Filat „face curat” în cabinetul său înainte de vizita lui Merkel?

Foto: inprofunzime.md

Repeziciunea cu care premierul Filat a înlăturat doi miniştri extrem de incomozi, „ostracizaţi” timp îndelungat în societate, denotă în primul rând obiective de scurtă durată, dar nu exclude şi unele scopuri strategice. Curăţirea Guvernului de miniştrii controversaţi coincide cu vizita cancelarului german, Angele Merkel, pentru care Vlad Filat se pregăteşte foarte sîrguincios. Reorganizarea cabinetului şi reîmprospătarea cu persoane noi, de stofă occidentală, poate aduce un plus la imaginea liderului PLDM, fiind un semn pozitiv şi pentru europeni, în special pentru nemţi.

Primo, Filat moderează „unionismul” printre membrii PLDM, astfel, arătîndu-i cancelarului german că guvernarea de la Chişinău nu trebuie confundată cu specimene ca PL sau Şleahtiţchi (respect, dealtfel, de forţele pro-româneşti din interiorul PLDM şi din exteriorul formaţiunii), ale căror aspiraţii unioniste sunt prea evidente. Oricum, Filat a făcut tot posibilul pentru a-l recompensa pe Şleahtiţchi, astfel, ca să fie evitat vreun scandal public, ultimul devenind consilierul preşedintelui Nicolae Timofti. Totul, pentru că Germania este foarte precaută atunci când vine vorba despre subiecte sensibile pentru partenerul său strategic, Rusia, de aceea, demiterea lui Şleahtiţchi se aranjează perfect în logica după care se ghidează Filat.

Secundo, mai mult în cazul ministrului Apărării, scopul remanierii este mai degrabă aruncarea balastului nedorit, care atrăgea nori deasupra întregului cabinet. Totodată, Filat vrea să sincronizeze trecerea la etapa de implementare în practică a reformelor în MAI, înlocuirea lui Roibu cu Dorin Recean şi liberalizarea vizelor cu UE. În acest context,  premierul va crea un prilej pentru anumite remarci pozitive din partea lui Merkel, care va ţine neapărat să facă o evaluare asupra reformelor din Republica Moldova.

Întîmplător sau nu, dar aceste remanieri mai coincid cu prezentarea  datelor sondajului CBS-AXA. Pentru a diminua din efectele negative ale remanierilor şi potenţialul de a scandaliza procesul, Filat şi anturajul lui au ales momentul cînd opinia publică discută despre echilibrul forţelor politice şi popularitatea ridicată a premierului, de rând cu cea a altor lideri ai AIE, precum şi despre ponderea practic neştirbită a comuniştilor.

Toate acestea, vin să însumeze tacticile de pregătire ale lui Filat pentru vizita lui Merkel. Posibil, că, astfel, acesta vrea să câştige din timp simpatia cancelarului cunoscut pentru exigenţa şi pragmatismul său, fie că el tinde să o convingă pe Merkel că nu va regreta de vizita sa în Moldova, efectuând concomitent şi un exerciţiu de optimism în rândul populaţiei.  

Explore posts in the same categories: AIE-2, Vlad FILAT

Etichete: , , , , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Filat „face curat” în cabinetul său înainte de vizita lui Merkel?”

  1. Cineva Says:

    Am inteles ca nu ai la inima pe Filat si restul de la guvernare… dar spune-mi te rog, de ce nu critici socialistii si restul gloatei sua ti-e teama sa nu ramai fara serviciu… deja nu mai este un secret ca esti in serviciul de presa al lui Dodon… cum te poti tu considera analist politic echidistant, in momentul cand mananci din mana lui Dodon…. Aceasta este opinia mea si nimeni nu m-o poate schimba… Ai devenit si tu un socialist… care nu are verticalitate si nici credibilitate… pacat ca esti tanar si chiar imi placeau analizele tale…

  2. deniscenusa Says:

    As vrea sa citesti tot ce scriu, iar faptul ca il critic pe Filat nu il pot nega, deoarece el este la putere si respectic una din datoria mea ca si cetatean este sa critic guvernarea, pentru ce nu face bine. Insinuarile ca sunt cu cineva sau pentru cineva nu sunt valabile, am fost consecvent si se poate vedea din analize. Dar acest lucru il poate vedea doar cel care vrea.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: