1000 care au aderat la Calarasi si Straseni.

 6. Ionut Says:

  Cred ca e prea multa zarva petru cativa consilieri. In scurt timp vor mai exista noi migrari. Toti politraseistii locali isi fac calcule si vor incerca sa se pozitioneze inainte de viitoarele alegeri. Atunci vom avea subiecte cu adevarat savuroase. Vedeti ce se intampla acum in Romania. In politica, suntem frati de-a binelea. Oricum, in Sangerei este foarte interesanta migrarea de la un partid de mijloc insa stabil catre un partid minuscul si nesigur. Oare ce calcule si-au facut? Avandu-mi obarsia in acel raion, gestul unora dintre ei nu ma surprinde. Din 1991 incoace, i-am vazut in mai multe partide, incepand de la formatiunile lui Snegur, Lucinschi, Matei, Rosca si terminand cu cea a lui Voronin. Reprezentau o entitate foarte eterogena. Sa luam cazul lui Brasovschi: agrarian, comunist, democrat. Ce verticalitate politica! (De fapt, la nivel local PD-ul si PLDM-ul sunt foarte eterogena; ultimii se bazeaza pe resursele administrative si sunt oarecum stabili inca.) Sa revenim la sangereni… Pe unii dintre ei ii cunosc foarte bine, fiindca, adeseori, cand intrau intr-o formatiune noua si trebuiau sa se consolideze in teritoriu, bateau cararile si pe la tatal meu. Totusi, eu nu-i inteleg pe unii. Ok, facem formatiune politica, dar nu punem niste principii la baza? De ce se accepta traseismul? Il inteleg pe Godea (sau pe oricine) ca vrea sa se intareasca, insa te intaresti cu traseisti? Nu te expui pericolului scindarii in viitor? Apoi, de ce cetatenii accepta traseistii? Oare inca mai sunt atat de orbi? Inteleg sa treci de la un partid la altul, dar pe acelasi segment, atunci cand o formatiune dispare (cum a fost cazul PFD sau AMN). Dar sa treci de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga fara nicio jena inseamna ca nu ai habar de politica si esti dominat doar de interese marunte. Asa se explica multitudinea de formatiuni politice care s-a perindat in 20 de ani de independenta. Trebuie sa le numaram intr-o zi, sigur o sa ajungem in Guiness Book. Pentru asta exista mai multe explicatii si se cer niste studii foarte serioase in acest sens.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: