Ca răspuns la referendumul lui Şelin, AIE trebuie să organizeze o campanie paneuropeană

Preluat de HOTNEWS.MD, VOCEA BASARABIEI

Aberantul referendum sprijinit de Şelin şi anturajul său nu merită atenţie, pentru că se referă la un obiectiv geopolitic prea îndepărtat, intangibil şi complicat, cel puţin pentru Republica Moldova în anul 2012. Statutul de observator al Comunităţii Economice Euroasiatice obţinut în 2002, încă pe timpul guvernării comuniste, nu a produs efecte clare pentru ţară. Dar aceasta nu a împiedicat PSDM-ul să preia mesajul euroasiatic, abandonat de comuniştii concentraţi pe probleme mai existenţialiste, şi contrar poziţiei oficiale a conducerii ţării. Dar, oricum, nu putem ignora subiectul care comportă anumite riscuri …

EvrAzEs – organizaţie pentru dividende politice şi loialitatea Moscovei

Accesul pe care l-au avut comuniştii pro-ruşi la documentele deschise ale organizaţiei internaţionale economice, cunoscută sub denumirea de EvrAzEs, dar şi tribuna oferită pentru statele observatoare, nu au fost deloc valorificate timp de 7 ani. Cu toate acestea, social-democraţii vor să aprofundeze ţara în proiectul EvrAzEs fără a trage concluzii din experienţa necunoscută a comuniştilor.

În linii mari, statutul de observator în această organizaţie a fost o formalitate, un brand geopolitic, folosit de comunişti pentru a monopoliza nişa pro-rusă a politicului moldovenesc, demonstrând loialitate Moscovei. După ce Şelin s-a ciocnit cu un scepticism pe plan extern, fiind totalmente neglijat în Est, acesta vrea să intre în graţia Moscovei prin consolidarea viziunilor eurosceptice, dar cu favorizarea sentimentelor euroasiatice printre moldoveni.

Referendumul EvrAzEs – test european pentru AIE  

Provocarea evidentă pusă la cale de social-democraţi şi atacul împotriva interesului naţional – integrarea europeană, trebuie să fie evaluată cu seriozitate de guvernanţi, deşi iniaţitiva în sine este absurdă şi incompatibilă cu realităţile geopolitice şi cu agenda politică curentă din ţară.

Sondajele publice arată că peste jumătate din populaţie este puternic dominată de nostalgii pro-estice, deşi este condusă de o guvernare ce se declară drept pro-europeană. De aceea, liderii pro-europeni sunt obligaţi să-şi dovedească sustenabilitatea tezelor paneuropene, vociferate fără careva rezerve în campaniile electorale din perioada 2009-2011.

Justificat sau nu, dar referendumul referitor la EvrAzEs are dreptul la viaţă, însă un eventual rezultat pozitiv va însemna o lovitură de graţie împotriva AIE-2, ce poate clătina bazele vectorului european al clasei politice şi a societăţii per ansamblu.

În combinaţie cu anxietatea şi duşmănia faţă de proiecte europene particulare, cum ar fi legea anti-discriminare, acest referendum şi impactul lui public ar putea însemna apusul europeismului în Republica Moldova. În prezent, UE şi instituţiile sale deja se confruntă cu o criză de imagine peste hotarele sale, de aceea, şocuri identitare la nivel regional şi local pot avea consecinţe imprevizibile.

Dihotomia geopolitică a moldovenilor

Se ştie bine că moldovenii sunt divizaţi în două tabere principale. Pragmaticii şi nostalgicii pro-ruşi/euroasiatici este grupul reprezentat de emigranţii moldoveni sezonieri din Rusia, alolingvii, moldoveniştii şi populaţia în etate etc.

A doua categorie este constituită din pragmaticii pro-europeni şi adepţii românismului, din care fac parte rudele emigranţilor moldoveni din statele europene, cetăţenii moldoveni cu viziuni şi paşapoarte româneşti, societatea civilă pro-occidentală etc.

Dacă Alianţa pentru Integrare Europeană există cu adevărat, o campanie colectivă paneuropeană, informativă şi de sensibilizare, urmează să înceapă fără întârziere. Cât de contradictoriu nu ar părea, dar referendumul despre EvrAzEs are şi elemente pozitive, deoarce pune la încercare sustenabilitatea mesajului european în spaţiul pruto-nistrean şi va arata punctele sale vulnerabile. În funcţie de rezultate, vor putea fi evaluate nu doar politicile de informare în domeniul integrării europene (ne)aplicate de AIE-1 şi AIE-2, dar şi activitatea instituţiilor europene (în special a Delegaţiei UE de la Chişinău) care suferă constant înfrângeri mediatice în comunicarea cu publicul larg.

Explore posts in the same categories: AIE-2, Identitatea europeana, moldova, PCRM

Etichete: , , , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 comentarii pe “Ca răspuns la referendumul lui Şelin, AIE trebuie să organizeze o campanie paneuropeană”

 1. Petru Says:

  Ai perfectă dreptate, guvernarea nu poate fi pasivă de această dată cum au fost în faţa fostulului referendum. De altfel rezultatele vor fi la fel de neprielnice doar că consecinţele vor fi mult mai dure. Sper şi că oficialii europeni vor aprecia gravitatea situaţiei şi vor fi mai dispuşi să ofere Moldovei unele benficii mai tangibile. De exemplu finalizarea procesului de gestioare a regimului de intrare fără viză ar putea avea un efect decisiv.

  Totuşi, lăsând obiectivitatea şi politeţea deoparte, mă înnebuneşte această atitudine ridicolă a moldovenilor referitor la acest subiect şi Rusia în general. Cum naiba poţi să preferi să ai relaţii strategice cu un stat care a fost implicat într-un conflict armat care ţi-a bucăţit ţara, care îşi menţine forţe militare pe teritoriul ţării, şi care a supus Moldova unui şir infinit de prejudicii şi în acelaşi timp să ai o atitudine sceptică faţă de Uniunea Europeană care doar a acordat ajutor Moldovei, chiar în cel mai critic moment, şi care evident reprezintă un model politico-economic superior Rusiei. Nici nu mai vorbesc despre atitudinea cvazi-ostilă faţă de România, în pofida faptulul că acest stat a susţinut Moldova în toate domeniile de-a lungul ultimelor două decenii….

 2. altu Says:

  corect, daca se va permite circulatia fara vize in UE, inseamna ca s-a pus capacul pe uniunea evro-asiatica.

 3. John Connor Says:

  BRAVO, DENIS, BRAVO !!! JUST SI LA MOMENT !!!

 4. Constantin Says:

  De acord suta la suta si asi mai propune ca Referendumul, daca el se va desfasura, sa aiba 2 intrebari – Doriti in EuroAsia sau Europa? In cazul in care se lasa doar o intrebare foarte multa populatie va fi dusa in eroare, si chiar manipulata, fiindca mai ales populatiei de la sate li se va da citeva argumente ascunse subtil precum ca – matusa tu doresti ca feciorul tau sa poata lucra liber in Rusia, sau Tu doresti gaz mai ieftin atunci trebuie sa votezi pentru… Acest referendum in sine este o mare pacoste fiindca ce raspuns n-ar fi cineva din cei doi se va supara 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: