Ştie oare Valentina Buliga că migraţia provoacă şi sinucideri printre moldoveni…

Foto: rtv.ru

Efectele nefaste ale migraţiei se diversifică vertiginos. Pe lângă abandonul de copii, trendul pozitiv al ratei divorţului, violenţa în rândul minorilor, migraţia mai poate provoca şi suicid. Cazul moldoveanului care şi-a luat viaţa din cauza soţiei motivate să revină la muncă în Italia trebuie să atragă atenţia autorităţilor şi în special a Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei.

Dar ministrul Valentina Buliga, care este şi vicepreşedinta PDM, păstrează deocamdată tăcerea. Portofoliul acesteia prevede coordonarea politicilor de stat ce vizează grija faţă de familiile moldoveneşti, în condiţiile în care migraţia provoacă probleme tot mai serioase. Însă nici democraţii şi nici celelalte partide nu dau semn că se preocupă de acest subiect sensibil, lăsînd familia singură în faţa provocărilor socio-economice.

Din păcate asistăm la o cedare practic completă a prerogativelor statului în domeniul gestionării migraţiei către organizaţiile neguvernamentale şi cele internaţionale, fie cetăţenii sunt lăsaţi să se descurce de unii singuri. În timp ce atenţia oficialilor este axată pe asigurarea unei migraţii legale, puţine lucruri se fac pentru a atrage înapoi emigranţii moldoveni cu familii şi copii. Proiectele europene vizează întoarcerea tinerilor specialişti, fie susţinerea ideilor de afaceri pentru emigranţii moldoveni. Dar niciuna din aceste iniţiative nu are drept scop păstrarea şi susţinerea familiilor emigranţilor sub supravegherea strictă centralizată a statului.

Indiferenţa faţă de problemele familiale ale emigranţilor moldoveni contrastează puternic cu interesul partidelor politice faţă de potenţialul electoral şi economic al acestei categori de cetăţeni. În timpul campaniilor electorale, partidele poltice de la putere şi din opoziţie au făcut uz de moldovenii de peste hotare pentru a vâna voturile lor. Iar economia naţională absoarbe necontenit remitenţele conaţionalilor fără a canaliza sursele financiare în economia reală şi a crea locuri de muncă. Pe când problema copiilor abandonaţi, a decăderii familiilor, lipseşte cu precădere pe ordinea de zi a partidelor politice, autorităţilor naţionale şi a Ministerului de care este responsabilă Valentina Buliga.

Sinuciderea bărbatului din cauza soţiei nevoite să plece la muncă în Italia denotă o aprofundare a crizei în familia emigranţilor moldoveni. Acest caz trebuie să fie analizat la modul cel mai serios de către Ministerul de resort, care trebuie să vină cu o poziţie oficială care să includă un plan de măsuri de prevenţie şi profilaxie, cum ar fi:

– lansarea unei linii fierbinţi în cadrul Ministerului sau cu sprijinul partenerilor din cadrul societăţii civile, pentru acordarea unei asistenţe psihologice şi sociale emigranţilor moldoveni şi membrilor familiilor lor;

– elaborarea unor politici la nivel naţional şi local privind susţinerea şi consultarea familiilor în domeniul planificării reieşind din efectele şi constrângerile migraţiei; 

– lansarea unui mesaj public şi politic privind necesitatea adoptării urgente a legislaţiei necesare pentru liberalizarea vizelor cu UE de către Valentina Buliga, Ministrul de resort, dar şi vicepreşedinte al PDM, atât pe lângă parlamentarii democraţi cât şi pe lângă cei din cadrul AIE;

– identificarea alături de partenerii europeni a unor mecanisme pentru încurajarea migraţiei sezoniere în locul celei de lungă durată, până la intrarea în vigoare regimului liberalizat de vize cu UE. 

În fine, în contextul integrării europene, pentru a soluţiona parţial problemele emigranţilor, statul ar trebui în mod prioritar să liberalizeze regimul de vize cu UE, unde se situează principalele ţări de destinaţie ale muncitorilor moldoveni, lucru solicitat activ de către diasporele noastre din Franţa, Italia, Cehia şi Ungaria (VEZI: Au moldovenii din diasporă puterea să forţeze votarea legii anti-discriminare de către AIE?).

Reclame
Explore posts in the same categories: Liberalizarea vizelor, Moldovenii gastarbaiteri, UE şi RM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: