NIT-ul demontat, ce urmează?

Citat de ENEWS

Puţini au observat, dar licenţa postului TV supus PCRM-ului este retrasă înainte de Paşte, de marşul social grandios de 1 mai şi de adoptarea legii anti-discriminare în cadrul legislativului, promisă de Filat după sărbătorile sfinte. Sunt supoziţii că NIT este anihilat pentru a deschide calea unor noi operatori pe piaţă, referindu-se la cel de-al treilea canal („Kanal 3”) al lui Plahotniuc. Dar dacă intenţia este anume eliminarea NIT-ului avantajând altă instituţie, atunci de ce acest lucru nu s-a întâmplat mai devreme. Postul TV a fost întotdeauna subordonat comuniştilor şi niciodată nu a corespuns codului deontologic, manipulând grosolan cu opinia publică. Iar pofta mediatiacă a lui Plahotniuc viza de mult timp preluarea frecvenţelor controlate de „fortăreaţa TV” a comuniştilor.

Totuşi, soarta postului a fost hotărâtă acum, deoarece nu mai există pericolul unor anticipate, când retragerea licenţei ar fi fost folosită de comunişti pentru a se victimiza suplimentar.  Momentul a fost calculat bine şi coincide cu perioade când Alianţa are nevoie de o linişte mediatică, având în faţă furtune de nemulţumiri publice legate de reforme importante, de care depinde credibilitatea acestora în ochii Bruxellului. Întâmplător sau nu, dar „şahul mediatic” contra NIT are loc după ce comuniştii au promis că vor susţine protestele împotriva legii anti-discriminare, iniţiate de biserică şi alte partide politice.

Dar pe lângă scopul de a neutraliza o instituţie media incomodă şi critică în ajunul unor „reforme de şoc”, guvernarea reuşeşte să scoată din funcţiune principala portavoce a opoziţiei comuniste. Prin aceasta va fi bruiată vocea PCRM,  iar frecvenţele NIT vor putea fi redistribuite între televiziunile subordonate componentelor AIE.

Eliminând NIT-ul demult transformat în jucăria ideologilor PCRM, actuala guvernare închide unul din principalele canale de comunicare şi de transmitere a mesajelor politice despre – „uzurpatorii puterii în stat”, „revigorarea unionismului promovat de AIE” etc. Impactul acestei decizii va fi emigrarea comuniştilor în spaţiul virtual, dar şi o activizare în teritoriu, precum şi sporirea acţiunilor în teren la nivelul foilor volante, broşurilor şi altor tehnici tradiţionale de relaţionare cu electoratul.

Cu toate acestea, senzaţia că demontarea NIT-ului semnifică „tăierea limbii” PCRM-ului este exagerată, pentru că această formaţiune a fost şi este un partid al maselor, cu reţele ramificate şi operative în teritoriu. Iar eliminarea acestui post va genera o luptă acerbă pentru frecvenţele eliberate. Vor putea fi evitate noi conflicte în cadrul AIE, doar dacă cei trei lideri vor ajunge la un consens în privinţa segmentării spaţiului de emisie cândva posedat de comunişti.

Reclame
Explore posts in the same categories: AIE-2, Mass-media în Moldova, PCRM, Vlad Plahotniuc

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 comentarii pe “NIT-ul demontat, ce urmează?”

  1. altu Says:

    Urmatorul pas e sa stea cu ochii pe analistii politici antiromani, ca la prima abatere sa le inchida gura.


  2. […] articol recent (“NIT-ul demontat, ce urmează?”), constatasem o serie de motive care au stat la baza retragerii licenței NIT. Dar mai este unul […]


  3. […] a codului audiovizualului, referindu-se la absența pluralismului de opinie (Vezi articolul: “NIT-ul demontat, ce urmează?”). Conotația politică în această chestiune este subliniată și de către americani, care […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: