Marian Lupu se înglodează în euroscepticism şi sfidează principiile UE

Foto: pdm.md

Foto: pdm.md

Liderul democraţilor a ales calea populismului neprietenos integrării europene. Afilierea la Alianţa pentru Integrare Europeană nu reprezintă o piedică pentru euroscepticul Marian Lupu. Nici mimica stupefiată a Şefului Delegaţiei UE de la Chişinău, Dirk Schuebel, care cu greu şi-a ascuns dezămăgirea în poziţia democratului faţă de liberalizarea vizelor şi imaginea UE în Moldova, per ansamblu (Vezi articolul: „Bruxellul îl contrazice pe euroscepticul Marian Lupu”). El omite angajamentele faţă de populaţie, care a primit promisiuni din partea întregii coaliţii de guvernare, inclusiv PDM, că va fi apropiată de UE, primind şi un regim liberalizat de vize.

S-a încetăţenit impresia că oficialii europeni vor abolirea regimului de vize pentru moldoveni mai mult decât politicienii autohtoni. Demersurile diasporelor în privinţa necesităţii efectuării ref’ormelor condiţionate de UE au fost trecute şi ele cu vederea de clasa politică. Receptivitatea redusă faţă de vocea moldovenilor din străinătate exprimă gradul de ipocrizie, dar şi apatie din partea oficialităţilor, care însă nu uită să exploateze resursa electorală de peste hotare în timpul campaniilor electorale (Vezi articolul: „Au moldovenii din diasporă puterea să forţeze votarea legii anti-discriminare de către AIE?”)

Contrazis tranşant, deşi foarte fin, de oficialii europeni, Marian Lupu este intenţionat să lupte cu vântul şi să se opună unui proces, pe care tot el îl apără şi îl propagă odată cu semnarea Acordului de înfiinţare şi funcţionare a Alianţei pentru Integrare Europeană 2. Această rezistenţă dârză a democratului faţă de subiectele intrinseci unui proces de integrare europeană ilustrează problema clasei politice moldoveneşti şi maturitatea acesteia în materie de „europeism”. Or, guvernanţii actuali nu se pot alinia armonios la valorile şi principiile cerute de Bruxelles de la fiecare membru al familiei europene. Aceste neajunsuri ale politicienilor, cu educaţie şi mentalitate sovietică, explică întocmai handicapurile de înţelegere a caracterului indispensabil al drepturilorşi libertăţilor fundamentale ale omului, fără de care UE îşi pierde esenţa şi misiunea originară.

Dar prioritatea „numărul zero” pentru integrarea europeană reprezentată de drepturile omului nu este în topul priorităţilor democratului şi fals pro-europeanului Marian Lupu. Foarte sincer acesta a recunoscut că a obosit de legea antidiscriminare, mai nou „Legea privind egalitatea de şanse”, şi că se concentrează pe subiectele social-economice. Adică, „pro-europeanul” eurosceptic Marian Lupu crede că poate să obţină succese în alte domenii, când libertăţile vitale ale cetăţenilor sunt tratate ca secundare. Mai mult decât atât, el refuză să înţeleagă că de legea antidiscriminare depinde liberalizarea vizelor, un obiectiv sub care Lupu şi-a lăsat semnăturs în 2009 şi 2010, atunci când a pus bazele AIE.

Încăpăţânarea democratului se distinge clar de poziţia europtimistă a preşedintelui ţării, Nicolae Timofti, care într-un interviu pentru EuroNews, a declarat că Uniunea Europeană înseamnă pentru Republica Moldova – respectarea drepturilor omului şi creşterea economică [1]. Adică, proaspătul politician Nicolae Timofti este la curent cu noţiunile de bază despre integrare europeană, mai bine decât experimentatul ex-comunistul Marian Lupu.

Tot el este solidar cu Iurie Leancă, compătimîndu-l pentru faptul că s-a autoizolat în ochii publicului promiţând liberalizarea vizelor pentru anii 2012-2013.  Această manevrare este deranjantă, atunci când liderii coaliţiei pretind că s-au angajat plenar în programul complicat şi hiper optimist de aprofundare a relaţiilor cu partenerii europeni.

Cu cât mai devreme Lupu se va clarifica în viziunile sale pro-europene, cu atât mai puţin va avea de pierdut imaginea Alianţei şi a UE în rândul moldovenilor. În caz contrar, vom fi martorii unei ascensiuni a „eurofobiei” şi euroscepticismului în ţară, însoţită de alterarea vectorului extern şi înclinarea acestuia în favoarea Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan.

Referinţe:

1.  “First of all Europe means respect for human rights; restarting an economy based on competition, and it means respect for property law.”http://www.euronews.com/2012/05/16/timofti-denies-russian-radar-plans-for-moldovan-border/

 

Preluat de JURNAL.MD

Explore posts in the same categories: AIE-2, Legea anti-disciminare, Liberalizarea vizelor, Marian Lupu, UE şi RM

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

6 comentarii pe “Marian Lupu se înglodează în euroscepticism şi sfidează principiile UE”

 1. Bella Says:

  http://m.protv.md/stiri/economie/pana-unde-a-ajuns-disperarea-economica-in-grecia-parintii-isi.html Nu ne mai bagati evropa asta pe gat. E o noua URSS, doar ca albastrie. Plina de credite, indatoriri, sinucideri si liberastitati utopice.


  • Bella, ai citit si comentariile la acel articol? Scrise de oameni, care traiesc in „evropa”, dupa cum scrii. Chiar din aceiasi Grecie. Ti-ai pus intrebarea de ce nu prea vor sa se intoarca acasa majoritatea, daca tot e asa rau acolo? Dorul de casa ii aduc inapoi si pe cei putini, care se mai intorc.
   Ori vrei sa spui ca e mai bine la noi, sau in fosta URSS?

   Cu parere de rau mass-media de la noi nu organizeaza emisiuni de dezbateri, mese rotunde, unde sa explice oamenilor, care este diferenta dintre Uniunea Europeana si cea, zisa Euro-Asiatica, care inca nici nu exista. Sa mai deschida ochii si Bella, si multi altii ca ea. Deaceia si avem asa rezultate in sondajele de opinie.
   Dar, pe semne, cuiva ii convine asa ceva. Lumea sa-si dea cu parerea, nestiind aproape nimic despre esenta problemei.

 2. Bella Says:

  Am zis ca vreau in Uniunea Euroasiatica? De ce Norvegia nu este in EU, dar are cel mai ridicat standard de viata? Avem niste handicapati de politicieni care au prins a zghiera ca in UE ne va fi mai bine. DAr eu ii intreb, daca ei sunt asa destepti, de ce nu pot face conditii europene de care tu vorbesti la noi acasa, fara a ne ingloda in hatisuri de tot felul, mai ales credite si finantari stupide. Si cand vom fi tot asa de dezvoltati, mergi cu capul sus, demn si te respecta partenerii.
  Toti striga ca avem tehnocrati la conducere, pragmatici de tot felul. Unde sunt calitatile lor? Au o tarisoara cat 2 judete romanesti practic depopulate in jumate. E asa de greu sa faci o economie durabila. DAca nu pot, inseamna ca nu sunt buni, si trebuie sa vina cineva care poate (nu vb de comunisti aci ca ar fi mai buni). Reformele trebuie facute nu de aceea ca impune UE, dar de dragul tarii si acestui popor. Ce le incurca lor sa faca curatenie in justitie? Cine le incurca lor sa atraga investitii? – neadoptarea regimului liberalizat? PAi daca pleaca si cei care au mai ramas, cine va investi in lipsa fortei de munca?
  DAca Romania este in UE, vrei sa spui ca nu e coruptie? ca nu se discrimineaza mii de batrani si bolnavi? Odata ce intri in UE ca cersetoare, crezi ca statutul acolo se va schimba?
  De ce prima reforma a lui Filat este liberalizarea vizelor? Adica eu nu inteleg cum un politician isi doreste ca toti care au plecat sa poata ramane cat mai mult acolo, si altii sa plece cat mai repede? Nu ar fi fost mai oportun sa creeze conditii pentru toti moldovenii, inclusiv cei plecati, sa vina in tara si sa se dezvolte aci? Eu iti raspund:
  1. Pentru ca asta e mai usor, le mai convine si europenilor, ca gasesc oameni calificati si cu studii sa le stearga fundurile
  2. Pentru ca au plecat toti cei care aveau atitudine, genul tau spre exemplu, si nu ii incurci lui Filat si altii sa fure si sa continuie coruptia mai departe
  3. Fiindca in acest caz e mai usor sa cersesti credite si granturi, care nimeni nu le vede, dar tara sa le plateasca
  4. Fiindca banii trimisi de voi in tara, mai mentin economia care ei o controleaza si in final toti banii merg direct la ei.
  5. DAca ati veni acasa le-ati incurca itele si in sectorul economic cat si in cel politic.
  Uite spre exemplu chiar Denis, a hotarat ca e mai important sa discute despre euroscepticimsul lui MArian Lupu, decat sa il acuze de lipsa de reforme reale in economie, justitie, educatie, agricultura si o politica clara fata de moldovenii de peste hotare.

  Toate aceste discutii nu fac decat sa ne abata de la adevaratele probleme existente, astfel acoperind golul. Aceasta tactica au aplicat-o cu succes si comunistii, nu e una noua, dar sa ajungi pana la paroxism cu unele chestii, mi se pare aberant.

  De ce permanent ne raportam la UE, si nu la adevaratele probleme pe care le are acest popor in toate domeniile? Nu ti se pare stupid argumentul: Ca asa cere UE? Dar poporul asta nu are voie sa ceara nimic? Pana la urma cine i-a votat, cine i-a investit in functii, si pentru ce i-a investit?

 3. Bella Says:

  „libertăţile vitale ale cetăţenilor sunt tratate ca secundare” Hai sa fim seriosi. Oare de cand libertatile homalaiolor sant libertati vitale?…


 4. In mare parte sunt de acord cu tine. De la acest comentariu si trebuia sa începi. Citind primul tau comentariu iti faci impresia ca esti una din cei ce votează pentru Uniunea Eurasiatica doar ca asa au spus comuniștii, socialiștii sau argații lui Selin.
  Ai văzut si singura, ca nu am fost capabili sa facem ceva in 20 de ani si cred ca nici in următorii 20 n-o sa facem nimic. Aceasta ne este mentalitatea (mulțumim vecinului din est). Poate doar mânați din urma de europeni (exemplul României) vom merge si noi înainte.
  Da, sunt probleme si acolo, dar cum spun rusii: „sa avem noi problemele lor…”. Nici nu se compara cu haosul, care este la noi si in toată fosta URSS, cu excepția tarilor baltice.


 5. […] Observator politic – DEnis CEnuşa Analize, cercetari, comentarii politice/Analysis, researches, political commentaries/Аналитические статьи, исследования и политические комментарии « Marian Lupu se înglodează în euroscepticism şi sfidează principiile UE […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: