Relația NATO-Rusia: Pragmatism precaut și deficit de reciprocitate

Foto: romanian.ruvr.ru

Criza financiară internațională și situația incertă din Afganistan impune organizația militară  internațională și statele membre să investească un volum mai mare de pragmatism în relația cu Rusia. Cu toate acestea, la Chicago, se poate vedea o lipsă de încredere între părți, Alianța repetând demersul anterior în favoarea unei reciprocități în privința păcii și securității comune.

Raționalizarea capacităților și valoarea Rusiei

Mai mult ca niciodată, se simte nevoia de a conjuga eforturile cu parteneri regionali, de implicarea cărora depinde minimizarea costurilor pentru securitatea statelor NATO și eficientizarea eforturilor acestora, pe de altă parte. Accentul pe principiul de raționalizare a resurselor posedate este puternic punctat în Declarația Summit-ului de la Chicago, din 20 mai curent. Astfel, chiar în debutul documentului este reliefat contextul financiar în care este nevoită să activeze NATO, fapt ce îi cere să valorifice mai bine resursele existente, ajustându-și concomitent forțele și instituțiile[1].  Prin această prismă este evaluat și contactul cu Rusia, care este văzută ca un actor important în Asia Centrală. NATO urmează să aranjeze un mecanism complex de tranziție a Republicii Islamice Afganistan, care începând cu 31 decembrie 2014 va prelua atribuțiile de apărare și asigurare a propriei securități de la actorii internaționale. Forța Internațională de Asistență pentru Securitate (ISAF) va transmite responsabilitățile în sfera apărării către Forțele Naționale de Securitate din Afganistan, considerat a fi un proces de tranziție complex și costisitor, în care vor fi atrași parteneri regionali, cum ar fi Pakistan, dar și Rusia[2]. Pentru asigurarea stabilității și securității în “Inima Asiei”, unde Afganistanului îi revine un rolul prioritar, este vizată menținerea asistenței forțelor internaționale chiar și după retragerea contingentelor militare. De aceea, statele NATO prin vocea Secretarului General Anders Fogh Rasmussen au evidențiat rolul Rusiei la capacitarea transportării consumabilelor către forțele militare din Afganistan în perioada imediat următoare[3]

Articolul integral este publicat în JURNALUL ACADEMIC CID NATO

Reclame
Explore posts in the same categories: NATO, Rusia pretutindeni

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment pe “Relația NATO-Rusia: Pragmatism precaut și deficit de reciprocitate”

  1. Anna Says:

    Vrem finanţări pentru proiectele tuturor românilor din afara graniţelor, nu numai pentru clica lui Băsescu.Voteaza „DA” pe 29 iulie.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: