Putin l-a ignorat pe Timofti la Moscova. Motivele sunt vechi

Foto: kremlin.ru

Foto: kremlin.ru

Reuniunea informală a şefilor de state CSI la Kremlin a elucidat o prestaţie slabă şi lipsită de confidenţă a preşedintelui moldovean, dar şi o ignoranţă vizibilă din partea Moscovei.

Întâlnirea informală de la Kremlin a fost pur formală pentru Nicolae Timofti, care la întoarcere s-a putut lăuda doar cu un comunicat despre întrevederea cu preşedintele azer, Ilham Aliev [1]. Preşedinţia de la Chişinău nu a apreciat în niciun fel rezultatele vizitei lui Timofti la Moscova. Această tăcere este explicabilă dacă ne reamintim că preşedintele moldovean nu are experienţă diplomatică, mai ales în relaţionarea cu Moscovei. Comparativ cu liderii europeni care l-au tratat pe Timofti cu indulgenţă şi înţelegere, se pare că Putin a fost mai distant şi mai puţin primitor.

Noul-vechi lider rus nu şi-a dat interesul nici măcar pentru o simbolică întrevedere cu preşedintele moldovean, dezaprobat de opoziţia comunistă şi folosit pe post de „preşedinte de carton” de către Alianţa pentru Integrare Europeană.

La Moscova, Putin s-a întâlnit aparte cu liderii Ucrainei, Uzbekistanului, Tadjikistanului, Kazahstanului şi Kîrgîstanului (VEZI Captura 1). A fost un grup de state CSI ai căror lideri au fost lipsiţi de atenţia individuală a conducătorului rus (Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Turkmenistan), dar spre deosebire de acestea, ale căror lideri menţin neîntrerupt legătura cu Moscova timp de 2, 5 sau mai mult de 10 ani (Alexsandr Lukaşenko, Ilham Aliev sau Serj Sargsean), Timofti este un produs nou al politicii moldoveneşti.   

Captura1: kremlin.ru

Captura1: kremlin.ru

Preşedinţia rusă denotă constant că este departe de a-l îmbrăţişa pe liderul moldovean, care nu figurează nici în baza de date a portalului Kremlinului (VEZI Captura 2). Timofti este unicul lider de ţară din cadrul CSI, fără carte de vizită pe http://www.kremlin.ru, în pofida faptului că a fost inaugurat câteva luni în urmă şi felicitat oficial de Moscova, deşi cu întârziere (Vezi articolul: Cine “se rușinează” să publice mesajul de felicitare adresat de Medvedev lui Timofti, Moscova sau Chișinăul ?).

Există toate dovezile că Putin l-a invitat pe Timofti la Moscova pentru a-l studia, dar nicidecum nu pentru a iniţia un dialog interpersonal dinamic. Viziunile geopolitice şi istorice ale lui Timofti, dar şi contextul politic în care acesta o obţinut puterea, nu-l lasă pe liderul rus să-l trateze corespunzător. Reticenţa părţii ruse faţă de el rezultă şi din ponderea politică redusă a liderului moldovean, care în fond nu aparţine niciunei formaţiuni din legislativul de la Chişinău.

Autonomia aparentă a lui Timofti este văzută prin prisme diferite de către Bruxelles şi Moscova. Evident, europenii sunt mulţumiţi cu tentativa reuşită de a depolitiza această instituţie, de a scoate ţara din criză şi de o ţine în afara unei potenţiale crize pentru viitorul ciclu electoral. Ruşii însă văd în Timofti un politician cu legitimitate şi credibilitate slabă, supus influenţelor forţelor pro-româneşti şi incapabil de a se impune în faţa partidelor politice moldoveneşti. Statutul său de „preşedintele tehnic” este ceea ce deranjează Moscova, care are nevoie de un interlocutor al cărui putere politică are extindere clară asupra executivului şi legislativului.

Captură2: kremlin.ru

Captură2: kremlin.ru

Soluţia pentru ieşirea din conul de ignoranţă al Moscovei este indentificarea, fie crearea, de către Nicolae Timofti, a unor platforme de comunicare energice. Iniţiativa şi activizarea unilaterală a dialogului oficial îl poate discredita şi mai mult pe liderul moldovean în rândul unei părţi a populaţiei, însă absenţa unui „dialog forţat” poate avea efecte şi mai  negative.

Problema transnistreană, gazele naturale, emigranţii moldoveni, sunt compartimente vitale în relaţiile moldo-ruse, de care depinde securitatea naţională şi nu doar. De aceea, Timofti trebuie să decidă dacă vrea să participe la rezolvarea lor sau doar să-l asiste taciturn pe premierul Vlad Filat, care deşi  este apreciat de exponenţii puterii de la Kremlin, riscă să părăsească fotoliul puterii în urma viitoarelor procese electorale.

Referinţe

1. Întrevederea Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu Ilham Aliev, Preşedintele Republicii Azerbaidjan, http://www.presedinte.md/press.php?p=1&s=8529&lang=rom

Articol preluat de TIMPUL, citat de MOLDOVA.org

Explore posts in the same categories: CSI sau Comunitatea Statelor In/dependente de Rusia, Nicolae Timofti - al 4-lea președite al RM, Rusia pretutindeni

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

10 comentarii pe “Putin l-a ignorat pe Timofti la Moscova. Motivele sunt vechi”

 1. Vasile Says:

  Iaca paguba ca Putin e magar si nu vrea sa vorbeasca. Foarte bine. Relatiile moldo-ruse o iau pe drumul potrivit. Timofti e un om cu caracter nu o zdreanta asa cum ar dori muscalii. Sa o tina tot asa, bravo!

 2. Anatolie Says:

  Asanumitul presedinte, marioneta Aliantei, mascariciul Nicolae Timofti, aflindu-se la Moscova si-a permis sa incerce sa-i stranga mina Liderului de la Cremlin Vladimir Putin, incercare nereusita caci nefiind recunoscut de nimeni a luat un sut in fund la la garda de corp a lui Putin care l-a confundat cu un boschetar. La moment Nicolae Timofti s-a intors in stare grava cu coada intre vine de la Moscova si se afla intr-un centru a persoanelor fara adapost din Chisinau dupa ce a fost alungat de acasa de sotie si copii pentru ca face familia de ris.

 3. turcu Says:

  мне кажется что Тимофте наш президент и сделает много хорошего для нашего народа

 4. Liolea Says:

  Bun asa cu Timofti ca nu sta la mila rusilor. Interesele lor de ocupanti sa mai astepte uite amu scirba ca presedintili nostru nu o lins fundu opresorului. Nu ne trebuieste noua prietenia ocupantului din cremlin. Vedem bine unde ne-a adus aceasta „prietenie” de nu mai putem scapa amu de prietenit cu dinsii.

  Mia placut rezultaul acestei vizite. Asa trebuie sa fie. Respect.

 5. Artan Says:

  Intilnirile trebuiau aranjate din timp. In momentul in care s-a hotarit deplasarea la Moscova Presedintia, nu presedintele trebuia sa aranjeze toate intilnirile – legate de interesele pe care le are Republica Moldova -, mai ale ca este prima deplasare la Reuniunea liderilor de stat din CSI. Timofti a fost ignorat pentru ca are consilieri foarte slabi in relatiile externe. Acum, dupa aceasta lectie sau prima iesire la o Reuniune informala a şefilor de state CSI de la Kremlin presedintele Timofti stie ca cineva i-a facut-o si acel cineva ar trebui sa-si dea demisia sau sa fie demis.

 6. D Says:

  E foarte bine cum a iesit. 1) Timofti are acum un motiv sa inlature, daca vrea, din consilieri si colaboratorii presidintiei care i-au fost impusi, si are motiv sa aduca pe cine vrea el. 2) Pe termen lung Putin are de pierdut ca la prima intalnire l-a tratat rece pe Timofti. Vrea Putin sau nu vrea, Timofti reprezinta Moldova. Si oameni il sustin, Putin intelege asta. Timid asa cum e el, este cu 2 capete peste Snegur, Lucinschi si Voronin. Ghimpu si Lupu au fost interimari. Asa ca abia acum Rusia are cat de cat un interlocutor cu demnitate la Chisinau. Si daca nu vrea sa comunice, Rusia in primul rand o sa aiba de pierdut, nu nei. Noi nu trebuie sa ne injosim sa cerem intrevederi. Intalnirea a avut loc la Moscova, deci era de datoria lui Putin sa invite. Nu-l intereseaza? Pe noi nu ne intereseaza de Rusia nici atat. 3) Moldova nu are ce cauta in CSI. Sa luam exemplu de la Tarile Baltice. Dupa urmatoarele alegeri trebuie pusa la vot iesirea din CSI. Good bye, Lenin! Good bye, Putin!

  • Ion Says:

   Pe timofti nu-l sustin nici cainii vagabonzi! Timofti nu-i presedinte pentru Republica Moldova! Timofti este un impostor care detine ilegal aceasta functie! Timofti prin acceptarea acestei functie si-a pierdut demnitatea si onoarea de Om!

 7. Iurie Says:

  Cred așa e mai bine,decît liderul nostru să fie prea influiențat de la răsărit.

 8. Iurie Says:

  Dumitru Moruzi
  Soldatul
  Nu îngăimați cuvînt de dragoste frățească
  Voi care nici moșia nu știți să vă iubiți
  Nu mai vorbiți de jertfa cea Dumnezeiască
  Voi care n-o cunoașteți, decît ca s-o huliți

  Căci sîngele Golgotei a curs pentru iubire
  Și pentru mîngîerea smeriților scîrbiți
  În timp ce ură, vrajbă pe întreaga omenire
  Voi căutați fățarnic, mereu să răspîndiți

  N-ascundeți asuprirea sub nume de-nfrățire
  Asupritorii limbii, frați nouă nu ne sunt!!!
  Popoare neatîrnate, unite prin iubire
  Acesta-i „ Idealul ”, „ Dreptatea ” pe Pămînt!!!

  Dar nu urîta vrajbă a fraților de sînge,
  Dihonia purtată în scopuri de cîștig,
  Cînd Transilvania geme și Basarabia plînge
  Cînd leprele străine în suflet ni se-nfig!

  Înlătură-mi din cale învrăjbitori de neamuri
  Pîngăritorii jertfei! Nebuni sau rătăciți!
  Apostoli Deznădejdei! Dușmani ne-ați fost din vremuri!
  Voi ce-ați distruge multe….dar nu știți să clădiți!

  Nu! Între voi și mine nu este legătură!
  Noi ne distrugem viața, Neamul apărînd:
  Pe cînd în, neam nu credeți voi ce cătați cu ură?
  Să-l dezbinați și-n trepte dihonii semănînd?!

  În lăture nemernici, c-același e oșteanul
  La muncă ori la moarte, în singe ori sudori
  Căci sfînta lui sudoare îmbogățește neamul
  Și mort el trece-atuncea prin cei nemuritori

  Soldatul!…..păstrător de glorie străbună
  Și care ocrotește căminul părintesc
  El pavăză neînvinsă în vremuri de furtună
  El este însuși Țara, țăranul românesc !!!

 9. Ion Says:

  E simbolic – Putin de fapt a scuipat Alianta in fata! Si a facut bine, e inca prea devreme sa ne facem de cap!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: