Ambasada SUA susține „NIT-ul” comunist

În premieră, unii parteneri externi ai actualei guvernări trag alarma pentru o cauză a PCRM. Subtil, dar oricum tranșant, ambasada americană a venit cu o reacție vizavi de retragerea licenței postului TV de opoziție „NIT”. Deși, târzie, dar atitudinea americanilor exprimă o clară dezamăgire față de abaterea Alianței de la principiul libertății presei și pluralismul de opinie. Mesajul părții americane confirmă că actuala putere aplică standarde duble și susține NIT-ul în calitate de  instituție media de opoziție (Vezi mai jos comunicatul Ambasadei SUA)[1].

Spre deosebire de europeni, se pare că americanii dezaprobă acțiunile Alianței împotriva comuniștilor, ce vizează actorii mass-media. Această principialitate denotă o abordare selectivă vizavi de opoziția comunistă din partea partenerilor externi, pe de o parte. Totodată, aceasta mai dovedește o simpatie generală și detașată politic a celor din Occident față de instituțiile media.

Anterior, am constatat că înlăturarea NIT-ului este o răfuială politică cu PCRM, în timp ce autoritățile naționale au explicat acest verdict prin încălcarea repetată a codului audiovizualului, referindu-se la absența pluralismului de opinie (Vezi articolul: „NIT-ul demontat, ce urmează?”). Conotația politică în această chestiune este subliniată și de către americani, care insistă că vocea opoziției trebuie să fie auzită. Or, pe lângă sprijinirea unui tratament egal pentru toți reprezentanții media, misiunea diplomatică americană atrage atenția și la faptul că țintind în NIT, autoritățile au vizat opoziția comunistă.

Poziția nepărtinitoare a americanilor dezarmează adepții izolării mediatice a PCRM-ului și justifică opiniile că Alianța ar persecuta opoziția și aliații acesteia. Acest semnal politic pune coaliția de guvernare în dificultate, deoarece reprezintă o primă „linie roșie”  trasată de unii dintre partenerii de dezvoltare ai AIE, pe care în special echipa lui Filat mizează foarte mult. Derapajele Alianței devin problematice pentru donatorii financiari externi, iar tăcerea lor erupe cu diverse ocazii în manifestări de nedumerire, îngrijorare sau alt gen de temeri privitor la esența reală a puterii de la Chișinău.

Atenția americanilor față de NIT se poate explica și prin faptul că acest post deservea în principal populația vorbitoare de limbă rusă. Opoziția comunistă și chiar autoritățile ruse au acuzat indirect Vestul că ar sprijini cenzura mediatică aplicată de Alianță. În aceste condiții, americanii reușesc să se disocieze de această critică luând apărarea televiziunii opoziției comuniste, invocând libertatea mass-media și pluralismul de opinie.

Demersul american poate fi interpretat ca un gest de solidaritate cu vorbitorii de rusă însetați de informație, cât de nevirosimilă și neprofesionistă nu ar fi catalogată aceasta de către putere. Acesta poate fi considerat ca un semn de solidaritate, așteptat de jurnaliștii de la NIT din partea comunității internaționale. Sau, totuși, americanii vor să indice că autoritățile naționale au întrecut anumite limite. La fel ca și europenii, cei de peste Atlantic au în față exemplul ucrainean, unde acum 8 ani au fost tolerate acțiunile mai puțin democratice ale „coaliției oranj”, ce au condus inevitabil la revenirea unor forțe autoritare la putere. Prin urmare, cel puțin americanii vor să se asigure că AIE-2 nu pășește pe urmele clasei politice ucrainene.

Semnalul tras de ambasada SUA poate genera o reacție în lanț. La rând sunt europenii, care prin aceasta sunt forțați să ia o atitudine, chiar dacă au evitat dinadins subiectul. Prin vocea șefului Delegației UE de la Chișinău sau prin alte canale diplomatice, dar europenii sunt nevoiți să vină cu o replică cel puțin formală, dacă nu vor să devină complici la lichidarea pluralismului de opinie în RM.

Chiar dacă NIT-ul este un instrument mediatic rudimentar, neprofesionist și propagandistic al PCRM, autoritățile trebuie să probeze inutilitatea acestuia prin politici eficiente și indicatori de performanță incontestabili, care să reducă în mod firesc masa critică în interiorul opiniei publice.

Referințe:

1. „Ambasada Statelor Unite ale Americii este îngrijorată de situaţia în legătură cu retragerea licenţei de emisie a postului NIT pentru încălcări ale Codului Audiovizualului. Deşi nu ne putem pronunţa asupra încălcărilor Codului, credem ferm că un mediu sănătos al presei reflectă o diversitate de opinii şi atitudini şi permite ca şi vocile opoziţiei să fie auzite.  Noi îndemnăm autorităţile să depună toate eforturile posibile pentru a rezolva problemele legate de licenţa de emisie a NIT şi să aplice aceleaşi standarde în mod egal pentru toţi radiodifuzorii din Moldova.”, http://moldova.usembassy.gov/ro/041212.html.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: AIE-2, Mass-media în Moldova, PCRM, Relatiile RM-SUA

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 comentarii pe “Ambasada SUA susține „NIT-ul” comunist”

 1. Bogdu Says:

  Numai Re-Unirea cu România
  ne va salva de ocupatia ruseasca cu tankuruile la Nistru !!

 2. Petru Says:

  „Deși, târzie, dar atitudinea americanilor exprimă o clară dezamăgire față de abaterea Alianței.”
  Tu nu ai observat că declaraţia a fost făcută două săptămâni în urmă? Apoi eu deloc nu percep acest mesaj ca unul de condamnare a Alianţei, ambasada doar a indicat că mass media e un subiect sensibil şi că e important că agenţiile regulatorii să acţioneze într-un mod imparţial şi consistent faţă de toate instituţiile. Exact acelaşi a fost şi mesajul europenilor.

  • deniscenusa Says:

   Petru, stiu bine tehnicile astea ale institutiilor oficiale, adopt azi ceva si pun o data anterioara. Oricum, daca sa luam si data de 11 aprilie ca ziua publicarii comunicatului, cred ca 6 zile dupa hotararea CCA din 5 aprilie, este destul de mult. Dar vedem ce vor spune europenii.

 3. marius platon Says:

  Într-adevăr, dacă guvernarea ar fi făcut ceva pentru țara asta, nimeni nu era să dea importanță emisiunilor propagandistice ale NIT-ului. Adevărul este că cei de la guvernare sunt niște afaceriști și niște corupți și nu fac nimic pentru ca oamenii din țara asta să trăiască mai bine.

 4. unu Says:

  Totusi americanii sunt niste oameni destul de rationali si patrioti ai tarii lor (în general, chiar daca mai sunt si exceptii) si vor întelege situatia. Oficialitatile americane sunt în mod sigur formate din patrioti. Filat ar trebui doar sa întrebe ceva de genul: „Dvs. aveti posturi de televiziune antiamericane în SUA” si cu asta ar explica tot.

  • Ion Says:

   Postul NIT e probabil unicul cu viziuni ferme si clare antiunioniste. Deci nicidecum nu poate fi considerat „antimoldovenesc”.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: