Biserica aproape de „schismă” din cauza legii antidiscriminare

Foto: discriminare.md

Foto: discriminare.md

Afişarea problemelor legate de protecţia drepturilor homosexualilor şi adoptarea legii privind asigurarea egalităţii (legea antidiscriminare) a generat criză în interiorul Mitropoliei Moldovei. Elementele religioase radicale vor să se impună în faţa forţelor moderate ale Mitropoliei, care au dat dovadă de rezerve evidente faţă de legea antidiscriminare, dar nu s-a opus cu vehemenţă.

Acuzat de pasivitate şi lentoare, Mitropolitul Vladimir este ameninţat cu „demiterea” din funcţia religioasă. Avertismentele nu au însă nicio forţă reală, deoarece figura Mitropolitului este solid asociată cu întreaga biserică şi indirect cu Patriarhia Moscovei şi a Întregii Rusii. Scandalul pune însă umbră imaginea biserii şi poate conduce la clătinarea credibilităţii acesteia în rândul populaţiei. Semne de întrebare vor apărea inevitabil, deoarece instituţia religioasă este tratată necondiţionat cu maximum de confidenţă (70-80%), comparativ cu percepţia vizavi de instituţiile laice ale statului, în special cele politice (20-30%).

Cabinetul central al Mitropoliei va trebuie să iasă la rampă pentru a stopa zîzania în jurul pretinsei ineficienţe a Mitropolitului. Dar pentru a evita animozităţile în interiorul său, Biserica Ortodoxă Rusă şi extensiunea sa în Moldova poate reorienta atenţia asupra minorităţilor sexuale, valorilor occidentale, criticând autorităţile pentru trădare. În calitate de duşmani interni vor fi menţionate partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană, precum şi minorităţile sexuale, ambele categorii fiind demonizate şi interconectate pentru a amplifica impactul. Pe plan exterior vor fi etichetate negativ instituţiile europene, inclusiv SUA, care au susţinut şi au salutat adoptatea legii privind asigurarea egalităţii.

Cu toate acestea, criza de imagine prin care trece biserica, ce a suferit o înfrângere în faţa evoluţiei laice a statului, poate crea victime colaterale printre partidele de la guvernare. Or, în condiţiile unor dereglări şi degradări socio-economice, biserica devine unica instituţie ce poate calma eficient societatea, inspirând speranţe în populaţia disperată.

Dar indiferent de viziunile contradictorii în privinţa acestei legi, partidele care împart puterea au nevoie de un parteneriat viabil cu Mitropolia Moldovei. Din acest motiv, Vlad Filat a finanţat transportarea focului haric de la Ierusalim, iar Marian Lupu s-a manifestat ca politician-enoriaş, ascultător faţă de biserică. Această cooperare este importantă pentru AIE, inclusiv pentru că stânga (PCRM, PSRM, PSDM) face apel la instituţia religioasă pentru a căpătă vizibilitate publică şi a atrage de partea sa alegătorii homofobi (care potrivit sondajelor este foarte numeros în ţară).

Explore posts in the same categories: Biserica Ortodoxa Rusa/Mitropolia Moldovei, Homofobia si politica in RM, Legea anti-disciminare

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Biserica aproape de „schismă” din cauza legii antidiscriminare”

  1. Soliman nema(gnificul) Says:

    Mentalitatile retrograde ale voastre, ale tuturor va fac toate festele si va aduc toate belele pe cap, nene Denise Parca ati trai in evul mediu.Ele va macina toate resursele umane si toate progresele material-sociale.scontate si dorite in disperare. Si asa va fi inca multa vreme. Una ziceti, alta fumati. Toti, dar absolut toti. De pe blogul dumitale am aflat ca biserica nu e despartita de stat in R. Moldova,Constitutional. Si asta spune foarte multe. Discursul vostru asa zis european se potriveste ca nuca in perete cu realitatea voastra mentala. Si cu aceea a realitatii sociale, fireste.

  2. petruclej Says:

    Isteria homofobă atinge cote alarmante la Chișinău
    http://www.acum.tv/articol/52893/


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: