Obrăznicia lui Baghirov – efectul paranoiei bloggerului sau consecinţa neghiobiei autorităţilor moldoveneşti

Cu câteva zile în urmă am luat şi eu în derâdere autorităţile moldoveneşti care l-au transformat pe acest pierde-vară al blogosferii ruse drept geniu ce ar fi aruncat Moldova într-o revoluţie împotriva comuniştilor [1].

Le-am sugerat ideea să-i ceară Moscovei să-l extrădeze pe acest „tândală”, dacă într-adevăr are vreo legătură cu evenimentele tumultoase din 7 aprilie 2009.

Cu toate acestea, oricum este straniu că acest ciudat al blogosferei ruse şi-a schimbat opinia peste noapte, după ce Tkaciuk a denunţat informaţiile prezentate în filmuleţul lansat de feţe anonime îndată după 7 aprilie curent.

Posibil că acest Baghirov nu are nicio legătură cu Tkaciuk, ci doar intenţionează să-şi crească numărul de vizitatori, făcându-şi publicitate gratuită. Pentru că 7 aprilie va fi un subiect exploatat politic şi mediatic în următorii ani, Baghirov vrea să-şi rezerveze un loc aparte în istoria contemporană a ţării noastre. Orgoliul enorm sau/şi paranoia cronică sunt trăsăturile care îl caracterizează pe acest individ ignorant şi iresponsabil.

Acest exces de zel din partea bloggerului se datorează iresponsabilităţii şi incompetenţei autorităţilor naţionale, care nu au reuşit nici după trei ani să desluşească toate aspectele şi să finalizeze ancheta pe marginea revoltei din 7 aprilie 2009, cerută de opinia publică autohtonă, dar şi de partenerii europeni. Trenarea artificială a investigaţiilor şi nepedepsirea torţionarilor, a autorităţilor care au dat ordine şi a altor complici, au alimentat comportamentul impertinent al bloggerului rus şi chiar al comunistului Tkaciuk.

Dar, Procuratura Generală şi alte structuri de stat vor infirma glumele lui Baghirov, care în orice caz a evadat din Republica Moldova, fugind de acuzaţii grele deocamdată valide. De asemenea, acestea nu pot să renunţe la probele colectate în dosarul despre 7 aprilie, care se referă nemijlocit la bloggerul rus. Încercând să dezaprobe tot ce a spus anterior, Baghirov nu va putea scăpa de umbra acuzaţiilor. Şi, nici autorităţile nu trebuie să renunţe la capturarea lui, pentru a putea contrazice ipotezele anterioare, a corecta mersul anchetei şi a-l clasa pe blogger în rândul impostorilor şi calomniatorilor obişnuiţi.

În ciuda celor spune mai sus, consider că anume neghiobia unor autorităţi moldoveneşti, dar şi neprofesionalismul unei bune părţi din presa de la Chişinău, au căţărat un blogger rus pe piedestal şi i-au permis să ridiculizeze o ţără întreagă.

Referinţe:

1. Un alt personaj este enigmaticul și bădaranul bloggerul Baghirov, care consideră Republica Moldova o gubernie rusească din care poate ieși și intra, atunci când îi poftește inima. Acest personaj a culminat topul știrilor din țară și a demonstrat caracterul provincial puternic al surselor media, autorităților și a țării în întregime. Dacă o țara întreagă discută aprins despre un blogger din eșalanoul secund din Rusia, înseamnă că lucrurile merg prost, într-o direcție greșită, doarece agenda publică trebuie să fie încărcată cu subiecte cu adevărat vitale pentru cetățenii simpli. De acord, Baghirov nu este un personaj simplu, ci din contra cotroversat, dar la el trebuie să se gândească organele de poliție și cele centrale, care ar trebuie să se autosesizeze în sfârșit. Dacă tot țara s-a făcut de râs cu acest blogger rus, atunci nu trebuie să existe vreo doză de rușine de a cere autorităților ruse extrădarea și judecarea lui în RM, pentru complicitate și co-organizarea evenimentelor din 7 aprilie 2009. Cu certitudine, în Rusia vor râde și vor spune că cetățenii ruși sunt sub protecția statului. Însă se poate de urmat exemplul Marii Britanii care a solicitat Moscovei transmiterea lui Andrei Lugavoi acuzat probat în moartea ex-colaboratorului serviciilor secrete Aleksandr Litvinenko. Dar până la acest moment mai este mult, iar autoritățile nu se vor încumeta să facă acest lucru până când nu vor avea mâinile dezlegate, prin apartenența la UE, fie și NATO. Trebuie să ne amintim însă că fostele republici-sovietice-surori – Țările Baltice au căpătat curaj și forță în voce față de Moscova, doar după ce s-au alăturat celor două blocuri. Cu toate acestea, în loc să fie catalogat și ridicat la nivel de “agent 007″, Baghirov trebuie banalizat și analizat în calitate de infractor, ce dispune de pile în cadrul autorităților moldovenești. Numele lui trebuie să aibă semnificație în dosare și ancheta de urmărire penală, dar nicidecum nu pentru opinia publică și posturile TV din țară, unele dintre care se fac complice la evadarea lui.” ( Fragment din articolul „Despre filmul “Adevărul despre 7 aprilie”, Morari și Baghirov, NIT și comuniștii”, publicat pe data de 8 aprilie 2012)

Explore posts in the same categories: 7 aprilie 2009, moldova

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Obrăznicia lui Baghirov – efectul paranoiei bloggerului sau consecinţa neghiobiei autorităţilor moldoveneşti”

 1. mariusmioc Says:

  Denis, e normal că Baghirov îşi bate joc de societatea moldovenească (guvernanţi, organe de ordine, presă), fiindcă are de cine să-şi bată joc. Găseşte aici destui proşti care-l iau în serios, iar în zilele astea, cine punea la îndoială spusele lui Baghirov, aproape că era declarat „omul ruşilor” (nu mai ai voie să spui că un rus minte fără să fi bănuit că faci jocul ruşilor, la asta s-a ajuns).
  Eu de la început am atras atenţia că e anormal să se dea atenţie unui film cu producător anonim, care-şi modifică glasul cu mijloace tehnice pentru a nu fi recunoscut: http://mariusmioc.wordpress.com/2012/04/09/film-conspirationist-despre-evenimentele-din-aprilie-2009-care-face-furori-la-chisinau-video/
  Societatea moldovenească e bolnavă fiindcă e dispusă să ia în serios „dezvăluiri” senzaţionale spuse sub adăpostul anonimatului. Seamănă cu societatea românească – se vede că sîntem acelaşi neam.
  Foarte frumos spune Baghirov: „îmi este vesel să urmăresc cum după cea mai mică postare de a mea pe blog politicieni de cel mai înalt rang dau explicații, ca să nu mai zic de cei mărunți precum conducerea organelor de drept. Domnilor, voi v-ați ieșit din minți? Cum puteți să luați drept adevăr tot ce scrie un troll de undeva din Moscova, care se răzbună că i-ați luat 4 luni de libertate?”. Pe el îl înţeleg perfect, pe moldovenii „anticomunişti” nu-i înţeleg, cu furia lor de a-i vedea pedepsiţi pe participanţii la evenimentele din aprilie 2009 care au provocat căderea guvernării PCRM (cu întîrziere, adevărat, dar începutul sfîrşitului pentru guvernarea PCRM atunci a fost).
  E unul, Sergiu Duminică, care recent a fost osîndit la închisoare pentru evenimentele din aprilie 2009. Eşti fericit?

 2. unu Says:

  Baghira nu e un simplu troll – asta e fatsa care ar vrea el sa o arate, dar în spatele sau sta dictatorul Putin. Bloggerul spune azi una, maine alta, si se dezice de ce a spus ieri si tot asa. Cu o mica exceptie – el nu va critica sau se va dezice de mana care-l hraneste. Asa ca nu luati prea mult în seama ce spune acest kaghebist si altii ca el. Ei sunt ca la lucru sau într-o misiune, nu au pareri proprii. Sa nu le mai dam ocazia sa ne ia de prosti si sa fim cu ochii în patru, anticipand daca se poate urmatoarea lor manevra sau provocare, asta e tot ce putem face.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: