Notițe din Istanbul (partea II): Universitatea Culturală din Istanbul – o viziune universitară modernă

Foto: yenibirarama.com

Clădire modernă, cu Starbucks în preajmă, palmieri pitici în fața intrării și o cafenea improvizată pentru studenți, amenajată tot acolo. Acestea sunt lucrurile ce te surprind la prima vedere când intri în curtea Universității Culturale din Istanbul (ISTANBUL KULTUR UNIVERSITESI). După aceasta descoperi că în interior sunt escalatoare, lifturi moderne și alte particularități pe care nu le întâlnești nici în cel mai nou bloc universtitar din Chișinău. Amplasarea propriu-zisă a instituției este neobișnuită, fiind situată departe de oraș, dar în proximitatea aeroportului Ataturk din Istanbul. Studenții au nevoie de aproximativ o oră pentru a junge din oraș la universitate, cu metroul și autobuzul. Universitatea nu este însă deloc singuratică, având la o distanță de 50-100 de metri un mall și altele în vecinătatea mai îndepărtată.

Universitatea este înarmată cu tot felul de curiozități. Spre exemplu, la etajul întâi este cantina pentru stundenți, în timp ce lectorii merg la etajul 5, unde pot lua prânzul atât în încăpere cât și la terasa de pe acoperișul universității. De acolo poți zări și avioanele care decolează de pe aeroportul Ataturk.

Universitatea în cauză găzduiește Global Political Trends Center, împreună cu care vom căuta și vom elabora soluții pentru conflictul transnistrean, reieșind din experiența Ciprului și potențialului oferit de integrarea europeană. Experții din cadrul centrului ne-au mărturisit că recent universitatea a început să implementeze un sistem soft educațional, care prevede inclusiv solicitarea online a materialelor educaționale și monitorizarea altor proceduri interne printr-un sistem computerizat. Au recunoscut că sunt la început de cale și că se adaptează la inovația deabia introdusă.

Sala de conferințe este spațioasă, dar în măsura în care îți permite să desfășori evenimente fără amplificatoare sau altă tehnică specială. În orice caz, încăperea predispune la dezbateri constructive. De aceea, participanții la discuțiile despre conflictul cipriot și cel transnistrean au reușit să abordeze cele mai sensibile subiecte, fără a forța nota. După mine, la aceasta a contribuit și comoditatea asigurată de Universitatea în cadrul căreia activează Centrul dat.

La finalul zilei am aflat că tot ce am văzut în afara și în interiorul universității nu este deloc întâmplător. Explicația ce urmează este simplă și spulberă visul că o asemenea instituție reprezintă o normalitate pentru Turcia. O colegă din partea echipei turce mi-a spus că există două ipoteze în legătură cu construcția universității. Prima este că locul unde acum își petrec timpul studenții era proiectat pentru un hotel. A doua versiune constă în faptul că arhitectorul a planificat un mall, care în final a devenit un spațiu academic. De acolo au apărut și escalatoarele, lifturile, teresa de pe acoperiș și altele.

Cu toate acestea, am rămas la concluzia că ISTANBUL KULTUR UNIVERSITESI s-a încadrat perfect în anturajul gândit în original pentru shopping, distracție și turism. Din contra, comoditățile existente conferă instituției o față modernă, un ton liberal, ademenind suplimentar tineretul studios dintr-0 țară semi-asiatică, dar și din străinătate.

VA CONTINUA

Reclame
Explore posts in the same categories: Participare la evenimente

Etichete: ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: