Socialiștii s-au supărat pe comuniști din cauza „pietrei lui Ghimpu”

Preluat de JURNAL.MD

Frustrare și nedumerire în curtea socialiștilor. Comuniștii nu le-au dat o mână de ajutor. De fapt, le-au dat-o dar parțial. Supărarea socialiștilor are la origine absența comuniștilor de la ședința Consiliului Municipal Chișinău. Fapt ce nu a permis adoptarea unei hotărâri favorabile lor privind scoaterea pietrei comemorative, rămasă drept moștenire din perioada interimatului lui Mihai Ghimpu la președinția țării.

Socialiștii supărați

Inițiativa celor 2 consilieri socialiști de a adaugă pe agenda CMC chestiunea demontării pietrei a fost sprijinită de 17 voturi comuniste, alți 5 comuniști lipsind. Ca urmare, socialiștii leagă eșuarea acestei tentative de comportamentul iresponsabil al membrilor PCRM.

Piatra este un subiect extrem de sensibil ce provoacă divergențe între politicieni și cetățeni, împărțiți în două tabere rivale. Cei care consideră că în al II-lea Război Mondial, în alianță cu Axa Berlin-Roma-Tokyo, România a fost pe postură de eliberator. Iar alții îi conferă acest rol – URSS adică Federației Ruse.

Socialiștii ghicesc dacă lipsirea comuniștilor de la ședința CMC este o acțiune planificată. Potrivit lor,  cerința de a scoate Piatra comemorativă dedicată Zilei Ocupației Sovietice trebuia să obțină sprijinul PCRM, deoarece coincide cu poziția lor. Dar pentru că nu au probe, aceștia par să jongleze cu semi-acuzații, forțând comuniștii să vină cu explicații, în special în fața segmentului de electorat vorbitor de rusă. Mai mult, socialiștii tind să preia întâietate în campania de lichidare a elementelor simbolice proiectate și propagate de formațiunea lui Ghimpu. Iar opunându-se liberalilor, ei încearcă să-i substituie pe comuniști.

Strategia comuniștilor

Luna mai este plină de semnificație pentru PCRM. Prin urmare, comuniștii vizează exploatarea la maxim a contextului calendaristic, dar într-o ordine specifică. Totul va demara pe 1 mai de Ziua internațională a muncitorilor și va continua cu 9 mai – ziua Victoriei în Războiul pentru Apărarea Patriei.

Posibil, socialiștii au dreptate, dar nu în toate. Pare mai realist că, PCRM amână conștient revendicarea demontării Pietrei, dar nu pentru a omite definitiv subiectul, ci pe motiv că sunt concentrați pe ziua de 1 mai. După care, cu prilejul zilei de 9 mai, atenția lor va fi fixată pe provocarea animozităților între diverse categorii de cetățeni, folosind piatra ce consfințește Ziua Ocupației Sovietice.

Prin urmare, PCRM ține subiectul pe raft pentru un moment propice, fără a se teme că socialiștii insistă primii. Mai ales că, aceștia au obișnuit populația cu mesajul că Igor Dodon i-a ajutat pe cei din AIE să aleagă președintele și nu a ținut cont de piatra lui Ghimpu sau înclinațiile unioniste ale acestuia. În răspuns, socialiștii propagă ideea că reprezintă opoziția rațională, pentru care scoaterea țării din criză a fost mai prioritară decât invocarea incombatibilităților cu liderii Alianței.

Piatra comemorativă va atrage critici și va fi mereu ținta atacurilor din partea stataliștilor, care sunt impuși să reacționeze. Admiterea Zilei Ocupației Sovietice înseamnă pentru aceștia recunoașterea de facto a neligitimității statalității moldovenești. Cu aceeași intensitate cum Ghimpu a folosit prezența sa la putere pentru a condamna regimul sovietic, vor acționa reprezentanții actualei opoziții, odată ajunși la putere, fiind interesați de epurarea elementelor unioniste și anti-moldoveniste proliferate din 2009 încoace.

Explore posts in the same categories: PCRM

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

5 comentarii pe “Socialiștii s-au supărat pe comuniști din cauza „pietrei lui Ghimpu””

 1. unu Says:

  Dom’le io chiar nu înteleg ce asa mare problema cu piatra asta. Nu a fost ocupatie sovietica? A fost! Ocupatie care s-a lasat cu victime, deportari, violuri, foamete, confiscarea averii ? S-a lasat! Si atunci pe cale de consecinta logica, noi astia de acuma, supravietuitorii sau urmasii lor, CEREM INSISTENT sa se faca dreptate, IMPUNEM societatii, (atentie marita, nu rugam frumos!) sa se recunoasca suferintele si pierderile acestui neam? Ce ar vrea sa facem diferit? Sa trecem cu vederea? Sa dam si obrazul celalalt? Sa ne prefacem ca nu s-a întâmplat nimic? Sa zica mersi ca suntem democrati si civilizati si nu deportam, înfometam si noi ci doar vrem sa facem cunoscut adevarul!

 2. vasile Says:

  Denis, de cand pentru tine 9 mai este ziua Victoriei in Razboiul pentru Apararea Patriei?

  • Soliman nema(gnificul) Says:

   pentru Unu+ Vasile
   Parca nu stiti cu cine aveti de-a face , domnilor! De ce va mirati?

   • deniscenusa Says:

    Soliman, am raspuns la intrebare mai sus. Pentru o parte 9 mai este Ziua Europei, pentru altii e ziua Victoriei, vrem asta sau nu. Iar eu am scris despre asta reiesind din argumentele oficiale nu perceptiile personal-idealiste.

  • deniscenusa Says:

   Vasile, nu pentru mine, ci pentru o buna parte din populatie. Am anticipat o asemenea reactie, dar vezi in lista sarbatorilor oficiale si vei regasi si sarbatoarea vizavi de care tu ai rezerve.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: