Eurovision 2012: Suedia deja a câştigat concursul. Pasha trebuie să înveţe ceva de la Loreen

Foto: google.com

Foto: google.com

Reprezentanta Suediei „Loreen” va învinge concursul muzical potrivit caselor de pariuri, talentului indiscutabil, dar şi graţie curajului civic evidenţiat, de care dânsa a dat dovadă chiar înainte de cea de-a doua semifinală. Pentru prima dată în istoria concursului, unul din concurenţii Eurovision susţine tranşant mişcările pentru drepturile omului, dar şi opoziţia politică din ţara-gazdă a Eurovision. Gestul cântăreţei nu ar fi atât de excepţional, dacă evenimentul muzical nu ar avea loc în capitala unui stat ancorat în „autoritarism de clan”.

Desigur, cineva poate spune că Loreen foloseşte problematica drepturilor omului pentru a se impune definitiv la Eurovision,  ale cărui amprente politice şi geopolitice sunt deseori invocate de critici. Adevărul este că Loreen nu are nevoie de acest PR, calităţile vocale şi piesa în sine au plasat-o pe piedestalul favoriţilor cu mult timp înainte de începerea repetiţiilor la Baku. Însă ceea ce o paşte pe cântăreaţă este posibilitatea de a fi eliminată din concurs, la insistenţa autorităţilor azere, pentru faptul că a acceptat întrevederi cu reprezentanţii opoziţiei şi a organizaţiilor pentru drepturile omului. Indiferent de acest risc major, justificat de capacităţile de lobby pompate din petrol, pe care le are regimul lui Aliev, Loreen poate fi atrasă într-o campanie de descalificare sau discreditare.

Ambasada suedeză de la Baku a declarat că brava cântăreaţă nu este ghidată de nimeni şi că acţionează pe cont propriu [1]. Drepturile omului şi spiritul civic valorează pentru Loreen mai mult decât riscul de a pierde trofeul de la Eurovision, sub acuzaţia de imixtiune în politică sau de politizare a evenimentului cultural.

Nici Pasha Parfeni şi nici nimeni altul nu a avut curajul lui Loreen. O femeie, provenită din familie de imigranţi, dintr-o ţară europeană, este unica care a pus piciorul în pragul regimului autoritar. Guverne întregi, state mebre ale UE, oficialităţi europene, s-au arătat impotente în sensibilizarea opiniei publice internaţionale vizavi de violarea drepturilor omului într-o ţară din cadrul Parteneriatului Estic. Loreen a reuşit însă să-i depăşească pe politicieni, jurnalişti şi alţii, antrenându-se într-o diplomaţie populară fără a fi rugată, delegată sau plătită de cineva.

Eminenţa civică a talentatei cântăreţe suedeze trebuie să-i convingă şi pe alţi participanţi în concurs să sprijine cauza apărătorilor pentru drepturile omului din Azerbaijan.

Foto: liam-theactivist.blogspot.com

Foto: liam-theactivist.blogspot.com

Pasha ar fi putut să o facă, dacă nu ar fi primit binecuvântarea lui Filat, pentru care relaţiile moldo-azere sunt net superioare faptului că ţara este autoritară şi încalcă drepturile omului mai mult decât au făcut-o comuniştii moldoveni. Pasha s-ar fi alăturat poziţiei lui Loreen, dar el vine din Republica Moldova, ţară patriarhală, creştină şi discriminatorie faţă de diverse categorii sociale. E normal că pentru el grijile opoziţiei sau a sectorului asociativ independent azer sunt străine şi greu de înţeles.

Şi, mai este un moment, Loreen va fi auzită în Europa şi în lume datorită calităţilor vocale, dar nu ca urmare a relaţiilor proprii cu organizatorii azeri, care fac parte din anturajul lui Aliev.

Din păcate Pasha, ca şi predecesorii săi moldoveni, visează să fie invitat cu orice ocazie în această ţară bogată, şi posibil, cu timpul să cucerească auditoriul rusolingv. De aceea, expresia civică a lui Loreen nu poate fi înţeleasă de Pasha, care cel mai degrabă vrea să rămână prieten bun cu responsabilii de Eurovision de la Baku.

Gândirea pragmatică sau specificul moldovenesc prevalează în priorităţile lui Pasha, care la fel ca şi alţi concurenţi timizi sau intercalaţi cu politicul din ţările lor, va încerca să ocolească protestatarii azeri care deplâng victimele regimului autoritar al dinastiei Aliev.

Referinţe:

1.  Посол Швеции в Азербайджане Микаэль Эрикссон в четверг опроверг сообщения в прессе о том, что поднять правозащитную тематику певицу Лорин попросили в шведском МИДе. „Это ее личный выбор. Я в этой встрече [с оппозицией] не участвовал и не был ее инициатором”, – приводит слова посла сайт apa.az. http://www.bbc.co.uk/russian/international/2012/05/120524_baku_opposition_detentions.shtml

Explore posts in the same categories: Eurovision 2011, moldova

Etichete: , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Eurovision 2012: Suedia deja a câştigat concursul. Pasha trebuie să înveţe ceva de la Loreen”


  1. […] прав человека в Азербайджане (смотри статью: “Eurovision 2012: Suedia deja a câştigat concursul. Pasha trebuie să înveţe ceva de la L…). В это день, протесты были организованы рядом с […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: