Focare de instabilitate în România şi Ucraina. „Incendiile” se pot extinde şi în Moldova!?

Foto: voceabasarabiei.net

Clasa politică din România şi Ucraina scapă situaţia de sub control. Reîmpărţirea puterii este factorul ce clatină la moment stabilitatea instituţiilor democratice din statul român. Concomitent, neglijarea intereselor majorităţii populaţiei în favoarea minorităţii ruse constituie scînteia ce ameninţă actuala putere de la Kiev cu alegeri anticipate.

Demisionări în organul legislativ din Ucraina şi destituiri în lanţ din funcţii a înalţilor oficiali în România subminează stabilitatea orândurii celor două state învecinate. Situaţia alarmantă din România pune pe gânduri partenerii europeni şi americani, în timp ce protestele de la Kiev contra avansării statului limbii ruse alertează Moscova.  Un eventual „efect al dominoului” ar putea afecta şi Republica Moldova, slăbind principalul partener european care articulează integrarea europeană a ţării. În cazul Ucrainei, situaţia minorităţii ruse poate determina noi paşi fermi din partea Rusiei în vederea promovării drepturilor minorităţilor ruse nu numai din Ucraina, dar de pe tot spaţiul post-sovietic, inclusiv din Moldova.

Infectarea clasei politice din Republica Moldova de crizele din ţările învecinate se poate produce când Filat se va apuca de remanieri rupând „contractul” cu celelalte componente ale Alianţei pentru Integrare Europeană. Criza AIE va începe atunci când premierul moldovean se va implica direct în procesul de implementare a Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor, care cuprinde reforma justiţiei, MAI şi combaterea corupţiei, deranjându-şi în mod direct partenerii de coaliţie.

Explore posts in the same categories: AIE-2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: