Timofti merge la Putin. Încercare sau provocare?

Preluat de 24H.md

În curând, nou alesul fost preşedinte rus, Vladimir Putin, va fi învestit în funcţie, din care va continua să exercite influenţa asupra vecinătăţii sale imediate, din care face parte şi Republica Moldova. Cu acest prilej, la Moscova vor fi adunaţi şefii statelor CSI, iar o invitaţie a fost adresată şi preşedintelui moldovean, Nicolae Timofti, transmisă via Dmitri Rogozin.

Ce vrea Putin de la Timofti?

Momentul este oportun pentru (re)stabilirea dialogului bilateral, deteriorat grav după interimatul liberalului Mihai Ghimpu şi rămas în suspans pe durata democratului Marian Lupu. Astfel, Ghimpu a căpătat un loc fruntaş printre principalii inamici ai statului rus în percepţia presei moscovite. În timp ce, Lupu a avut o poziţie ezitantă, fiind însă tratat cu o doză de reticenţă la Moscova, din cauza eşecului în cursa lungă şi anevoioasă pentru preşedinţia ţării. Rezultatul acestor comportamente ale preşedinţilor interimari a determinat o perioadă de repaus şi de tăcere în cabinetul preşedintelui rus, exceptând reacţiile dure la mişcările lui Ghimpu. Mai mult decât atât, din cauza prelungirii crizei politice, Moscova a contat pe filiera executivă, adică a premierului moldovean, iar relaţia cu Moldova a fost îngustată la subiecte strict economice şi sociale.

Deşi preşedinţia sub Timofti este una stabilă, aceasta este compromisă politic, deoarece nu este recunoscută în continuare de opoziţia comunistă, considerată o forţă pro-rusească, alături de socialiştii lui Dodon. Cu toate acestea, Putin vrea să-l testeze pe preşedintele moldovean, iar în baza portretului psihologic desenat să-i aplice tactica potrivită pentru a-l ţine în câmpul de gravitaţie rusesc. Ademenirea lui Timofti este tentantă, având în vedere autonomia lui, deocamdată integră, faţă de partidele politice parlamentare, dar şi faptul că acesta este un novice în politica externă, diplomaţie şi afaceri internaţionale.

Timiditatea lui Timofti – salvare sau dezavantaj

Fiind un exponent al generaţiei apropiate de spaţiul rusesc, Timofti va reuşi să intre în contact cu preşedintele rus. Dar temperamentul flegmatic şi reţinerea caracteristică liderului moldovean, suplimentar la lipsa de experienţă, ar putea să creeze anumite bariere în comunicarea inter-personală. În pofida acestor aparente defecte, comportamentul tipic al ex-judecătorului Timofti poate deveni un scut eficient împotriva vocilor emise de „sirenele ruse”, ajutându-l să păstreze distanţa în raport cu Putin.

Rogozin – un prim test

Trecut prin conversaţia cu Dmitri Rogozin, cunoscut pentru rigiditatea şi retorica sa agresivă, Timofti s-ar putea confrunta la Moscova mai mult cu un gen de incomoditate diplomatică şi reţinere individuală. Indiferent de inconvenienţe, acesta este obligat să reitereze în faţa lui Putin prioritatea integrării europene pe agenda naţională, încercând să împace acest demers cu politica „multivectorială” şi parteneriatul strategic moldo-rus, invocat la începutul mandatului său. Timofti trebuie să înveţe să manevreze între Est şi Vest, dacă doreşte să devină cu adevărat preşedinte al întregului popor, dar şi cu scopul salvării sale de influenţele geopolitice ale partidelor din coaliţia de guvernare.

Plecarea la Moscova şi summitul CSI poate fi folosit de Nicolae Timofti pentru a se familiariza cu bucătăria acestei organizaţii şi a stabili canale de comunicare cu liderii republicilor ex-sovietice, legitimându-şi suplimentar mandatul. Chiar dacă în primă fază vizita dată este văzută ca un test de rezistenţă în faţa mrejelor Moscovei, acest eveniment poate fi un mijloc eficient pentru verificarea capacităţilor diplomatice şi abilităţilor personale ale preşedintelui moldovean. 

Explore posts in the same categories: CSI sau Comunitatea Statelor In/dependente de Rusia, Nicolae Timofti - al 4-lea președite al RM, RM fara (cu) Rusia, Rusia pretutindeni

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: