„Zooparkul” politicii moldoveneşti: Voronin-porc, Filat-leu…

Moldovenii au fost invitaţi să personifice animalele comparate cu politicienii autohtoni, în baza unui sondaj de opinie inedit. Reieşind din asocierile făcute se poate de  identificat trăsăturile atribuite reprezentanţilor clasei politice, precum şi caracterul pozitiv sau negativ.

În cazul lui Filat predomină calităţile văzute la un leu şi anume curajul de a-şi asuma responsabilităţi, tendinţa de a domina şi a fi liderul principal al scenei politice. Poziţia premierului în combinaţia coaliţiei de guvernare, i-a permis să iasă în evidenţă şi să se impună. Cu toate acestea, Filat este comparat şi cu o vulpe, pentru faptul că din cei trei lideri ai AIE  a reuşit să obţină funcţia pentru care a optat, folosind scheme neoneste.

Marian Lupu este la fel asemănat cu leu, dat fiind faptul că mult timp a luptat pentru funcţia importantă în stat. Eşecul în obţinerea preşedinţiei, din perspectiva opiniei publice, nu i-a redus din ponderea în cadrul AIE, alături de Filat fiind perceput ca şi lider al AIE. Totodată, din cauza stângăciei sporadice, dar şi a grandomaniei, Lupu se apropie de trăsăturile comune elefantului

Spre deosebire de primii doi, atât Mihai Ghimpu cât şi Dorin Chirtoacă sunt comparaţi cu cîini. Declaraţiile tranşante şi tăioase ale celor doi liberali sunt sesizate ca muşcăturile sau lătratul câinelui, care păzeşte curtea şi semnalează neregulile. Dar primarul, la fel ca şi unchiul său, primesc asemănări mai puţin pozitive. Datorită impresiei că deseori mai mult critică decât acţionează, Chirtoacă este comparat şi cu un cucoş, pasăre apreciată de populaţia rurală pentru faptul că deşteptează şi motivează hărnicia gospodarilor moldoveni. Atât îngâmfarea cât şi încăpăţânarea ex-preşedintelui Ghimpu în diverse subiecte politice de-a lungul ultimilor ani i-au conferit calităţile măgarului şi ale curcanului.

Nicolai Timofti se bucură de calităţile hulubului, pentru faptul că a contribuit la depăşirea conflictului, iar odată cu alegerea lui a fost îngropat şi „toporul războiului”. Totuşi, pentru că este considerat un politician slab comparativ cu „granzii” consacraţi ai politicii şi de aceea este comparat cu un miel. Însă această asemănare poate fi calificată şi ca o atitudine de compasiune faţă de Timofti, proiectat ca un miel de sacrificare pentru binele interesului naţional.

Opinia despre liderul opoziţiei comuniste este mai mult negativă decât pozitivă. Acesta a fost înfăţişat ca porc şi cioară, animale considerate negative potrivit stereotipurilor locale. Nemulţumirea faţă de regimul comuniştilor îi face pe moldoveni să-l vadă pe Voronin ca porc, pentru că s-ar fi agonisit cu avere în timpul guvernării. Comparaţia cu cioara se datorează şi numelui de familie, dar şi faptului că politicianul este asociat cu trăsăturile peiorative cu care este descrisă pasărea în mitologia moldovenească. Însă statutul de lider al opoziţiei îl ajută pe Voronin să apară în faţa cetăţenilor şi ca un leu, care ar înfrunta şi ar lupta cu Alianţa şi politicile promovate de aceasta.

În linii mari, savana moldovenească este dominată de lei, reprezentanţi ai cercurilor oligarhice din ţară, care luptă pentru reîmpărţirea, menţinerea sau fortificarea influenţelor proprii asupra politicii şi diverselor sectoare ale economiei naţionale.

Explore posts in the same categories: moldova

Etichete: , , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 comentarii pe “„Zooparkul” politicii moldoveneşti: Voronin-porc, Filat-leu…”

 1. Petru Says:

  Şi luând în consideraţie că mai mult de 50% din moldoveni au răspuns că considera că limba moldovenească e diferită de româna, oare ce animal i-ar reprezenta cel mai fidel? Cred că miorița laie, laie, bucălaie…

 2. Ionut Says:

  Denis, „inganfarea”, cum apare in text, de fapt este ingamfare. Acel „destepteaza” este fortat si gresit. Mult mai potrivit este verbul trezeste. Hulubul, asemeni, suna cam aiurea. Porumbelul este mai placut la auz si mai elocvent in context. Hulubul este salbatic, iar porumbelul de casa. Doar presedintele nostru nu este salbatic?

  • deniscenusa Says:

   Ionut, ref. la hulub)) la noi oamenii numesca pasarea anume asa si mai rar – porumbel, desi imi place a doua varianta mai mult. Am vorbit in termenii astia
   pentru ca exista teorii elitiste care explica politicienii prin comparatii cu caracterul unor animale, inclusiv – leu, vulpe etc. Merci pentru comentariu


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: