Şantajul anti-european al liberalului Ghimpu

Foto: timpul.md

Foto: timpul.md

Partidul Liberal şi-a compromis definitiv imaginea liberală. Disocierea cu orice preţ de legea antidiscriminare şi noua ei variantă – „legea privind egalitatea de şanse” a confirmat caracterul profund conservativ şi rudimentar al acestei formaţiuni pretins liberale. Mihai Ghimpu a confirmat verbal că este la o distanţă de kilometri de principiile libertăţilor şi drepturilor fundamentale, atunci când l-a contrazis pe preşedintele Nicolae Timofti, care a abrogat legea privind castrarea pedofiliei[1]. Iniţiativa legislativă a liberalilor este considerată de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului drept un stimulent pentru tratament inuman, calificabil şi ca tortură [2]. Dar fără a ţine cont de opinia preşedintelui ex-judecător, Nicolae Timofti şi de îngrijorările ONG-urilor de profil, Ghimpu cere adoptarea unei legi, care va pune pe bandă rulantă nenumărate dosare la CEDO şi va discredita cursul pro-european al ţării.

Populismul eurosceptic cu care este înzestrat democratul Marian Lupu (Vezi articolulu: „Marian Lupu se înglodează în euroscepticism şi sfidează principiile UE”) degenerează până la populism anti-european în cazul liberalului Mihai Ghimpu, care consideră că reformele trebuie să aibă loc indiferent de condiţionalităţile UE sau FMI. În contrasens cu obiectivul de integrare europeană, ancorat la un proces neîntrerupt de adaptare la standardele şi criteriile fundamentale europene, percepute ca ceva aparte de drepturile omului, liberalii suprapun şi substituie angajamentele faţă de partenerii europeni cu propriile scheme de acumulare a simpatiilor populaţiei.

În corespundere cu valorile donatorului constant al ţării – UE, care prevede că legea antidiscriminare este esenţială pentru crearea unui mediu benefic pentru respectarea drepturilor omului, subvesrsiunea anti-europeană a liberalilor riscă să paralizeze de asemenea îndeplinirea planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor.

Pasul conştient al lui Ghimpu, articulat în cadrul Consiliului Republican al PL, dă dovadă de incoerenţă politică şi incongruenţă cu planul de guvernare al AIE bazat strict pe obiectivul integrării europene. Lipsa de voinţă politică şi de ataşament real şi consecvent faţă de condiţionalităţile europene (nicidecum nu „condiţii”), precum şi dorinţa de a se opune concomitent unor subiecte controversate de opinie publică, este ceea cu ce vine PL, dar şi PDM. Ambele probează un analfabetism grav în domeniul drepturilor omului, confirmând eşuarea eforturilor externe de „europenizare” a guvernării de la Chişinău.

Deziluziile trebuie să domine nu doar în cabinetele de la Bruxelles, dar şi la Bucureşti, care investeşte necontenit credite de încredere în Partidul Liberal, pe diverse filiere şi mijloace. Dacă unii oficiali români îşi permit să facă „apropo-uri” în privinţa românismului şi anti-unionismului din Republica Moldova, atunci în pofida principiului de imixtiune în afacerile interne ale altor ţări, şi cu aceeaşi intensitate, aceştia ar trebuie să critice ofensiva anti-europeană a liberalilor. Anume în perioada interimatului lui Mihai Ghimpu a fost semnat un document politic, împreună cu Traian Băsescu, privind preluarea experienţei româneşti pentru a impulsiona apropierea RM de UE. În acest sens, o parte din responsabilitate pentru devierea liberalilor de la cursul european o poartă şi România, care în continuare nu încearcă să intervină pe căi diplomatice pentru a readuce PL-ul pe pista europeană (cu referinţă la consilierea în domeniul integrării europene oferită lui Ghimpu de către Dan Dungaciu, o figură apropiată de Bucureştiul oficial).

Tandemul Lupu-Ghimpu, cusut cu euroscepticismul democraţilor şi anti-europeismul mascat al liberalilor, pune în pericol proiectele europene în ţară, în condiţiile PLDM-ului singuratic şi şantajabil din cauza unei guvernări colective şi eterogene. Iar oficialii europeni de la Chişinău manifestă insuficientă autoritatea diplomatică necesară pentru a-şi convinge partenerii moldoveni.

Starea lucrurilor pare să iasă de sub control dovedind o contradicţie dintre denumirea şi dezideratul european al AIE şi acţiunile în teren al unor componente ale coaliţiei de guvernare. De aceea, este necesară o reacţie urgentă şi o taxare a Alianţei şi partidelor componente, în caz contrar integrarea europeană a ţării va deveni obiectul şantajelor politice locale al unor formaţiuni politice oportuniste şi eurosceptice.

Referinţe:

1. Ghimpu votează «Legea lui Filat» numai dacă Parlamentul spune “da” castrării chimice a pedofililorhttp://www.actualitati.md/md/gimpu-snova-shantazhiruet-alyans/

2. CASTRAREA CHIMICĂ FORŢATĂ CONSTITUIE UN TRATAMENT INUMAN, http://www.amnesty.md/press-releases/castrarea-chimic%C4%83-for%C5%A3at%C4%83-constituie-un-tratament-inuman

Explore posts in the same categories: Antiscriminarea in R.Moldova, Legea anti-disciminare, Liberalizarea vizelor, Marian Lupu, Mihai Ghimpu, UE şi RM

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment pe “Şantajul anti-european al liberalului Ghimpu”

  1. graf Says:

    Faci mu la poarta noua. Castrarea pedofililor se practica in tari ca Germania si aduc rezultate uluitoare in combaterea pedofelii. Dar niste mascarici ca tine fac show din politica. Tara asta o sa se duca cu filat in patagonia de graba.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: