Cine este Natalia Morari? Revoluţionară sau impostoare?

Citat de TIMPUL, preluat de HOTNEWS.MD, Revista intenaţională online „ACUM”

Mult timp am încercat să evit acest subiect, deşi îndată după primele proteste paşnice din 6 aprilie 2009 am înţeles că domnişoara Natalia Morari este o intrusă. Un individ care s-a manifestat peste noapte, după o reuniune cu tineri civic activ într-un local din centrul oraşului, folosindu-i pentru un scenariu străin. Un personaj necunoscut, cel puţin pentru societatea civilă autohtonă până la data de 6.04.2009. Puţini îşi mai reamintesc, dar Morari nici măcar nu ştia ce şi cum să spună persoanelor adunate în faţa Preşedinţiei. Dânsa ţipa lozinci anti-comuniste despre nerecunoaşterea rezultatelor alegerilor, considerate de ea falsificate, şi cerea participanţilor la aşa numitul flashmob să protesteze. Dar flashmobul s-a transformat în scurt timp în protest în masă, unde lumea a ajuns să nu mai înţeleagă cu ce scop au venit în piaţa. De la lozinci anticomuniste s-a trecut peste ceva timp şi la cele unioniste.

Morari însă nu dădea dovadă de calităţi oratorice sau de lider, unicul om care se descurca în conducerea formală a protestului era Ghenadie Brega, care nici el nu s-a aşteptat la o întrunire de proporţii enorme în centrul oraşului.

Oamenii nici nu au observat-o pe necunoscuta Morari, iar prietenii mei participanţi la „flash-protest” chiar şi o ridiculizau pe alolingva, ce plină de agitaţie chema oamenii să protesteze împotriva comuniştilor. Într-un articol pentru UNION, Ghenadie Brega a recunoscut că nu cunoştea practic nimic despre revoluţionara Morari şi că a făcut cunoştinţă cu ea înainte de 6 aprilie 2009. Dar folosind momentul şi starea depresivă din societate provocată de victoria comuniştilor, jurnalista prigonită în Rusia a reușit să devină renumită în mica republică.

Dânsa nu a suferit deloc în urma acţiunilor organelor de poliţie, în timp ce alţii pe care ea i-a incitat pe 6 aprilie au devenit victimele torţionarilor cu epoleţi. Bineînţeles, că nu aş fi dorit ca ea să se numere printre fetele, despre care una din victimele zilei de 7 aprilie 2009, Damian Hancu, spune că erau hărţuite sexual în comisariatele de poliţie. Dar cum este posibil ca Morari să scape nevătămată de comuniştii care pe-atunci controlau orice mişcare în ţară, şi îşi permiteau să vâneze tinerii pe drumuri, la staţiile de troleibuze şi în liceele capitalei. Prin urmare, este justificată acuzaţia despre o posibilă legătură dintre Morari şi Mark Tkaciuk sau alte persoane din cadrul PCRM.

Dar ce consider totalmente inadmisibil este rolul exclusiv pozitiv atribuit Nataliei Morar. Mă impresionează impertinenţa dânsei, care şi-a făcut PR şi carieră pe seama evenimentelor de 7 aprilie, când au fost ucişi tineri, alţii maltraţi şi violaţi, speriaţi şi traumatizaţi psihic. Şi cum tot ea, acum vorbeşte din numele victimelor „7 aprilie 2009” despre tot felul de revoluţii, pe care le-a pro(voc)movat fără a-şi asuma vreo responsabilitate. Să vorbească de la tribuna forurilor internaţionale minţind despre implicaţia sa în organizarea răsturnării regimului comuniştilor.

Natalia Morari rămâne un personaj intrus, cu o popularitatea falsă, cu poze glamuroase în reviste – ce o denumesc eroină, revoluţionară sau altfel. Nimic mai mult. Mai devreme sau mai târziu, adevărul se va completa, iar arama va cădea de pe faţa „revoluţionarei”.

PS. Dar nu pot să nu adaug că pe 6 aprilie 2009, am încercat să-l conving pe un prieten că un flashmob este necesar şi că acesta trebuie să aibă genericul „6 aprilie – Ziua neagră pentru Moldova”, comemorând victoria comuniştilor la alegerile din 5 aprilie 2009. Iar în acest sens, am sugerat să mergem în centrul oraşului cu lumânări pentru a comemora acestă zi neagră, unde să protestăm paşnic cu lumânările aprinse. Acum, însă aflu că Natalia Morari a propus ideea de a veni cu lumânări, cel puţin aşa mărturiseşte Ghenadie Brega. Posibil că e vorba de coincidenţă, dar cum dânsei i-a venit asemenea idee „luminoasă” în cap, atunci când scopul a fost de a protesta până în pânzele albe pentru a contesta bilanţul scrutinului. A vrut dânsa un proteste paşnic cu lumânări sau totuşi a urmărit ceva violent? Cu timpul, vom afla răspunsul şi la această întrebare.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: 7 aprilie 2009

Etichete: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

22 comentarii pe “Cine este Natalia Morari? Revoluţionară sau impostoare?”

 1. kati Says:

  hm , adevarul iese la suprafatza ..asa ca stai linistit …by the way ..scrii bine!

 2. dadatroll Says:

  Pai da dece nu faceti de 5 aprilie casa comemorizati ziua aia nude 6 care nare nici cea mai mica legatura. Parerea mea.


 3. Без обид, если честно, публикация ни о чём, после которой остаётся стойкое ощущение, что DeCe попросту завидует её популярности. Если у автора есть какая-то конкретная информация, на основании которой у него формируются подозрения касательно Натальи Морарь, почему бы ею не поделиться? – тогда бы у читающих не складывалось впечатление, что автором движет обыкновенная зависть.

  • deniscenusa Says:

   Причем здесь зависть, просто смешной аргумент, извини, но я с первых дней следил за событиями, и за тем, как некоторые за счет других наваривался все, что хочешь. Если то, что человек ничего не совершив получил лавры революционера ты считать достижением, то это не про меня, спасибо! А то, что ее критиковать надо, то с этим не я один согласен. Тот кто о завести говорит, порой сам завидует, есть такое высказывание.

 4. John Connor Says:

  Victoras Ursulets (alb), ti sa spus un lucru atit de clar ,ca tu mai bine nici nu deschidea-i gura. / in acele zile cind cei mai activi erau vinati pe la toate colturile,statii ,parcuri, etc,etc,/ dumn. Morari ar fi suferit in primul rind, pentru asa „vitejie” daca nu ar fi fost falsa, tinara era injungiata ” intimplator” sau chiar de se ascundea in apartament si acolo o gasiau, ar fi invinuit-o de provocare si cemari anti… pentru banditii komunoizi cel mai simplu folosesc lichidarile cind jertvle vin sau pleaca din locuinta proprie. Iar de invidia autorului dupa cum te-ai exprimat e oprostie. Mai bine spune ca esti un provocator din cei multi care se aflau in centu pe 7 aprilie.

 5. Siberiacul Says:

  Denis, nu atac la persoană.
  Nici o dată n-ai răspuns la întrebări.
  Chiar nu înţeleg de ce un „observator politic independent” a-l atacă pe Dl Ghimpu!? Dupa mine doar Dl Ghimpu, din liderii politici din RM, a arătat verticalitate şu demnitate naţională. Citeşte puţin mai sus dovada.
  E corect că ai fost alungat ca angajat din PL?
  E înţeles că nimeni nu este perfect, şi acei din biroul PL poate greşi.
  Dacă te superi la întrebările unui cititor, care doreşte să înţeleagă de ce pe acest blog unul sau altul este lăudat, sau ponegrit, eu regret.
  Rămâi sănătos.
  Credeam că tinerii mai gîndesc. Unii mai gîndesc şi dupa cum este plătit?
  Nu mai deschid blogul tău.
  Peste 20 ani, poate vom mai vorbi.
  Toate cele bune!!!

  • deniscenusa Says:

   Siberiacule, de ce crezi ca Ghimpu nu poate fi criticat la fel ca ceilalti, ca nu iti place acest lucru, e altceva. Corect vom vorbi peste 20 de ani, pentru ca acum nu ne intelegem deloc, iar pluralismul de opinii este din domeniul OZN-urilor pentru tine. Multumesc.

   • Siberiacul Says:

    Denis,
    dar cine eşti tu, ce merite ai, ce gîndire ai, gîndeşti sau eşti plătit, cui slugeşti de eşti din aceiaş parte a baricadei lupte politice cu propaganda Rusiei cu comuniştii?
    Ţi se pare că dacă critici pe Ghimpu, Rusia care a-l socoate al III din primii 10 duşmani a Rusiei, eşti tare deştept, sau ţi s-a cădea un os mai mare şi ţie?
    Din pricina la aşa deştepţi, ca tine, şi forţile anticomuniste, antiinfluenţei politicului Rusiei (care a ocupat şi o parte din teritoriul RM) de 20 ani sunt în pierdere
    Cînd ţi-a veni mintea la cap că trebuie de făcut front comun împotriva politicului Rusiei, împotriva influenţei propagandei comuniste şi neocomuniste?
    A veni vremea şi copiilor tăi le va fi ruşine, pentru că slugeşti politicului Rusiei şi comuniştilor, la fel cum au slugit politicului Rusiei şi comuniştilor acei care au ajutat la deportări şi foametea organizată.
    Din pricina la aşa „luptători pentru dreptate” ca tine sute de mii de familii au pătimit, inclusiv şi familia noastră, prin deportări şi foametea organizată.
    Dacă ai părinţi, întreabă-i, de faci bine sau rău!
    Gîndeştete, nu fii demagog, precum că poţi critica pe toţi.
    Nu te gîndi că arăţi a fi deştept. „Deşteptul gîndeşte ce spune, prostul spune ce gîndeşte”
    De vrai să răspunzi – răspunde concret la întrebările puse mai sus.
    GÎNDEŞTE-TE !!!


 6. […] Observator politic – DEnis CEnuşa Analize, cercetari, comentarii politice/Analysis, researches, political commentaries/Аналитические статьи, исследования и политические комментарии « Cine este Natalia Morari? Revoluţionară sau impostoare? […]


 7. […] Un nume am menționat ieri, până la apariția filmului anonim. Este vorba despre Natalia Morari (Cine este Natalia Morari? Revoluţionară sau impostoare?), cea care a jucat unul din rolurile centrale, deși deghizată în eroină, după cum ne spune și […]

 8. deniscenusa Says:

  Greselile nu se CIZELEAZA, asa printre altele, textul – da. Cand reusesc il recitesc, merci pentru sugestie. PS. Peste tot, pe toate blogurile poti gasi greseli, tuturor le spui, sau te preocupi doar de blogul meu 🙂

 9. beautyinside Says:

  Evident, ca s-a consumat 🙂 cele bune


 10. După război mulţi eroi! În ziua când opoziţia de atunci, adică PL, PLDM şi AMN nu acordase acel vot de aur comuniştilor, am lansat pe internet un mesaj, în care chemat tinerii în centrul capitalei să sărbătorim neacordarea acelui vot. Am mers în centru, am văzut că nu venise nimenişi am mers acasă. Seara când am conectat televizorul ca să mă uit la ştiri, ce credeţi că văd? Un individ de la care reporterul PROTV luase interviu, declarase că mesajul îi aparţinuse lui! Iată aşa! E foarte neplăcut!

 11. eufrosin Says:

  O demascare valabila desi putin tardiva dar nu putin binevenita, a celei ce stiam inca de-atunci ce fel de hram poarta – felicitari!

 12. MONTY Says:

  EU INCA IN 2009 PE UNIMEDIA AM SCRIS UN COMENTARIU ENORM IN CARE SPUNEAM CA NATALIA MORARI ESTE UN AGENT !!!!!!!!!!!! FSB !!!!!!!!!!!!!!!! ce-am scris era BAZAT PE PROPRIA INTUITIE, ANALIZA A DIFERITOR SURSE DE PE INTERNET… EU INCA ATUNCI STIAM CA EA ESTE O IMPOSTOARE , am scris mai multe idei logice care demonstrau ca Morari este un agent, va voi expune una din ele: RUSIA A EXPULZAT-O DIN PEDERATIA RUSA (cu citeva luni inainte de 6 aprilie) DIN CAUZA CA EA SCRIA ARTICOLE DENIGRATOARE IMPOTRIVA CLANULUI LUI PUTIN!!!!! MAi lume si inca unde au alungat-o !!!! La Moldova !!!! Galagia pe care a ridicat Rusia in legatura cu expulzarea unui !!! CETATEAN RUS!!! din propria tara PUTE a metoda de a face POPULARA o persoana NECUNOSCUTA!!!.
  Bravo Denis, tu ai scris ceea ce este deja EVIDENT. in plus decind Publica a fost vinduta cuiva din MD, (apropo cine este proprietarul ??? stiti ??? )Morari a revenit la Publica !!!! Bosul de la Publica nu dorea ca Morari sa-si piarda din Popularitate, ceea ce inseamna ca el Proprietarul Publica-i este in slujba Moscovei. Eu vreau sa cred ca inspatele Publica-i se afla Filat. Ca foarte des i-a fost LINS FUNDUL de acest canal TV, impreuna cu Morari.
  Un rus mai sus a scris ca acei care o critica pe Morari, sunt INVIDIOSI, hahahahahaha, cum poti fi invidios pe un agent care lucreaza la fel ca Rosca in 1991. Morari a fost desantata ca sa intre in politica MD, cica de partea fortelor democratice, si din interior sa distruga orice vlastar National, lucrind intrutotul p-u Moscova.- fix ca proiectul ANTINATIONAL ROSCA – CARE A DISTRUS TOTUL CE ERA PRO-NATIONAL.
  si ultima !!!!! DENIS, nimica nu s-a consumat, nimica nu s-a uitat, si nu se va uita, GENERATIA 7 APRILIE 09 – CRESTE ,SE DEZVOLTA SI SE RIDICA, EI (NOI) VOR INTRA IN POLITICA, SI ATUNCI FIECARE GINDAC CARE A FOST VINOVAT DE CELE INTIMPLATE LA 7 APRILIE 2009 VA RASPUNDE IN FATA LEGII, CHIAR DACA VA FI BOLNAV SI PE PATUL DE MOARTE… CHIAR DACA VA TRECE SI 20 DE ANI, NOI ORICUM II VOM TRAGE LA RASPUNDERE !!!!!!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: