Eurovision 2012 cu jurnalişti arestaţi. Ce poate face mass-media din Moldova

Foto: open.az

Foto: open.az

11 jurnalişti, bloggeri şi reprezentanţi media sunt arestaţi în Azerbaidjan, în timp ce Europa glamuroasă a poposit în Baku la сoncursul anual Eurovision 2012. Presa europeană pe alocuri a comentat despre violarea drepturilor omului şi anume a libertăţii de exprimare în acestă ţară bogată în ţiţei. Dar, practic, niciun cuvânt nu s-a strecurat pe paginile instituţiilor media moldoveneşti.

Autorităţile azere suprimă orice formă de exprimare a opiniei, în spaţiul media tradiţional şi cel „new media”, dar aceste lucruri rămân neobservate în fluxul ştirilor despre vedetele europene şi aventurile lor din Azerbaidjan. Dincolo de aceasta, activiştii pentru drepturilor omului şi jurnaliştii continuă să fie ţintele represiunilor politice.

Respectarea drepturilor omului este o sferă compromisă în această ţară caucaziană. Însă libertatea presei iese în evidenţă pe fundalul concursului muzical, care a adunat sute de jurnalişti europeni. Instruiţi în stilul pluralismului de opinie, reprezentanţii breslei jurnalistice din Europa urmăresc deocamdată în tăcere oprimarea şi intimidarea jurnaliştilor azeri aflaţi în opoziţia faţă de guvernarea „alaptată” din petrol.

Pentru că Republica Moldova este parte a CSI şi a Parteneriatului Estic, din care face parte şi Azerbaidjan, comunitatea jurnaliştilor din Moldova, inclusiv blogosfera locală, trebuie să-şi prezinte atitudinea şi sentimentul de solidaritate. Acum, când toţi sunt ţintiţi cu ochii pe Baku, este momentul oportun când societatea civilă moldovenească poate spune un cuvânt împotriva urmăririi presei independente şi de opoziţie din Azerbaidjan. Un demers probabil idealist, dar unul necesar pentru mass-media autohtonă şi organizaţiile jurnalistice, care sunt în faţa unei oportunităţi de a trasa o „linie roşie”, dincolo de care se află mediul jurnalistic oprimat din Azerbadjan.

Dacă nu va exista niciun articol, poziţie, opinie în revistele şi pe blogurile moldoveneşti, ce ar condamna tratamentele la care sunt supuşi colegii azeri, atunci din timp ne putem rezerva un loc în rândul statelor cu presă avariată.

Jurnaliştii din ţara ce găzduieşte competiţia muzicală Eurovision-2012 sunt atacaţi şi arestaţi atunci când încearcă să protesteze. Pe 26 martie 2011, Seymur Haziyev, un jurnalist al ziarului de opoziţie Azadliq  a fost bătut de persoane necunoscute, pentru a-l convinge să renunţe la articole critice scrise la adresa preşedintelui Aliev. Pe 2 aprilie 2011, un grup de jurnalişti de opoziţie care participau la proteste a fost reţinut de autorităţi. Pe 3 aprilie 2011, un alt jurnalist de la Azadliq, Ramin Deko a fost ameninţat să nu scrie articole contra guvernării, fiind atacat fizic.

Acestea sunt doar câteva din cazurile elucidate de Amnesty International [1], care cheamă autorităţile să abordeze deficienţele în sfera drepturilor omului, dar fără succes.

Când camerele de luat vederi sunt îndreptate spre concursul muzical, jurnaliştii moldoveni pot să-şi facă vocea auzită. Nu este vorba de politizarea evenimentului sau umbrirea acestuia. Din contra, pe frecvenţele muzicii europene poate fi facilitată pledarea pentru acele drepturi de care se pot bucura instituţiile media moldoveneşti, dar care sunt improprii Azerbaijanului.

Referinţe:

1. Azerbaijan: No more running scared: 2012 Eurovision host country Azerbaijan must allow all

voices to be heard,  http://www.amnesty.org/en/library/asset/EUR55/001/2012/en/2f90536f-c892-441e-add3-a0a1cedc16be/eur550012012en.html

Reclame
Explore posts in the same categories: Mass-media în Moldova, Parteneriatul Estic

Etichete: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Eurovision 2012 cu jurnalişti arestaţi. Ce poate face mass-media din Moldova”

  1. Laurentiu Says:

    Da ce poate face mass-media din Moldova? Ceea ce a facut si pentru poporul libian asuprit de Muamar Gaddafi. Sa strige in gura mare intregului spatiu CSI si lumii despre faradelegile asupra democratiei si libertatii de exprimare din Azerbaijan si sa stea pavaza valorilor democratice. Ce altceva ii ramane de facut. „Jos cu Ilham Aliev, de judecat si de impuscat, traiasca Revolutia, Egalitatea si Fraternitatea. Asa sa ne ajute Alah!”
    P.S. Ce am scris mai sus a fost o ironie si nu trebuie tratata la modul serios.


  2. Multumesc Denis pentru acest subiect! Pe mine ma doare ca jurnalistii nostri si blogerii putin abordeaza problemele socio-economice din tara noastra! Nu avem printre jurnalisti competenti in economie! Sa deschida ochii la lume ce se intimpla in tara asta! Si de ce suntem saraci! Precis ca nu din cauza ca nu a fost aprobata legea antidiscriminare!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: