Filat nu vrea ca RM să cerșească în UE: „Noi vrem să devenim membri ai UE, dar nu în calitate de cenușăreasă…”

Colegiul Europei, Natolin (28 octombrie, 2012)

Colegiul Europei, o instituție de învățământ care anual produce și crește tineri specialiști în domeniul integrării europene, a fost vizitat astăzi de către delegația RM condusă de premierul Vladimir Filat. Discursul lui a fost unul convingător (accesibil aici), cel puțin pentru auditoriul alcătuit din profesori, studenți și reprezentanți ai administrației Colegiului.

După mine a fost un melanj echilibrat de patos, pragmatism și romantism. În linii mari, Filat s-a autodefinit drept un „euro-optimist incurabil” întro-lume tot mai eurosceptică. Vorbind despre dispozițiile tot mai adeverse față de proiectul european, acesta s-a referit la Europa, dar cu siguranță a avut în vedere și mișcarea anti-europeană născută din interiorul partidelor pro-rusești, tot mai populare în RM, dar nu ca suport din partea populației, ci ca număr. Filat a făcut tot posibilul pentru a se întipări în memoria auditoriului, dând o apreciere înaltă premiului Nobel pentru Pace oferit UE.

Ceea ce a impresionat cel mai mult a fost accentele puse de premier și anume claritatatea și sinceritatea adevărului despre viitorul european îndepărtat al Moldovei. În viziunea lui, țara cel mai probabil nu va fi în stare să adera la UE cel puțin în următorii 3 ani. Totodată, el a lăsat să se înțeleagă că în acest răstimp țara trebuie să câștige încrederea statelor europene. „Noi vrem să devenim membri ai UE, dar nu în calitate de cenușăreasă. Noi dorim să devenim parte a familiei europene nu doar ca și beneficiar, dar ca și contribuabil a ceea ce înseamnă stabilitate..”, a subliniat pe un ton serios premierul. Pare a fi un mesaj de încurajare a moldovenilor și o modalitatea de a ridica moralul emigranților moldoveni, care așteaptă regimul liberalizat de vize pentru a putea circula fără restricții și în ambele direcții ale itinerarului UE-RM. Dar în timp ne vom convinge cât de sincer a fost sau a vrut să fie „premierul euro-optimist”.

Un alt aspect important la care s-a referit Filat a fost prioritatea guvernării sale care se bazează pe: „educație, educație și iarăși educație”. În timpul conversației cu noi studenții moldoveni de la Colegiu, ce a avut loc înainte de discursul oficial, premierul a încercat să ne introducă în acest subiect spunând ca noul Ministru al Educației se confruntă cu o rezistență nemaipomenită din partea celor care constituie sistemul educațional, deschizâng și niște paralele asupra unor incidente odioase.

În cele din urmă, Filat s-a angajat verbal să ancoreze Moldova la regulile europene, susținâng că țara va juca regulemantar în cadrul procesului de integrare europeană. În fine, ceea asupra am căzut de acord și eu, este handicapul principal al Moldovei, menționat de premier, și anume mentalitatea post-sovietică persistentă în societate, molipsitoare și anacronică, care produce dereglări ce nu permit realizării reformelor în ritmul și cu gradul de eficiență necesar pentru îmbrățișarea de către Moldova a familiei democrațiilor europene.

Explore posts in the same categories: UE şi RM, Vlad FILAT

Etichete: , ,

You can comment below, or link to this permanent URL from your own site.

2 comentarii pe “Filat nu vrea ca RM să cerșească în UE: „Noi vrem să devenim membri ai UE, dar nu în calitate de cenușăreasă…””

  1. Nevermind Says:

    Interesant… sluga lui Dodon il critica pe Filat…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: