Comuniştii se răresc. Mişin se înclină spre socialiştii lui Dodon

Foto: tribuna.md

Foto: tribuna.md

După ce a fost subiectul glumelor despre popularitatea erodată a socialiştilor, Igor Dodon primeşte posibilitate să-şi reabiliteze imaginea, sprijindu-şi formaţiunea clătinată de votul pentru pro-românul Nicolae Timofti.

Vadim Mişin, Tatiana Botnariuc şi Oleg Bobenco au devenit eroii noului val de plecări din PCRM. Cauzele sunt diverse, însă primează faptul că cei trei ex-comunişti vor să activeze în Parlament şi nu pe baricade. Tonul moderat cu care a ieşit Mişin în faţa jurnaliştilor este asemănătoare cu cea a socialistului Igor Dodon. Mai sunt şi alte similitudini cu poziţia socialiştilor pe care Mişin le-a elucidat după ce a plecat de la comunişti:

Opoziţia constructivă versus opoziţie distructivă. Este o teză vehiculată activ de socialişti, care a prins rădăcini şi a dat roade sub forma plecării şi formării grupului lui Mişin. Opoziţia faţă de AIE, dar una constructivă, este specificul pe care şi-l atribuie ex-comunistul Mişin, confruntat cu o saturaţie de limbajul războinic al PCRM-ului.

Limba rusă – „lost language”. Socialiştii au depus eforturi enorme pentru a se impune în Parlament drept forţă politică grijulie faţă de minorităţile alolingve, în special faţă de vorbitorii de limbă rusă. Demersul pentru buletinele de ştiri în limba rusă la postul de televiziune public, susţinerea subtilă a cauzei postului TV „NIT” foarte popular în rândul populaţiei ruse, discursurile în rusă, l-au clasat pe Dodon printre politicienii filoruşi. Unul dintre accentele principale puse de Mişin este locul limbii ruse, care şi-ar pierde valoarea şi ecoul în interiorul Parlamentului, condus de românofili. Veteranul ex-comunist Mişin şi camarazii săi Botnariuc şi Bobenco semnalizează ş readucerea limbii ruse, în calitate de limbă vorbită şi de lucru în legislativ.

Limba moldovenească şi statalitatea. În lipsa comuniştilor, doar grupul deputaţilor neafiliaţi în frunte cu Dodon au pedalat pe necesitatea protejării statalităţii ţării, care ar fi ameninţată de influenţele unioniste. Mişin nu pierde oportunitatea să se înroleze în armata moldoveniştilor-statalişti, pledând indirect pentru limba moldovenească, pe care o vede distinctă de cea română.

Rusia – partener extern numărul 1. Încă o coincidenţă cu socialiştii este relaţia cu Moscova, despre care Mişin spune că trebuie să devină o prioritate în politica externă. Deranjat de apropierea excesivă a Chişinăului de Bucureşti, ex-comunistul s-ar putea alinia la grupul lui Dodon pentru a încerca reorientarea vectorului extern spre Est.

Vadim Mişin care devine liderul neformal al noului grup de ex-comunişti nu a criticat deloc comuniştii, la fel ca şi socialistul Dodon, acesta vrea să anihileze acuzaţiile de trădare şi migraţie politică. Acesta nu a s-a asociat deschis cu PSRM, dar s-a prezentat ca o entitate politică separată de toate proiectele politice extra-parlamentare existente, cu excepţia celui al socialiştilor. Semnalul a fost recepţionat ca atare de către Igor Dodon, care a lansat o invitaţie către foştii colegi comunişti, ajutându-i pe aceştia să facă acest pas prin reiterarea faptului că PSRM are potenţial de fracţiune în prezentul legislativ.

Toate semnele arată că grupul lui Mişin ar prefera platforma şi viziunile socialiştilor, dar nu există dovezi că acesta ar accepta invitaţia lui Dodon. Pentru socialişti aceasta constituie oportunitatea de a atrage o parte din electoratul comuniştilor (rusolingv şi mai constructiv), dar persistă dubii că Mişin este atras doar de PSRM.

În orice caz, plecarea lui Mişin slăbeşte coeziunea printre comunişti şi croieşte calea pentru alţi noi „fugari”, pe care socialiştii îi aşteaptă cu braţele deschise. De asemenea, ruptura nouă produsă în interiorul PCRM le permite socialiştilor să scape de eticheta de „trădători”, care va fi lipită de acum înainte de grupul lui Mişin, care vor fi ţinta maşinăriei propagandistice comuniste, condusă de Mark Tkaciuk.

Dodon poate folosi acest eveniment pentru a-şi întări argumentele referitor la propria plecare, votarea pentru Timofti şi activarea în legislativul declarat de comunişti drept „nelegitim”. Totodată, Mişin va dilua şi va contrazice definitiv mesajul PCRM despre uzurparea puterii în stat, demonstrând că va vota legi importante pentru interesul public, indiferent de identitatea autorului (liberal-democrată, liberală, democrată sau socialistă).

Explore posts in the same categories: Igor Dodon, PCRM

Etichete: , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

7 comentarii pe “Comuniştii se răresc. Mişin se înclină spre socialiştii lui Dodon”

 1. unionist Says:

  Rusii vor sa-l schimbe pe Voronin, caruia nu i se iarta nesemnarea acordului Kozac si acum isi trimit lobbistii, pe rand, la Dodon. Pericolul nu e aici, insa, problema cea mare e ca rusii au partasi in toate partidele, inclusiv in AIE. Si nu se stie ce o sa fie mai departe.

 2. gigi Says:

  Pai de ce nu va bucurati? la toamna cel pe care il urati, Mihai Ghimpu, va fi scos de la putere si o sa vina „statalistul” Dodon, si o sa curga lapte si miere.

 3. altu Says:

  Gurile rele spun că Dodon chiar îi poarta pica Vitaliei Pavlicenco pentru scorul de la alegeri.

  • Soliman nema(gnificul) Says:

   Degeaba-i poarta pica lui Vitalia Pavlicenco. Pana una alta , cu toate greselile ei tactice. Pavlicenco si Consiliul Unirii s-au plasat in fruntea viziunilor ce pot duce lucrurile spre un lucru bun in Basarabia.Si va aduna tot mai multi adepti, in ciuda si spre disperarea si hula multora.inclusv din AIE. Tenacitatea acestei femei e pe cale sa cristalizeze cea mai corecta cale politica de urmat prin sprijinul si cu determinarea societatii civile basarabene. Calea ei este suprapartinica, ASA CUM TREBUIE SA FIE DE ALTFEL interesul national romanesc. In viitor, un alt Mars al Unirii va strange si mai multi participanti. Iar publicarea pe blogul ei al scrisorii anonimilor de la SIS este o reusita magistrala care va bulversa serios tot ce se intampla in R. Moldova , interior si exern., vizibil sau mai putin vizibil. Unirea nu cere aprobare de la Politie ,nici de la alte puteri interesate ca sa se produca. Asta s-a vazut cu prisosinta si se va mai vedea in ..Istoria romanilor!!(care , in sfarsit, si-a reluat locul in invatamantul romanesc din Basarabia!)

 4. unu Says:

  Pentru Soliman: îmi pare rau ca n-ai prins gluma. Era despre Dodon care nici nu viseaza la performanta electorala actuala a Vitaliei Pavlicenco.
  Clar ca aceasta din urma are sanse mari sa obtina un scor cu mult mai bun în viitor.
  Revenind la tema articolului. Daca dl. Mîsin nu vorbeste limba de stat, cum ar putea sa o considere deosebita de lb. româna? Din auzite, sau cum?

 5. Soliman nema(gnificul) Says:

  Unule!! Sa nu crezi ca nu m-am prins la gluma. Insa nu am vrut sa glumesc eu mai departe. Chestia e mult prea seriosa , in opinia mea, ca sa glumesc cu astfel de lucruri!!Unitatea voastra ca romani, daca exista cu adevarat, trebuie sa se manifeste chiar si imperfect. Timpul perfectionarilor vine pe parcurs.De altfel , intotdeuna este loc si pentru mai bine!! Unitatea noastra, odata refacuta,ar fi si reparatia unei nedreptati colosale intamplata prin tratatul Ribentrop-Molotov, a doua oara ar insemna o voce mult mai puternica in UE de azi si mai ales de maine.Abia atunci ar avea si pentru tara noastra sfarsitul razboiului rece. Daca pentru altii s-a realizat, pe noi ce ne impiedica???


 6. […] cu asemănările dintre Mişin şi  socialiştii în frunte cu  Dodon (Vezi articolul: Comuniştii se răresc. Mişin se înclină spre socialiştii lui Dodon). Deloc întâmplător, Mişin pleacă de la comunişti după ce socialiştii a luat asupra sa […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: