PCRM se află în „knockout tehnic”, iar Tkaciuk caută susţinere la Moscova

Publicat de Revista Internaţională ACUM, HOTNEWS.MD

Protestele comuniştilor au fost sistate pentru o perioadă de timp, mai precis până pe data de 1 mai, când aceştia vor să adune zeci de mii de susţinători ai lozincelor de stânga – pensionarii, nostalgicii pentru timpurile sovietice, vorbitorii de rusă şi cei nemulţumiţi de guvernarea curentă. Mulţi dintre participanţii marşurilor din luna mai vor fi accidentali, alţii însă vor veni pentru a spijini comuniştii.

Dar pe lângă optimizarea eforturilor politice, comuniştii evită să recunoască că nu dispun de resurse financiare, imaginaţie şi plan de acţiuni în baza unei strategii perfect fezabile. Alegerea lui Timofti le-a încurcat cărţile, forţându-i să-şi modifice planurile. Aceştia au nimerit într-o situaţie de „knockout tehnic” şi aşteaptă o nouă luptă pentru a reveni în prim plan. Acum, PCRM vrea acutizarea în domeniul agriculturi, industria alimentară. Totodată, formaţiunea lui Voronin se ocupă de multiplicarea şi amplificarea problemelor artificiale  – unionismul, antiromânismul, legea anti-discriminare şi înregistrarea islamului. Folosind erorile guvernării AIE şi generând „focare de conflict” dintre autorităţile locale şi cele centrale, adepţii moldovenismului şi unionişti, promotorii drepturilor omului şi homofobii religioşi sau civili etc.

Anterior comuniştii au fost apreciaţi (În aşteptarea “revoluţiei lui PCRM) drept „avariaţi politic”, dar şi ca nişte contabili isteţi ai lapsusurilor comise de liderii Alianţei. Dar aceştia sunt pe calea unei radicalizări fără întoarcere, apropiindu-se de extremă unde se conturează ca o „formaţiune marginală”. De aceea, cel mai probabil, Vladimir Voronin a şi ajuns să apară la postul TV (Publika TV) boicotat şi batjocorit anterior, ca o încercare de a-şi administra calmante după o perioadă lungă de isterie şi psihoză publică. Tot din acest motiv, canalele de comunicare dintre comunişti şi cancaleria UE de la Chişinău aduc roade, europenii sugerându-i Alianţei prin vocea lui Dirk Schuebel să restabilească dialogul cu comuniştii. Acestea sunt primele semnale că PCRM-ul vrea o reconfigurare a propriilor coordonate pe axa politicii moldoveneşti. Cel mai degrabă, înainte de Sărbătorile de Paşte, aceştia vor să-şi umanizeze aspectul şifonat şi puternic brutal, apropiindu-se de categoriile largi de populaţie pentru a-i atrage ulterior mai uşor în „marşurile din mai”.

Strategia generală proiectată de comunişti include şi eforturile pentru reamintirea partenerilor externi de cândva despre existenţa şi obiectivele PCRM-ului. De aceea, pe lângă Occident, comuniştii bat şi la uşa ruşilor. Anume încolo s-a îndreptat recent Mark Tkaciuk, care caută susţinere la Moscova, ce nu mai vrea să se bazeze pe un singur partid pentru a-şi menţine influenţa în Republica Moldova. Aici, Tkaciuk va trebui să lămurească de ce Moscova trebuie să-i susţină pe comunişti şi să nu le acorde atenţie socialiştilor, vehiculând cu trăsăturile românofile ale noului Preşedinte, ales cu voturile grupului lui Dodon. Nu va fi omisă discuţia despre emergenţa unionismului şi necesitatea combaterii acestor manifestări. Dar după eşecul cu memorandumul Kozak în 2003 şi incapacitatea PCRM-ului de a se moderniza ani la rând, Rusia tinde să favorizeze mai mult decât un singur partid. Tactică ce se ciocneşte cu dorinţa lui Tkaciuk de a reînvia formula bazată pe monopolul total al PCRM-ului în sistemul politic autohton.

Comuniştii sunt deocamdată în „knockout tehnic”, dar ponderea lor nu trebuie neglijată nici de Alianţă şi nici de adeversarii lor de pe segmentul de stânga. Noua ieşirea în lume a lui Voronin, tonul lui calm, împreună cu naveta lui Tkaciuk la Moscova, denotă anumite semne de schimbare. Fie că se manifestă oboseala generală a comuniştilor, sau poate că asistăm la un nou scenariu al ideologilor comunişti, ori ajuns la bătrâneţe, Voronin se linişteşte. Un răspuns unic nu poate fi dat, dar, totuşi, Voronin a întredeschis uşa când a spus că „oamenii nu pot fi violaţi în fiecare săptămână” referindu-se la suspendarea protestelor anti-AIE. 

Explore posts in the same categories: AIE-2, RM fara (cu) Rusia, V. Voronin

3 comentarii pe “PCRM se află în „knockout tehnic”, iar Tkaciuk caută susţinere la Moscova”

 1. Ghenadie Says:

  Da…, saracii comunisti au obosit sa-si violeze oamenii in fiecare saptamina, dar oamenii lor mai puteau oare rabda violul ?

 2. Victor Gurău Says:

  Clar, culcat sub Igor Dodon. Analiză de doi bani și cu lăptuc la guriță. Ori nui lăptuc?

  • deniscenusa Says:

   Dle Gurau, nu credeti ca deja e timpul sa incetati cu speculatii puerile. Nu tot ce se scrie si se intampla in tara asta are loc pentru ca cineva ceva comanda sau controleaza. Si va rog sa nu ii comparati pe toti, inclusiv pe mine, cu practicile Dvs. O zi frumoasa!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: