„Babușki” din Rusia autoritară sau Loreen din Suedia democratică

Foto: radioazadlyg.org

Foto: radioazadlyg.org

Casele de pariuri îi dau câștig concurentei suedeze Loreen, plasând participantele din Siberia Rusiei pe locul doi. Dar cum stau lucrurile în afara preferințelor subiective ale publicului și a calităților vocale ale concurentelor, unde și Suedia și Rusia par să aibă fiecare niște avantaje.

Rusia are nevoie de o victorie la acest concurs, pentru a aduce a doua oară Eurovisionul la Moscova. Într-un moment critic pentru conducerea rusă, confruntată cu o cădere de imagine și diminuare a crebilității în partea europeană a țării, dar și în regiunile mai îndepărtate, mai tăcute și obediente în trecut. Succesele obținute de Rusia în sport, muzică sau alte domenii, pe plan internațional, ridică prestigiul guvernării în rândul populației. Participarea lui „Buranovskie Babushki” se pare a fi un proiect politic rusesc inteligent, pentru că acum mai mult ca niciodată, Kremlinul are nevoie de o legitimare constantă și cât mai adânc penetrată în masele populare. Marșurile „nesoglasnîh” („марш несогласных”) și „Marșurile milioanelor” organizate de opoziție au pus o pecete neagră pe putere, care se află într-o defensivă a legitimității pe plan național. De aceea, victoria bătrânelelor din asamblul de muzică etnică, aduse din Siberia la Moscova, iar de acolo transportate la Baku cu avionul prezidențial a lui Vladimir Putin, pot ajuta regimul să capete simpatia populației din regiuni. Dacă Moscova este sub controlul total al structurilor statale, atunci regiunile se bucură de o anumită libertate. Asta are loc în pofida descentralizării stopate de Putin câțiva ani în urmă, odată cu reinsituirea numirii guvernatorilor regiunilor direct de președinte. Opoziția vrea însă să cucerească teren și popularitate în teritoriu, pentru a exercita presiune asupra centrului egoist, înbelșugat și rupt în multe privințe de centru. Dar autoritățile țin să folosească chiar și participarea bătrânelelor la Eurovision  în scopuri politice de combatere a influențelor opoziției în regiuni.

Mai mult decât atât, bătrânelele sunt în stare să contribuie la îmbunătățirea imaginii Rusiei pe exterior, chiar dacă în cazul Azerbaijanului concursul a fost de prost augur și a dat în vileag aspectele regimului autoritar al dinastiei Aliev. Oricum, autoritățile ruse vor să-și reabiliteze imaginea înainte de Olimpiada de la Soci din 2014 și vor încerca să o facă inclusiv prin intermediul Eurovisionului.

Suedia, țară lider la capitolul democrație, se poate impune pentru a șasea oară în istoria acestui concurs, grație lui Loreen. Cântăreața nu doar că este cotată ca unul din principalii favoriți pentru vocea, showul și piesa interpretată, dar și a reușit să obțină un val de simpatii datorită poziției sale civice în favoarea drepturilor omului din Azerbaidjan (vezi articolul: „Eurovision 2012: Suedia deja a câştigat concursul. Pasha trebuie să înveţe ceva de la Loreen”).

Dar cum spun unele voci, Suedia are mai puține șanse decât Rusia, din motive geopolitice. Pentru bătrânelele din Rusia vor vota statele CSI, dar și altele unde rușii au influnțe puternice datorită diasporelor sale (Germania, Israel). În favoarea lui Loreen poate vota Scandinavia, Țările Baltice (cu anumite excepții) și alte state europene, care vor vota în realitate pentru talent și nu din respect pentru bătrânelele din Siberia, și ele cu farmec, dar necorespunzătoare criteriilor de talent muzical.

Moldovenii trebuie și ei să-și spună cuvântul. Cât de semnificativ nu ar fi rolul Suediei pentru democratizarea și reformele din Republica Moldova, precum și integrarea europeană a țării, din punct de vedere geopolitic moldvenii sunt mai aproape de Moscova. Nici vocea lui Loreen și nici statul din care vine, care este cel mai important donator extern al RM, nu îi vor permite să obțină maximum punctelor pe care îl merită din partea moldovenilor.

Eurovision s-a aflat mereu sub un impact geopolitic, în special după anii ’90, după apariația unui grup numeros de state în Balcani și pe spațiul ex-sovietic, interdependente grație minorităților, limbilor, trecutului istoric și a dependenței de fostele metropole. Din acest raționament, Suedia are mai puține șanse să învingă decât Rusia.

Dar „Lena” din Germania a dovedit cu ordinea geopolitică contează mai puțin, impunându-se doi ani în urmă datorită talentului, și pe de altă parte, ca urmare a oboselei Europei de „showuri” și prevalări a geopoliticului asupra muzicii. De aceea, și Loreen poate miza pe victorie în strictă corespundere cu talentul său și mai puțin datorită relației Suediei cu alte state învecinate sau îndepărtate din Europa.

Explore posts in the same categories: Eurovision 2011

Etichete: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

3 comentarii pe “„Babușki” din Rusia autoritară sau Loreen din Suedia democratică”

  1. radd Says:

    Udmurtia nu se afla in Siberia)))))


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: