Chirtoacă – „erou anticorupţie” sau PR pe seama tinerilor mai puţin şmecheri

Foto: observator.md

Foto: observator.md

Edilul capitalei s-a remarcat după ce împreună cu organele anti-corupţie a prins un colaborator corupt în plină acţiune. Liberalul Dorin Chirtoacă a promis că asemenea măsuri vor fi utilizate frecvent pentru a demotiva angajaţii primăriei să ia mită.

Angajându-se personal în combaterea corupţiei, primarul vrea să se disocieze de imaginea generală a Primăriei, considerată o instituţie coruptă şi ca urmare ineficientă. De azi înainte, acesta va insista că primarul trebuie tratat aparte de instituţie. Iar persecutarea angajaţilor corupţi şi neprofesionişti îl va ajuta să încetăţenească această opinie printre chişinăuieni.

Implicarea lui Dorin Chirtoacă în combaterea corupţiei pare a fi inspirată din practicile liderului georgian Saakaşvili, exemplificat deseori de liberali pentru politicile implementate pe plan intern, dar şi extern. Graţie intoleranţei faţă de asemenea infracţiuni, edilul va fi simpatizat de locuitorii capitalei, cunoscuţi personal cu primăria înglodată în scheme de corupţie şi trafic de influenţă. Rămâne de văzut dacă iniţiativa primarului liberal  este decorativă sau cu adevărat aplicabilă.

Pentru început, analiza profilului persoanei reţinută în flagrant pentru luarea de mită conturează o doză de scepticism în legătură cu intenţia reală a lui Dorin Chirtoacă.

În primul rând, observăm că persoana arestată este un tânăr în vârstă de 29 de ani, care cel mai probabil nu are experienţă bogată în luarea de mită. Dovada este uşurinţa cu care acesta a fost prins de mână. Şi dacă Dorin Chirtoacă se laudă că bănuieşte mai multe persoane, de ce nu a îndreptat operaţiunea împotriva „colaboratorilor cu vechime în muncă” şi pondere mai mare, ci s-a concentrat pe un puşti fără experienţă. Desigur, este mai simplu să te apuci de cei care fac primii paşi pe drumul infracţional. Dar aceasta nu rezolvă problema în fond, deoarece tânărul reţinut nu este parte a unor scheme mai vechi prin care colaboratorii sunt corupţi zilnic. Unul din efectele pronununţate ale operaţiunii anti-corupţie, coordonată îndeaproape de Chirtoacă, va fi plecarea în umbră a „rechinilor corupţi”, dar nicidecum nu anihilarea sau măcar înfricoşarea lor. Cu certitudine, aceştia vor căuta metode şi mai sofisticate pentru a ocoli capcanele puse la cale de edilul capitalei.

În al doilea rând, merită să precizăm că Dorin Chirtoacă a acţionat împotriva tânărului, care cel mai probabil nu face parte din Partidul Liberal. Or, de mai multe ori, din coridoarele primăriei s-au strecurat infomaţii că în trafic de influenţă şi alte lucruri cu iz de infracţiune pot fi acuzaţi liberali, care au ajuns în instituţie odată cu Chirtoacă. Corupţia a virusat adminstraţia publică încă din perioada lui Urecheanu, dar gherete şi billboard-uri amplasate neautorizat au apărut cu aceeaţi intensitate şi pe timpul lui Chirtoacă. La fel şi clădirile istorice sunt demolate sub ochii edilului liberal, care fie este indiferent sau incapabil să intervină. Din aceste motive, participarea personală în lupta cu tinerii ademeniţi de bani uşori, trezeşte anumite suspiciuni vizavi de motivaţia reală a primarului.

Pentru a fi credibil în acţiunile de combatere a corupţiei, Dorin Chirtoacă trebuie să renunţe la populism şi PR politic. Întreaga Primărie trebuie atrasă în această campanie anti-corupţie, iar sancţionarea nu trebuie să pară drept o „vânătoare” împotriva unei persoane concrete, ci o combatere a infracţiunii.

Reclame
Explore posts in the same categories: Dorin Chirtoacă

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Chirtoacă – „erou anticorupţie” sau PR pe seama tinerilor mai puţin şmecheri”

  1. Eugen Says:

    Daca e adevarat ca tatal lui e la CCCEC iar mama la Pretura s Buiucani atunci observ ca Pretorul Nemerenco se asigura cu persoane influente mai ales ca si juristul Arhiliuc are frate judecator la CSJ.

  2. Alien Says:

    Верно мыслишь.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: