Scopul vizitei lui Merkel la Chişinău: altceva sau federalizarea?

Foto: zimbio.com

Germania a devenit un adevărat fetiş pentru unii politicieni moldoveni, dar în deosebit pentru Alianţa de guvernare. Atenţia pentru statul german se datorează afilierii politice a cancelarului Angela Merkel, a cărei formaţiune la fel ca şi PLDM-ul premierului Vlad Filat face parte din familia Partidului Popular European.

Pe de altă parte, atractivitatea Germaniei reiese din accepţiunea generală că ţara dată este liderul politic şi financiar al Uniunii Europene, iar apropierea de cancelarul german permite un transfer lejer de credibilitate atît la nivel european cît şi cel mai local posibil. De aceea, faptul că Agela Merkel a dat undă pozitivă invitaţiei de a vizita Moldova reprezintă o mică victorie politică a premierului, în palmaresul căruia se numără deja vizita vicepreşedintelui american Joe Biden.

Dar cu excepţia anunţului foarte sec că Merkel  este dispusă teoretic să efectueze o vizită, Filat nu a dat foarte multe detalii, pentru că, de fapt, încă nu le are la îndemînă. Or, de la răspunul pozitiv la invitaţie pînă la vizita la propriu zisă trebuie parcursă o serie de proceduri diplomatice: completarea agendei cu substanţă şi un obiectiv clar stabilit.

Pînă la punctul final, echipa lui Filat va trebui să convingă pe Merkel că nu va regreta de vizita sa în Republica Moldova, mai ales în condiţiile unui orar axat pe soluţionarea crizei financiare din zona euro, aprofundarea integrării fiscale şi bugetare a zonei şi consolidarea monedei unice. De asemenea, liderul german se află într-o fază politică descendentă, după ce formaţiunea sa (CDU)şi aliaţii acesteia şi-au pierdut ponderea în mai multe landuri din Germania. Acest context vitreg o influenţează puternic pe Merkel, ce va ţine cont de banii contribuabilor germani, scurşi de bani din cauza austerităţii şi crizei euro, selectînd inteligent destinaţiile viitoarelor sale deplasări oficiale. Anume din aceste considerente, organizare unei vizite în Republica Moldova trebuie să aibă ca suport argumente plauzibile, care să reflecteze şi interesele cetăţenilor germani.

Foto: dw.de

Unicul subiect ce îl poate aduce pe Merkel la Chişinău este realizarea unui salt calitativ în dosarul transnistrean. Cunoscînd inter-relaţionarea şi interdependenţa geramano-rusă este practic imposibil ca vizita cancelarului în RM să nu fie convenită cu Rusia. Factorul rusesc este adînc implantat în problema transnistreană şi nu poate fi ocolit, mai ales de aliatul său european, Germania. Adept al „realpolitik-ului”, cancelarul german va dori să aibă o poziţie conjugată sau cel puţin proximă cu cea rusă înainte de programarea unui intinerar Berlin-Chişinău. Prin urmare, depinde de gradul de conciliere al Moscovei şi compatibilitatea intereselor ruso-germane dacă Merkel va întreprinde sau nu o vizită la Chişinău.

Un plan B pentru Filat şi anturajul său va fi să conecteze Chişinăul la un turneu mai amplu al cancelarului german, fie că Merkel va vizita Kievul sau Bucureştiul.

În fine, iese în evidenţă faptul că Filat vrea să organizeze această vizită pînă la finele verii, perioadă „moartă” din perspectiva politicii şi diplomaţiei internaţionale.

Alegerea nu este întîmplătoare, deoarece situaţia din Alianţa de guvernare trezeşte suspiciuni privind soarta viitoare a coaliţiei curente, aruncînd umbra asupra „termenului de valabilitate” a actualului legislativ. Or, premierul vrea să găzduiască o întrunire cu Merkel în cadrul actualului său mandat, consolidîndu-şi imaginea în faţa opiniei publice.

Totodată, urgentarea vizitei lui Merkel şi stabilirea termenului limită pentru sfîrşitul verii dovedeşte că după culisele acestui eveniment poate fi ascuns altceva decît doar o evaluare banală a problematicii transnistrene. Aceste cicumstanţe dubioase reînviează discuţia despre posibilitatea „unui plan de federalizare” al Republicii Moldova, drept soluţie promovată de Germania pe uşa din spate.

 

Explore posts in the same categories: AIE-2, Conflictul transnistrean/приднестровский конфликт, Vlad FILAT

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

One Comment pe “Scopul vizitei lui Merkel la Chişinău: altceva sau federalizarea?”

  1. unu Says:

    Parerea mea e ca Merkel va pierde timpul, pentru ca a mai existat un proiect de federalizare cu rezultatul cunoscut (zero). Federalizarea poate avea sanse de izbanda doar respectand legislatia europeana: limba romana este oficiala peste tot iar limbile minoritatilor devin oficiale doar la nivel local, si numai in acele comunitati care au peste un anumit procent dintr-o minoritate etnica. La nivelul intregii tari insa, orice incercare de a pune pe picior de egalitate majoritatea titulara cu minoritatea rusofona va eshua iremediabil, si d-na cancelar nu e atat de naiva ca sa nu stie lucrul asta.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: