Legea a fost adoptată. Va începe educarea homofobilor?

Foto: radio.cz

Foto: radio.cz

Din cei 101 deputaţi, 53 au votat pentru legea privind asigurarea egalităţii de şanse, iar comuniştii, socialiştii, Mihai Godea, liberal-democratul Valeriu Ghileţchi şi democratul Oleg Sîrbu au votat contra, au respins, fie s-au eschivat să o facă. Etapa legislativă a luat sfârşit, iar în curând va începe faza practică. Crearea mecanismelor şi încarnarea procedurile care vor face posibilă contracararea acţiunilor de discriminare.

Până la momentul când legea va intra în forţă şi va face primele „victime” au început deja campaniile de discriminare directă sau prin asociere, atacuri verbale la adresa minorităţilor sexuale şi celor care susţin cauza lor. Asmuţirea opiniei publice are loc împotriva reprezentanţilor sectorului asociativ care au vreo tangenţă cu această problemă. Noi liste negre sunt întocmite de inamicii acestei legi, atacând deputaţii ale căror voturi au decis soarta legii. Demonizarea susţinătorilor legii are loc în primul rând în reţelele de socializare şi în blogosferă, unde comentarii, postări şi articole constituie o avalanşă de critică cu tentă homofobă.

Homosexualii, lesbienile şi toată comunitatea LGBT sunt învinuiţi de faptul că vor drepturi similare ca ale majorităţii, fiind numite „excepţii”, „resturi”, „greşeli ale creatorului”, „faze ale desfrâului”, „vicii ale culturii Occidentale”, „păcătoşi” etc. Adică, minorităţile sexuale devin obiectul discriminării contrar eforturilor de amenajare a unui mediu tolerant în societate.

Isteria homofobă este o reacţie firească pentru o mentalitate colectivist-tradiţionalistă a unei populaţii post-sovietice, care în perioada URSS-ului a fost programată să deteste tot ce este eterogen, inclusiv minorităţile sexuale. În ciuda furiei şi amalgamului de emoţii negative provocate de legea respectivă, dezbaterile aprinse au spart un tabu rudimentar şi au tras o rază de lumină asupra unui subiect delicat, anterior practic interzis pe agenda publică.

În următoarea perioadă mulţi se vor teme să-şi exprime punctele de vedere până când legea nu va acţiona la propriu. Va fi o încercare grea pentru a realiza reforma până la capăt. Depinde însă de consecvenţa celor 53 de parlamentari, dacă legea privind asigurarea egalităţii va supravieţui până la intrarea în vigoare. Orice eschivare, justificare şi scuze, vor devaloriza votul şi legea în sine. Politicienii trebuie să-şi asume acest sacrificiu electoral şi să iniţieze schimbarea de atitudin în propriile rânduri.

Toleranţa trebuie să fie educată şi implantată în rândul politicienilor ca să poată fi înţeleasă de alegători. Or, propagând mesaje homofobe este imposibil să obţii reacţie de altă natură din partea cetăţenilor, care sunt oglinda guvernanţilor şi invers. Această interdependenţă trebuie incrustată în gândirea lui Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Vlad Filat. Aceştia, trebuie să accepte situaţia creată, deoarece oricum nu au încotro. S-a pornit maşinăria de tipărire a „listelor negre”, iar elementele homofobe ale societăţii vor reaminti această fază cu orice ocazie, în special la alegeri.

Apărarea unor categorii sociale discriminate până acum este scopul public al acestei legi, dar în realitate, aceasta va forţa o revoluţionare a mentalităţii şi o disciplinare a mişcărilor radicale. Pentru ca legea să prindă rădăcini este nevoie de mediatizarea acesteia, în caz contrar vom fi martorii unui nihilism popular, cu punerea în pericol a reformei în întregime şi o serie de victime colatereale.

Viziunile homofobe vor persista în ţară, deoarece acestea există şi în majoritatea statelor europene, unde asemenea legi funcţionează demult. Dar fără eliminarea caracterului lor violent al acestora, prin împuternicirea justiţiei, a structurilor de menţinere a ordinii publice şi realizarea în fapte a supremaţiei legii, va apărea riscul iminent ca frustrările ce domină societatea să fie exteriorizate şi revărsate asupra minorităţilor şi altor categorii vulnerabile.

Anunțuri
Explore posts in the same categories: Homofobia, Homofobia si politica in RM, Legea anti-disciminare

3 comentarii pe “Legea a fost adoptată. Va începe educarea homofobilor?”

 1. altu Says:

  Aicea e vorba de impunerea tolerantei, nu de educarea populatiei. Cine da la bot minoritarilor (inclusiv homosexualilor) sau ii discrimineaza, merge la racoare fara prea multe discutii, chiar cu pedeapsa majorata.

 2. Laurentiu Says:

  Denis, ma scuzi, dar intreci deja orice masura. Esti ca o mitraliera, nu te mai opresti. Tot scriii si scriii. Linisteste-te. Care educare a homofobilor? Tu esti prost sau cum? Devii enervant deja. Cat se poate de pedalat una si buna?
  Eu personal am inceput sa devin homofob citind articole de astea. Recunoscu, eu pana nu demult nu eram homofob. Si nu aveam nici o problema fata de ei, fiecare cu viata sa. Dar cand s-a inceput tam-tam-ul cu legea asta, citind prostiile voastre am inceput sa devin homofob. Mai citesc inca un articol de asta si devin cel mai inrait homofob si daca prind vreun homosexual adevarat mai poate sa si o incaseze. Deci tu practic instigi la ura si la dezbinare. In loc sa chemi la toleranta, tu de fapt te ocupi de manipulari si provocari.
  Eu insa cred ca fiecare trebuie sa isi cunoasca locul sau in societate. Dar daca sunt probleme in acest sens, trebuie de gasit solutii. Nu zic, nu, dar fara atingerea drepturilor altor grupuri sexuale cum ar fi heterosexualii – sa abordam problema in acest cadru. Nu dintre homosexuali si crestini, homosexuali si homofobi, homosexuali si comunisti, socialisti, AIE-isti, asa cum va place voua, ci asa cum exista in natura, vezi – Zigmund Freud – homosexuali si heterosexuali. Cred ca ai citit Freud , esti politolog, nu? Tre sa fi citit. Pai citeste.
  Ori daca mama natura era toleranta cu homosexualii, asa cum zice Freud, atunci eu cu tine astazi la sigur nu mai eram pe web si nici Darwin nu isi mai vedea teoria evolutiei. PA – PA
  Noapte buna Moldova!

 3. Adela Says:

  Voi sunteti adevaratii instigatori. Voi sunteti provocatorii, voi destabilizati situatia polarizand societatea. In fiecare zi ne discriminati copiii nostri, ne impuneti standarde de viata, ne impuneti viziuni si in ce mod ar trebui sa gandim despre unul sau despre altul. Ati provocat aceasta, fiindca la altceva nu va duce capul. V-au spalat creierii pe la seminare, si credeti ca sunteti cei mai destepti sa acuzati o natiune intreaga. Pana la urma tu insuti recunosti ca aceasta lege mai mult provoaca decat rezolva. De ce pedalati pe aceleasi greseli? Stii de ce? Fiindca asta voi urmariti. Sa provocati si dupa care sa mergeti la mai marii vostri sa cereti noi si noi finantari si sa scanciti. Linistiti-va si se va linisti si societatea. Voi porniti razboiul si vreti sa stam cu mainile sus gata de perchezitie prin chiloti.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: