[Update] Câte cutremure trebuie să zguduiască Italia ca să reacţioneze cineva la Chişinău? Sunt oare moldoveni printre victime?

Foto: exclusivnews.ro

Foto: exclusivnews.ro

16 corpuri neînsufleţite au fost scoase de sub ruinele caselor dărâmate de seismul din Italia [1]. Dar Ministerul şi Ambasada moldovenească de la Roma tace. Moldovenii din Italia şi nici rudele lor din ţară nu au posibilitatea să afle dacă printre victimele seismului se regăsesc şi conaţionali.

Emigranţii moldoveni constituie una din cele mai numeroase comunităţi de străini din Italia. Dar acest aspect important se pare că nu este destul de convigător ca autorităţile şi diplomaţii moldoveni să se preocupe de monitorizarea şi informarea preciză şi rapidă asupra securităţii cetăţenilor noştri care muncesc în această ţară.

În timp ce moldovenii trimit non-stop remitenţe acasă, Ministerul de Externe şi ambasada îşi permite să-i lase fără atenţie cuvenită.A  Aceasta are loc după ce la 24 mai curen, la Roma, s-au desfăşurat consultările consulare între Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi omologii italieni[2]. Această reuniune face parte din eforturile depuse de ţara noastră în diversificarea formelor de acordare a asistenţei cetăţenilor moldoveni aflaţi în străinătate. Cataclismele natura din peninsulă probează cât de puternică şi activă este asistenţa oferită molovenilor din Italia de către Chişinăul oficial.

Câte seisme trebuie să aibă loc în Italia ca pe paginile oficiale din ţară şi străinătate să fie elucidate informaţii despre situaţia moldovenilor de acolo, astfel onorându-se responsabilitatea statutului faţă de proprii cetăţeni. O linie fierbinte sau cel puţin un comunicat de presă trebuia să apară în această dimineaţa (29 mai).

Este ora 16.00, dar reacţia întârzie să apară. Au avut de suferi moldovenii de pe urma cutremurului? Nu putem afla. Ministerul şi Ambasada din Italia îşi face prost treaba.

Doar la ora 17.29, Ministerul a remis informaţia despre situaţia moldovenilor, târziu, dar cred că pe viitor vor reuşi să o facă mai operativ (Mai jos este comunicatul MAEIE):  „Potrivit informaţiei parvenite de la Consulatul General al Republicii Moldova la Bologna, reprezentantul direcţiei Relaţii Internaţionale, din cadrul Serviciului Protecţie Civilă al Republicii Italiene, a comunicat că la moment printre victime, cetăţeani ai Republicii Moldova nu sunt.

Totodată, din păcate, bilanţul celor decedaţi este în creştere – 15 persoane.

Consiliul de miniştri italian a declarat situaţie excepţională (pentru 60 de zile) în următoarele provincii: Mantova, Modena, Bologna şi Ferrara.

La oficiul consular al Republicii Moldova la Bologna astăzi (în a 2 jumatate a zilei) sau adresat cetăţeni ai Republicii Moldova, domiciliaţi temporar pe teritoriul Republicii Italiene în zonele afectate de seism, în vederea perfectării titlurilor de călătorie pe numele copiilor lor minori, pentru a părăsi Italia.

 Va aducem la cunoştinţă ca în Republica Italiana, regiunea Emilia Romagna, provincia Modena, oraşul Modena (epicentru) în dimineaţa zilei de marţi (ora locala 09 00 min) a avut loc un seism cu o magnitudine de 5.8 pe scara Richter.”

[UPDATE] În urma unui schimb de mesaje, după publicarea articolului de mai jos, persoana responsabilă din cadrul Ministerului de Externe a confirmat că: MAEIE a fost în permanentă legatură cu colegii de la Consulatul RM din Bologna şi nu cu Ambasada RM aflată cu sediul la Roma. Angajaţii de la consulatul RM în Bologna au acordat asistenţă cetăţenilor moldoveni aflaţi acolo. De asemena am fost in permanenta legatura cu presa, iar ei cu autorităţile locale. Persoana a spus că vor fi depuse eforturi pentru a îmbunătăţi comunicarea cu jurnaliştii şi cu cetăţenii. 

Cu toate acestea, nici la 0rele 18.19 minute, pe pagina oficială a Ministerului lipseşte informaţia referitor la cutremurul din Italia şi situaţia moldovenilor.

 

Captura2: italia.mfa.md

Captura2: italia.mfa.md

Captura1: mfa.gov.md

Captura1: mfa.gov.md

Referinţe

1. VIDEO Cutremur de 5,8 grade în nord-estul Italiei – UPDATE, http://www.adevarul.it/stiri/actualitate/video-cutremur-58-grade-nord-estul-italiei-update

2. Situaţia cetăţenilor moldoveni în Italia – în atenţia Ministerelor de Externe ale Republici Moldova şi Republicii Italiene, http://www.italia.mfa.md/news-embassy-ro/492236/

Explore posts in the same categories: Ministerul Afacerilor Externe si IE al R. Moldova, moldova, Moldovenii gastarbaiteri

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: