Rusia va impune imigranţilor test de cunoaştere a limbii ruse. Ce vor face gastarbaiterii moldoveni?

Foto: reperverde.ro

Foto: reperverde.ro

Revenirea lui Vladimir Putin în fotoliul de preşedinte aduce surprize pentru imigranţi, care vor trebui să demonstreze cât de bine vorbesc rusa. Dacă aceştia vor pica testul, atunci cel mai probabil vor întâmpina dificultăţi la angajarea în câmpul muncii. Autorităţile ruse au venit cu asemenea iniţiativă pentru a încuraja integrarea imigranţilor, care numără circa 9 mln.de oameni, în societatea rusă multinaţională.

Examenul lingvistic obligatoriu este doar una din măsurile prevăzute în decretul semnat de Putin, după reînvestirea sa în funcţie, pentru a „garanta consensul interetnic” [1]. Se consideră că necunoaşterea limbii este una din cauzele care provoacă perturbări în interiorul populaţiei ruse foarte pestriţe. Însă pe lângă posedarea limbii, imigranţii vor trebuie să cunoască bazele legislaţiei ruse referitoare la muncitorii străini, precum şi istoria statului rus. Toate aceste cerinţe vor fi însă anulate pentru muncitorii înalt calificaţi.

Pe lângă faptul că testul de cunoaştere a limbii este obligatoriu, se va aplica şi o taxă de aproximativ 60 euro [2], similară cu cea percepută pentru testul la cetăţenie. Înainte ca Putin să emită decretul, autorităţile ruse susţineau că introducerea examenului lingvistic ar fi menită să protejeze pe imigranţi de escrocherie şi angajare ilegală la muncă.

Dar cunoaştem foarte bine că moldovenii cunosc rusa la un nivel acceptabil, fiind apreciaţi pentru această calitate în Rusia şi chiar în cadrul companiilor din România cu afaceri în Europa de Est. De aceea, nu criteriul lingvistic creează obstacole pentru moldoveni, ci lipsa unei protecţii juridice, necunoaşterea legislaţiei, corupţia în rândul instituţiilor ruse responsabile de gestionarea migraţiei în teren etc.

Dar examenul văzut drept inofensiv comportă şi anumite riscuri. Or, dacă examenul va fi complex şi va include probe în scris, atunci unii moldoveni ar putea să înfrunte dificultăţi, ca urmare a faptului că limba rusă treptat pierde teren în Republica Moldova, în special în rândul generaţiilor tinere.

În acest context, anumite forţe politice din ţară ar putea cere revenirea la studierea acestei limbi în instituţiile de învăţământ cu predare în limba de stat, odată ce o parte din emigranţii moldoveni aleg să plece la muncă în Rusia.

Deja se intensifică vocile (socialiştii, comuniştii, APL-urile din nordul şi sudul ţării, populate de minorităţile vorbitoare de rusă) celor care cer un rol mai special pentru limba rusă. Iar odată cu restricţionarea politicilor migraţioniste de către Rusia, cu introducerea unor criterii lingvistice riguroase, va creşte şi presiunea din partea politicienilor pro-ruşi de la Chişinău.

În mod firesc, gastarbaiterii moldoveni vor depune eforturi pentru a se conforma exigenţelor impuse de Moscova, fiind cpnstrânşi să se reorienteze, fie să fie în permanenţă conectaţi la limba şi cultura rusă, mediul informaţional rusolingv. Dar aceasta, inevitabil, va intra în contradicţie cu tendinţele de limitare a spaţiului de utilizare a limbrii ruse, puternic promovate de liberalii moldoveni, în frunte cu Mihai Ghimpu.  

Referinţe:

1. Владимир Путин подписал Указ «Об обеспечении межнационального согласия», http://kremlin.ru/acts/15240

2. Examenul de cunoaştere a limbii ruse-cerinţă obligatorie pentru migranţi, http://moldova.diaspora.md/index.php?pag=anews&opa=view&ids=261&id=64&t=33

Explore posts in the same categories: Limba rusă şi minorităţile, Mihai Ghimpu, Moldovenii gastarbaiteri

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

4 comentarii pe “Rusia va impune imigranţilor test de cunoaştere a limbii ruse. Ce vor face gastarbaiterii moldoveni?”

 1. altu Says:

  E dreptul rusilor sa ceara intetgrarea emigrantilor, dar aceleasi argumente s-ar aplica si rusilor din RM. Intrebarea este de ce clasa politica din RM este indiferenta la aceste probleme si nimeni nu cere test de limba romana la angajare sau la alegeri?

 2. Siberiacul Says:

  Denis
  1. În loc să spui un „bravo”, că doar PL cu Dl Ghimpu luptă pentru ca şi în RM toţi cetăţenii să ştie limba statală – română, (această luptă se duce în toate state, inclusiv şi în Rusia), tu a-l contrapui forţelor proruse din R Moldova, scrii despre dl Ghimpu de poziţii negative
  2. De ce africanii veniţi în R Moldova cunosc limba română, dar o bună parte din conlucuitori (ruşi, ucraineni, gagauzi, bulgari) nu !?
  3. Ministerul de educaţie – de ce ucrainenii, gagauzii, bulgarii, nefiind ruşi şi netrăind în Rusia, dar în R Moldova învaţă în limba rusă, dar nu în româna !? De ce se cheltuiesc bani pentru a învăţa copii în limba altui stat – Rusia , care şi ne-a ocupat actualmente o parte din teritoriul R Moldova !????????


 3. […] În acest context, Medvedev a insistat în fața presei [1] pe faptul că respectiva lege nu urmărește discriminarea migranților, ci din contra facilitarea integrării lor în comunitatea țării gazdă, adică cea rusă (problema descrisă de asemenea în articolul “Rusia va impune imigranţilor test de cunoaştere a limbii ruse. Ce vor face gastarbaiterii … […]

 4. DRJoshua Says:

  Привет


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: